Cytat Zamieszczone przez basala Zobacz posta
Mój mózg nie ogarnia pewnych spraw, a wertowanie forum CB i googlowanie zupełnie mnie poirytowało (wybaczcie -taki dzień). W związku z tym mam pytanie, przepraszam, pytanko.

Załóżmy, że moje fotograficzne amatorskie studio to:
1. Pomieszczenie wielkości 12-15 m2.
2. Dwie lampy błyskowe.
3. Pozostały podstawowy sprzęt do fotografii studyjnej.

Za oknem noc.

Jakie jeszcze potrzebne jest oświetlenie do wykonania fotografii (rodzaj, parametry, miejsce umieszczenia)?

Zbyt ogólne pytanie, szczerze powiedziawszy to nie wiem o co pytasz. Jakim pomieszczeniem dysponujesz? Metraż nie wiele mówi gdyż 15m2 ma pomieszczenie 1x15 jak i 3x5, a robi to radykalna różnice. Do tego przy, tak małym stosunkowo pomieszczeniu dochodzi kolor ścian. Jeżeli jest biały to nie polecam go używać, chyba, że się ściany pozasłania czymś ciemnym. W przeciwnym wypadku światło błyskowe będzie się od tych ścian odbijać i w efekcie, jak nie ustawisz lampy to efekt będzie jak z błysku z lampy postawionej na aparacie.

Druga sprawa to jakie lampy błyskowe? 580EX + 430 czy może 2x Quantuum 1000Ws Ciężko powiedzieć czego potrzebujesz nie wiedząc co masz.

Podobnie z podstawowym sprzętem studyjnym. Ja nie wiem co ty rozumiesz poprzez podstawowy sprzęt studyjny i uważam za bezsensowne domyślanie się. Dla jednego będą to kostki synchro i kable, a dla drugiego pocket wizardy, wrota,, snoot, plaster miodu w 5 opcjach, softy, octy, parasole itd.

Do wykonania fotografii... Jakiej fotografii? Gruszki? Pietruszki? Czy może całej klasy podstawowej, albo aktu z miss world 2150?

Sprecyzuj swoje pytanie to na pewno coś podpowiemy

Cytat Zamieszczone przez FOTODAN Zobacz posta
witam i mam pytanko , a więc jestem w stadium organizacjii małego studia i mam już 580 ex II czy da się ją wykorzystać , może
1.dokupić drugą błyskową jakąś tańszą i zastosować do doświetlenia tła + parasolki + lampa studyjna 300 Ws + softbox , ewentualnie
2 .580 EX II jako główna + parasolka rozpraszająca + 2 lampy błyskowe + parasolki odbijające
a może ktoś ma jakiś lepszy pomysł i czy w ogóle da się połączyć lampę studyjną z 580 EX i jak to zrobić?

Sam nie dawno byłem w tym samym miejscu co Ty, z tą rożnicą, że ja posiadam Metz 58 Af-1. Pierwsza sprawa, to zależy co chcesz fotografować i gdzie chcesz fotografować. Schody zaczynają się w momencie gdy nie masz dobrego miejsca do organizacji studia. Wtedy trzeba myśleć, o lampkach które można używać w plenerze. Miałbym również prośbę o sprecyzowanie rodzaju fotografii, bo rozwiązania będą się radykalnie różnić dla fotografii ludzi i fotografii produktów.

Jeżeli chodzi o połączenie 580EX z lampa studyjną to nie ma żadnego problemu. Można odpalać 580EX na kablu, studyjna przez fotocelę, można obydwie polączyc na kablu, mozna kupic wyzwalacze radiowe. Właściwie to nie jest żaden problem.

Jeżeli chodzi o lampki FV to grzebiąc ostatnie półtorej miesiąca to chyba przekopałem całki polski internet w informacji o chińczykach. Generalnie, nie specjalnie je ktokolwiek poleca, ale Ci co maja uważają, że do błyskania po prostu dają radę, lecz nie są to jakieś fajerwerki, jakość wykonania słaba, żywotność również. Lepszą opcją jest CY100MR (z tymi też trzeba delikatnie), lub seria lamp KH-120/150/200. Delicacy 180 się nie poleca ze względu na to, że cena nie jest adekwatna do mocy jaką ta lampa w rzeczywistości posiada (~120Ws). Do pułapu ok 400zł za lampę to jedyne rozsądne opcje. Właściwie to jak byś doszedł do zakupu KH-200 to lepiej jest kupić już CY200K - to już naprawdę dobra lampa jak na chińczyka a nie wiele droższa od KH-200.