Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Funkcja redukcji efektu czerwonych oczu EOS 50D.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Polska /Warszawa

Domyślnie Funkcja redukcji efektu czerwonych oczu EOS 50D.

Witam, mam pytanie odnośnie działania tej funkcji w aparacie Canon 50D. Funkcja redukcji efektu czerwonych oczu działa we wszystkich trybach fotografowania z wyjątkiem trybów podanych w instrukcji. W przypadku fotografowania z lampą błyskową naciśnięcie przycisku migawki do połowy
    powoduje zaświecenie lampki redukcji efektu czerwonych oczu. Naciśnięcie przycisku migawki do końca spowoduje wykonanie zdjęcia. Tak wszystko poprawnie działa. A co sie dzieje w momencie podpiecia zewnetrznej lampy speedlite 580 EX II. U mnie zauważyłem, że ta lamka z przodu aparatu nie zaświeca się podsczas wciśnięcia spustu migawki. Zaniepokoiło mnie to bo zauważyłem na moich fotkach na fotografowanych postaciach czerwone oczy. Rozumiem pojęcia odalenie lapy od aparatu i inne mocowania, czym dalej to więcej czerwonych oczu ale chciałbym sie dowiedzieć o samo zachwoanie się tej lampki kontrolnej na aparacie. Czy powinna sie zaświecić po podlączeniu dodatkowej lampy czy nie. Z wbudowana działa.

Bywalec Awatar ds74
    Miasto
    Suchedniów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wlodas Zobacz posta
    Rozumiem pojęcia odalenie lapy od aparatu i inne mocowania, czym dalej to więcej czerwonych oczu
    Raczej na odwrót. Przy lampie zewnętrznej osie obiektywu i lampy są od siebie tak oddalone ze zrobienie czerwonych oczu jest praktycznie niemożliwe - przynajmniej mnie sie nie udało. Więc i lampka redukcyjna chyba niepotrzebna.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Polska /Warszawa

Domyślnie

No właśnie w tym problem lampa oddalona i nie powinno być efektu czerwonych oczu. Lampa redukcyjna oczu czy potrzebna czy nie potrzebna? Dla mnie może się nie zapalać aby działało to. Ale sporo fotek zrobionych byłym obiektywem 70-200 f/2.8 z odległości ok 20 i 40m ma na postaciach czerwone oczy. Faktycznie było w budynku ciemnawo bo ISO1250, F/2.8 , 1/125s. Ale nie tylko ja fociłem. Może się uda z fotką
    http://img706.imageshack.us/img706/3416/img0431wa.jpg
    Ostatnio edytowane przez Wlodas ; 12-07-2010 o 14:47 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Bylo ciemnawo i masz odpowiedz juz na problem.
    Zrenice w ciemnosci robia sie wieksze, wiec bardziej podatne na ten efekt
    Sam robilem 70-200 2.8 z lampa wieczorem i mialem potworne RED EYE's.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Polska /Warszawa

Domyślnie

Sorki ale wpadło to za wielkie. Jak to wywalić ?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

A tez bylo to 200mm i z daleka.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Polska /Warszawa

Domyślnie

[QUOTE=Wlodas;840304]No właśnie w tym problem lampa oddalona i nie powinno być efektu czerwonych oczu. Lampa redukcyjna oczu czy potrzebna czy nie potrzebna? Dla mnie może się nie zapalać aby działało to. Ale sporo fotek zrobionych byłym obiektywem 70-200 f/2.8 z odległości ok 20 i 40m ma na postaciach czerwone oczy. Faktycznie było w budynku ciemnawo bo ISO1250, F/2.8 , 1/125s. Ale nie tylko ja fociłem. Może się uda z fotką
    http://img706.imageshack.us/img706/3416/img0431wa.jpg

Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
    Bylo ciemnawo i masz odpowiedz juz na problem.
    Zrenice w ciemnosci robia sie wieksze, wiec bardziej podatne na ten efekt
    Sam robilem 70-200 2.8 z lampa wieczorem i mialem potworne RED EYE's.
    Czyli tak to działa i nie czepiac sie kontrolki.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Drogi Adminie. Przepraszam za fotki, wszystko wiem można wywalić post. Myślałem że usunę fotkę z ImageShack'a ale z darmowego korzystania ale nie widzę edycji. Fotka tam jest mała i myslałem że taka wyjdzie i tu na forum a nie taka wielka. Sorki i przepraszam. Włodek
    Ostatnio edytowane przez Wlodas ; 12-07-2010 o 15:36 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec Awatar ds74
    Miasto
    Suchedniów

Domyślnie

Tak to działa. To małe światełko ma za zadanie dać po oczach aby się źrenice zwęziły. Zasięg jest ograniczony do pojedynczych metrów. A robiąc zdjęcia z odległości kilkudziesięciu metrów kąt zawarty pomiędzy lampą, okiem i obiektywem zbliża się coraz bardziej do zera więc i standardowe oddalenie lampy przez zamocowanie na sankach niewiele da.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

No ale ta mała lampka i tak nie ma kilkudziesięciu metrów zasięgu.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Polska /Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ds74 Zobacz posta
    Tak to działa. To małe światełko ma za zadanie dać po oczach aby się źrenice zwęziły. Zasięg jest ograniczony do pojedynczych metrów. A robiąc zdjęcia z odległości kilkudziesięciu metrów kąt zawarty pomiędzy lampą, okiem i obiektywem zbliża się coraz bardziej do zera więc i standardowe oddalenie lampy przez zamocowanie na sankach niewiele da.
    Dzięki za dodatkowe info co prawda moje pytanie brzmiało "Czy powinna sie zaświecić po podlączeniu dodatkowej lampy czy nie. Z wbudowana działa." To i tak to co napisałeś wyjasnia wszystko. Dzięki za wiadomości i dzięki adminowi za poprawienie linku do fotki.

Uprawnienia umieszczania postów