do wedlin i mies nie polecam swiatla zarowego.... :]
wszystko przecie Ci sie rozplynie.
Witam, jestem tu nowy, ale muszę powiedzieć, że zostanę, bo dużo się od Was można nauczyć. Też szukam zestawu do mini studia na początek. Kolega polecił mi ten wątek i choć nie rozwiał on moich wszystkich wątpliwości to jednak dużo się dowiedziałem. Dziękuję.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A co powiecie o takim zestawie: 1 x CY100MR ze statywem i parasolką, blenda - mam darmowego pomocnika, coś na oświetlenie tła, ale co na to tło wtedy kupić?
Czy ten zestaw wystarczy żeby w małym pomieszczeniu z białymi ścianami zrobić portret a la legitymacja?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Oczywiście do lampy może być softbox zamiast parasolki tylko nie wiem na czym traci się więcej światła - na parasolce, czy softboxie.
Ostatnio edytowane przez stassad ; 03-11-2008 o 10:31 Powód: Automerged Doublepost
zeby robic zdjecie legitymacyjne na logike kupilbym minimum 3 lampy. 2 na twarz zeby nie bylo cieni - wszystko ladnie doswietlone, a 1 na maxa rozkrecona do doswiatlenia tla. mam CY100MR ale jest to bardzo delikatna i typowo amatorska lampa. jezeli chcesz isc dalej w tym kierunku to bralbym minimum 200ws.
no i oczywiscie softbox! żadna parasolka![]()
A jakie są szanse, żeby używać softboxa z oświetleniem ciągłym? Da sięto robić? Czy ciągłe leci tylko z parasolką?
1DIII, 6D, 450D; G10. S 8/3,5(F); S 14/2,8; C15/2,8(F); C 16-35/2,8 II; C 24-70/2,8; 28-105/3,5-4,5; C 50/1,4; C 135/2,0; C 70-200/2,8 IS; C 70-200/4; C Ex.1,4x II; C Ex.2x II, 580Ex II; 430Ex.... Studio w Kielcach (7xELFO)-możliwość wynajęcia ... SPRZEDAM:C 24-70/2,8, C 20/2,8....KUPIĘ obudowę podwodną do G10 (WP-DC28)
Może dodam ważną okoliczność, której wcześniej nie uwzględiłem.
Boję się, że błysk będzie gorszy bo:
Primo - nie kupuję tych lamp stricte dla siebie. Choć będę ich używał, to mają służyć też innym osobom. Boję się, że błysk, jako trudniejszy, będzie trochę niekorzystnym rozwiązaniem.
Secundo - ważne żeby system działał z różnymi aparatami, nie tylko moim - i tu błysk jest znów gorszy. Bo to jednak ceregiele z synchronizacją.
A niestety, ponieważ pieniądze nie są ode mnie, to muszę iść na taki "dzielony układ". Brr - nieładne słowo. Na dodatek osoby które będą ze mną tego sprzętu używać ja muszę poduczyć nauczywszy najpierw siebie. Taki to deal
. Skomplikowane.
Trochę nie bardzo łapię czemu mają być problemy. U mnie w studio bywają użytkownicy różnych systemów i aparatów i raczej nie ma problemów z wyzwalaniem. Jak nie ma gniazdka w aparacie to zawsze można zapiąć lampkę w manual np. na 1/16 mocy. Jej wpływ jest minimalny i to tylko przy niektórch zdjęciach a już na pewno nie przy legitymacyjnych. Najgorzej jest w Minolcie bo jak się nie ma przejściówki to wyzwlacz radiowy jest do kosza-a jak widzę też jesteś z Kielc a tu sporo Minolt na rynku.
1DIII, 6D, 450D; G10. S 8/3,5(F); S 14/2,8; C15/2,8(F); C 16-35/2,8 II; C 24-70/2,8; 28-105/3,5-4,5; C 50/1,4; C 135/2,0; C 70-200/2,8 IS; C 70-200/4; C Ex.1,4x II; C Ex.2x II, 580Ex II; 430Ex.... Studio w Kielcach (7xELFO)-możliwość wynajęcia ... SPRZEDAM:C 24-70/2,8, C 20/2,8....KUPIĘ obudowę podwodną do G10 (WP-DC28)
hm... no pomyślę o tym. Najgorzej jest wyzwalać wbudowaną, bo ona może narobić problemów jak się jej nie odbłyśnię w górę lub nie osłabi :S.