Strona 7 z 18 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 177

Wątek: Poczatki studyjne w domowych warunkach

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek-g Zobacz posta
    Witam,
    A czy ktoś mógłby mi polecić jakiś zestaw wyłącznie do packshotow na firmie,
    bardzo proszę o pomoc, cena do 1000

Wie żarówki błyskowe z parasolkami i namiot bezcieniowy powinny rozwiązać Twoje problemy

koks84
    Guest

Domyślnie

do wedlin i mies nie polecam swiatla zarowego.... :]
    wszystko przecie Ci sie rozplynie.

stassad
    Guest

Domyślnie

Witam, jestem tu nowy, ale muszę powiedzieć, że zostanę, bo dużo się od Was można nauczyć. Też szukam zestawu do mini studia na początek. Kolega polecił mi ten wątek i choć nie rozwiał on moich wszystkich wątpliwości to jednak dużo się dowiedziałem. Dziękuję.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    A co powiecie o takim zestawie: 1 x CY100MR ze statywem i parasolką, blenda - mam darmowego pomocnika , coś na oświetlenie tła, ale co na to tło wtedy kupić?

Czy ten zestaw wystarczy żeby w małym pomieszczeniu z białymi ścianami zrobić portret a la legitymacja?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Oczywiście do lampy może być softbox zamiast parasolki tylko nie wiem na czym traci się więcej światła - na parasolce, czy softboxie.
    Ostatnio edytowane przez stassad ; 03-11-2008 o 10:31 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu
    Miasto
    Strzałkowo

Domyślnie

zeby robic zdjecie legitymacyjne na logike kupilbym minimum 3 lampy. 2 na twarz zeby nie bylo cieni - wszystko ladnie doswietlone, a 1 na maxa rozkrecona do doswiatlenia tla. mam CY100MR ale jest to bardzo delikatna i typowo amatorska lampa. jezeli chcesz isc dalej w tym kierunku to bralbym minimum 200ws.
    no i oczywiscie softbox! żadna parasolka

stassad
    Guest

Domyślnie

A jakie są szanse, żeby używać softboxa z oświetleniem ciągłym? Da sięto robić? Czy ciągłe leci tylko z parasolką?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stassad Zobacz posta
    A jakie są szanse, żeby używać softboxa z oświetleniem ciągłym? Da sięto robić? Czy ciągłe leci tylko z parasolką?
    Małe pomieszczenie + światło ciągłe + softbox = groźba pożaru
    Fotograf platoniczny

Początki nałogu Awatar pawel-foto
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Softboxy są fajniejsze bo lepiej przy ich pomocy manewrować światłem. I jednak przemyśl rozwiązania "błyskowe". Ja przynajmniej nie mam przekonania do światła ciągłego. A o oświetleniu typu halogenowym raczej zapomnij!
    1DIII, 6D, 450D; G10. S 8/3,5(F); S 14/2,8; C15/2,8(F); C 16-35/2,8 II; C 24-70/2,8; 28-105/3,5-4,5; C 50/1,4; C 135/2,0; C 70-200/2,8 IS; C 70-200/4; C Ex.1,4x II; C Ex.2x II, 580Ex II; 430Ex.... Studio w Kielcach (7xELFO)-możliwość wynajęcia ... SPRZEDAM:C 24-70/2,8, C 20/2,8....KUPIĘ obudowę podwodną do G10 (WP-DC28)

stassad
    Guest

Domyślnie

Może dodam ważną okoliczność, której wcześniej nie uwzględiłem.
    Boję się, że błysk będzie gorszy bo:
    Primo - nie kupuję tych lamp stricte dla siebie. Choć będę ich używał, to mają służyć też innym osobom. Boję się, że błysk, jako trudniejszy, będzie trochę niekorzystnym rozwiązaniem.
    Secundo - ważne żeby system działał z różnymi aparatami, nie tylko moim - i tu błysk jest znów gorszy. Bo to jednak ceregiele z synchronizacją.

A niestety, ponieważ pieniądze nie są ode mnie, to muszę iść na taki "dzielony układ". Brr - nieładne słowo . Na dodatek osoby które będą ze mną tego sprzętu używać ja muszę poduczyć nauczywszy najpierw siebie. Taki to deal . Skomplikowane.

Początki nałogu Awatar pawel-foto
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Boję się, że błysk będzie gorszy bo:
    Primo - nie kupuję tych lamp stricte dla siebie. Choć będę ich używał, to mają służyć też innym osobom. Boję się, że błysk, jako trudniejszy, będzie trochę niekorzystnym rozwiązaniem.
    Secundo - ważne żeby system działał z różnymi aparatami, nie tylko moim - i tu błysk jest znów gorszy.
    Trochę nie bardzo łapię czemu mają być problemy. U mnie w studio bywają użytkownicy różnych systemów i aparatów i raczej nie ma problemów z wyzwalaniem. Jak nie ma gniazdka w aparacie to zawsze można zapiąć lampkę w manual np. na 1/16 mocy. Jej wpływ jest minimalny i to tylko przy niektórch zdjęciach a już na pewno nie przy legitymacyjnych. Najgorzej jest w Minolcie bo jak się nie ma przejściówki to wyzwlacz radiowy jest do kosza-a jak widzę też jesteś z Kielc a tu sporo Minolt na rynku.
    1DIII, 6D, 450D; G10. S 8/3,5(F); S 14/2,8; C15/2,8(F); C 16-35/2,8 II; C 24-70/2,8; 28-105/3,5-4,5; C 50/1,4; C 135/2,0; C 70-200/2,8 IS; C 70-200/4; C Ex.1,4x II; C Ex.2x II, 580Ex II; 430Ex.... Studio w Kielcach (7xELFO)-możliwość wynajęcia ... SPRZEDAM:C 24-70/2,8, C 20/2,8....KUPIĘ obudowę podwodną do G10 (WP-DC28)

stassad
    Guest

Domyślnie

hm... no pomyślę o tym. Najgorzej jest wyzwalać wbudowaną, bo ona może narobić problemów jak się jej nie odbłyśnię w górę lub nie osłabi :S.

Strona 7 z 18 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów