Strona 11 z 18 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 177

Wątek: Poczatki studyjne w domowych warunkach

Początki nałogu Awatar talarczyk
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grisha Zobacz posta
    Można też kupić takie coś: Fomei basic 200. Tylko dostajesz 2 lampy 200Ws, soft mały, parasolka też malutka. Za te same pieniądze lub może plus minus 100zł masz to samo na lampach quantuum R300 (no bez pokrowca na wszystko). Masz więcej mocy, większa regulacje i wcale nie gorszą jakość wykonania. Moim zdaniem "chińskie wynalazki" są bardzo dobrą alternatywą dla ludzi zajmujących się takimi zdjęciami hobbystycznie. W moim wypadku to była jedyna słuszna droga. Potrzebne mi były lampki które nie są uzależnione od 230V. Gdyby nie chińskie wynalazki (powermate) to musiałbym zbierać z milion lat na sprzęt choćby fomei. Wszystko zależy od portfela i nikt nie podważa jakości lamp elfo, bowens itp
    No właśnie - czy mając do wydania ~1500zł lepiej kupić Basica 200 Fomei, czy może zestaw 2 x Quantuum(R+300) lub Powerlux(VC200)? Z jednej strony Fomei - "normalna" firma, z drugiej - chińszczyzna. Jednak jak się ma taki Quantuum czy Powerlux do np. CY200K? Chcę kupić zestaw dwóch lamp jednak wolę kupić raz a dobrze (dlatego odpadają wszelkie Delicacy, CY100MR czy lampy KH). Głownie interesują mnie packshoty oraz zdjęcia pojedynczych osób ("plan amerykański" ) - lampy >500Ws chyba nie będą potrzebne....

Co radzicie?

Początki nałogu

Domyślnie

Pytanie jest w sumie czy chcesz mieć najlepsze wśród najgorszych czy najgorsze wśród najlepszych?

Jeżeli chodzi o lampki Quantuum i powerlux to są mniej więcej podobnej klasy. Moim zdaniem wykonanie, jakość itd jest na podobnym poziomie. CY...K to bardzo dobra seria lamp, lecz moim zdaniem nieznacznie gorzej wykonana od tych powyżej, jednak jest to bardzo dobry poziom. (jak na chińczyki) Oczywiście lampy bowensa czy elfo za kilka ładnych tysięcy to klasa wyżej. Mniej więcej to tak jak by porównywać 1000D do 50D. Obydwa robią zdjęcia ale 50D na pewno będzie lepiej współpracowało i dłużej pożyje w różnorakich warunkach.

Jeżeli ja bym miał wybierać w tych kwotach to wybrał bym zestaw na Quantuumach. Sporo czytałem, grzebałem, oglądałem i pstrykałem. Moim zdaniem jakość/cena jest najlepsza w tych lampach, do tego palnik można sobie bezproblemowo wymieniać. Ja osobiście uważam, że nie warto brać lepszych jakościowo lamp, ale słabszych. Jak będziesz się delikatniej obchodził z lampami bo psychicznie będziesz je uważał za gorsze to nic im złego się nie zdarzy, jednak jak ci się skończy skala mocy lampy to za wiele nie zdziałasz. Podbijanie ISO albo większa dziura.

Moim zdaniem bierz Quantuumy, jak masz trochę więcej kasy to powerluxy. Na pewno nie będziesz zawiedziony.

Co innego jak chcesz pro studio i zarabiać na tym. Wtedy bym nie oszczędzał bo sprzęt i tak na siebie zarobi..

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez basala Zobacz posta
    [...]To co dzieje się zanim zrobię zdjęcie w pomieszczeniu, które nie ma naturalnego oświetlenia. Siedzę z modelką w ciemnym studiu?
    Przepraszam, że wracam do już wyjaśnionej kwestii i że cytuję sam siebie. Nie mogłem się powstrzymać. Muszę złożyć samokrytykę. Moje pytanie rzeczywiście było lamerskie, zwłaszcza że odpowiedź znalazłem w mojej biblioteczce. Scott Kelby "Sekrety mistrza fotografii cyfrowej. Nowe ujęcia Scotta Kelby'ego", rozdział "Własne studio fotograficzne"*, podrozdział "Zastosowanie światła modelującego" i wszystko jasne...

* -polecam ten rozdział z ww. pozycji wszystkim bardzo początkującym studyjnie w domowych warunkach.

Miasto
    Poznan

Domyślnie

Pytanie jest w sumie czy chcesz mieć najlepsze wśród najgorszych czy najgorsze wśród najlepszych?
    Najlepsze za 1,5k

Moim zdaniem bierz Quantuumy, jak masz trochę więcej kasy to powerluxy. Na pewno nie będziesz zawiedziony.
    Coś takiego da radę?
    2 x Powerlux VC200
    2 x statyw W803
    1 x soft Powerluxa 60x90
    1 x parasolka biała transparentna... no właśnie, czy jest gdzieś porównanie parasolek - biała vs. srebrna vs. 'parasolkosoftbox'?
    No i do tego dwa (polipropylenowe) tła na początek.

Całość - 1670zł w funsports (czyli podobnie jak aktualna cena Basica Fomei).

Początki nałogu Awatar michal.s
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Zapomnij o wieszaniu powerluxa z softboxem na w803... ten staty jest za delikatny pod te lampy

Jak już to statyw W806 - sam mam takie pod powerluxami + soft 60x60 i powiedzmy że trzyma się kupy
    Pozdrawiam - Michał Słonczyński

Początki nałogu

Domyślnie

Zakładam, że zestaw ma być w miarę uniwersalny więc w grę wchodzi oświetlenie całej sylwetki i w tym kierunku postaram się wytłumaczyć dlaczego tak, a nie inaczej . Do takich zdjęć szczerze powiedziawszy może zabraknąć ci mocy przy 200Ws. Softbox zabiera trochę światła, do tego przy takich jego rozmiarach do całej sylwetki trzeba go jednak trochę odsunąć od modelki/a. Żeby był kompromis miękkie "światło/oświetlenie całej sceny" to (tak na oko) trzeba odsunąć softa na ok 1,5-2m. Parasolka zżera jeszcze więcej światła bo nie kierunkuje go tak jak softbox. Do tego dochodzi praca na przysłonach rzędu f8 czyli też sporo światła leci. Moim zdaniem, nawet jeżeli uda Ci się wykonać zdjęcie na takim zestawie całej sylwetki na ISO 100 f8 to na pewno będziesz musiał używać pełnej mocy lampy. Oczywiście, możesz wrzucić ISO 200 i f5.6 masz +2EV do sceny, tylko wydajemy 1700zł na lampki, które nas ograniczają. Moim zdaniem nie zbyt dobry pomysł.

Jeżeli chodzi o parasolka vs soft vs parasolka-softbox to z grubsza to jest tak. Parasolki generalnie rozpraszają światło w każdym kierunku. Są różne rodzaje parasolek, główne różnice to stopień zmiękczenia światła od bardzo miękkiego jakie dają transparentne poprzez "półmiękkie" jakie dają białe odbijające aż po ostre jakie dają odbijające srebrne/złote. Jest to oczywiście miękkie/ostre oceniane między samymi parasolkami, gdyż generalnie parasolka ma za zadanie uczynić światło bardziej miękkim.

Softboxy bardzo mocno i bardzo dobrze rozpraszają światło, znacznie lepiej od parasolek, światło jest bardziej ukierunkowane.

Softboxo-parasolki to fuzja tych dwóch rozwiązań. Generalnie jest to po to, żeby mniej światła uciekało przez parasolki transparente. Trzeba pamiętać, że zwykła transparetna część światła odbija, część przepuszcza. W takim rozwiązaniu światło odbite od parasolki jest z powrotem kierunkowane do dyfuzora. Jak mam być szczery to taki patent każdy we własnym zakresie może sobie dorobić do parasolki za grosze.

Do 2000zł to akurat mieścisz się w takim zestawie:
    Lampa studyjna Powerlux VC300 x2 1590.00
    Softbox Powerlux 60x90 x2 258.00
    Statyw W806 x2 150.00
    1998.00

Jeżeli koniecznie chcesz powerluxy.
    Jak nie to ten sam zestaw na Quantuum i na statywach quantuum air (nie wiele droższe a znacznie lepsze niż zwykłe) i softboxach z allegro na mocowaniu bowens to wyjdzie około 1628zł.

Jeżeli zestaw plenerowy, czyli uniezależniający cię od gniazdka 230V to właściwie tylko powermate 500 lub powermate 300. Mieścisz się spokojnie w 2000.

Ja osobiście poszedłem ostatnim rozwiązaniem łącznie z wadami i zaletami wynikającymi z tego wyboru. Jeżeli tobie nie potrzebna taka możliwość to polecam jednak zestaw na quantuumach. No, chyba, że wolisz dopłacić do powerluxów to też dobrze. Na pewno nie są gorsze od Quantuum, pytanie na ile są lepsze.

O W803 na statyw pod takie zestawy zapomnij. Za mało stabilne. Tak jak kolega piętro wyżej napisał - W806 są ok, ale jak zamontujesz jakieś potężne bydle to może odmówić. są oczywiście mocniejsze itd, ale do twoich zastosowań W806 stykną.

Basala: "lamerskie" czy nie, ważne już wiesz, focisz i są tego mam nadzieje, zadowalające Cię efekty
    Ostatnio edytowane przez Grisha ; 18-02-2009 o 00:46

Coś już napisał

Domyślnie

Witam,
    pozwólcie, że podczepię się pod temat z moim pytaniem.
    1. Zdjęcia portretowe (sporadycznie sylwetka) w malym pomieszczeniu
    2. ok 450zl na lampe (lub lampy)
    3. zdjecia wykonywane hobbystycznie (nie komercja)

Pytalem wczesniej o zarowki blyskowe ale wycofuje sie z tego. Przekonaliscie mnie wszyscy do lamp blyskowych. Zauwazony problem polega na tym, ze wiele producentow zawyza dane lamp.
    Czasem 150W jest drozsze lub zblizone do 200W/250W.

Ogladam lampy i zaczyna mi sie mieszac w glowie.
    1. CY200K - 448
    2. Boling 300WS - 485
    3. QQ-250 - 469
    4. QQ-150 - 390
    5. KH-150M - 370
    6. 2x F&V 120SMA - 2x204 = 408

Czy ktos z Was pracowal na powyzszych? Ktoras godna polecenia?

Najwazniejsze pytanie. Czy np. wybrac pkt.6 i kupic 2 tanie czy od razu brac wspominana w tym watku CY200K, robic z jedna a z czasem (dluzszym) dokupic kolejna?

Z gory dziekuje za pomoc,
    Rafal

Początki nałogu

Domyślnie

Jeżeli pomieszczenie ma być małe to zadbaj o ciemny kolor ścian. W innym wypadku, błysk lampy będzie odbijał od ścian i jak byś jej nie ustawił to efekt będzie prawie taki sam. Jeżeli nie są one ciemne to porozwieszaj jakieś czarne materiały np z agrowłókniny czy tła polipropylenowe.

Przy fotografii portretowej, źródło światła można ustawić stosunkowo blisko obiektu więc, nie potrzeba aż tak mocnych lamp. Z wymienionych przez Ciebie lamp najpewniejszą pozycją jest CY200K. Mocy mają tyle ile deklaruje producent, podobnie jak lampki serii KH (no może minimalnie mniej). O Bolilinga nikt specjalnie nie chwali, ale i nikt też jakoś specjalnie nie narzeka lecz z tego co wiem to nie ma on tych 300Ws. Poniżej 200Ws bym nie kupował, moim zdaniem lepiej mieć nadmiar mocy niż na styk. O lampkach QQ praktycznie nic nie wiadomo, a w swoim czasie starałem się coś wygrzebać. Wyglądają ok, pytanie ile mają rzeczywiście mocy i jaką żywotność...

Z wyżej wymienionego sprzętu to wybrał bym CY200K i kontrował blendą czy panelem odbijającym który możesz sam zmontować.
    Ostatnio edytowane przez Grisha ; 18-02-2009 o 17:00

Domyślnie

PS. Te lampy DP to moim zdaniem chińskiej produkcji klik
    Oczywiście że Chińskie, jak praktycznie 100% lamp z allegro. Digital Pioneer produkuje firma JinBei http://www.goldenshell.com.cn
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez rafori Zobacz posta
    Czy ktos z Was pracowal na powyzszych? Ktoras godna polecenia?
    Ja używam w tej chwili Bolinga 400SM (to jakieś 250Ws), w środku prawie pusto poza kondensatorami i prostą elektroniką, ale obudowa to odlew aluminiowy i solidna blacha )) Wada to podział tylko do 1/8 mocy.
    Używam też Digital Pioneer 250. Są o tyle lepsze, że mają podział do 1/16, wentylator chłodzący, są plastikowe ale też jak na razie solidnie się zachowują i, odpukać, bezawaryjnie.
    Ostatnio edytowane przez Przemek Lipski ; 18-02-2009 o 18:43 Powód: Automerged Doublepost
    "Wszyscyśmy z płócien
    Rembrandta:
    To tylko kwestia
    Światła ; " (Jacek Kaczmarski "Światło")

Miasto
    Poznan

Domyślnie

A czy ktokolwiek posiada lub miał kontakt z Fomei Basic 200? Z jednej strony 300Ws chińskie Quantuumy, a z drugiej trochę słabsze (różnica 0,5ev?) markowe lampy. Cena podobna (pomijając obecne wahania kursu euro). Im więcej czytam opinii tym mam coraz większy mętlik w głowie...

Strona 11 z 18 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów