Strona 10 z 18 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 177

Wątek: Poczatki studyjne w domowych warunkach

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grisha Zobacz posta
    [...]Sprecyzuj swoje pytanie to na pewno coś podpowiemy
    Trochę się wstydzę lemerskiego pytania :-P, ale dobrze... Podobno nie ma głupich pytań, tylko...
    Jeśli dobrze rozumiem, lampy błyskowe oświetlają obiekt (martwą naturę, modelkę, przedmiot itd.) w momencie naciśnięcia spustu migawki, tak? To co dzieje się zanim zrobię zdjęcie w pomieszczeniu, które nie ma naturalnego oświetlenia. Siedzę z modelką w ciemnym studiu?

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez basala Zobacz posta
    Trochę się wstydzę lemerskiego pytania :-P, ale dobrze... Podobno nie ma głupich pytań, tylko...
    Jeśli dobrze rozumiem, lampy błyskowe oświetlają obiekt (martwą naturę, modelkę, przedmiot itd.) w momencie naciśnięcia spustu migawki, tak? To co dzieje się zanim zrobię zdjęcie w pomieszczeniu, które nie ma naturalnego oświetlenia. Siedzę z modelką w ciemnym studiu?
    W studiu ze studyjnymi lampami masz piloty. W studiu z lampami błyskowymi aparatami możesz sobie dorzucić trochę zastanego światła które przy odpowiednio mocnej ekspozycji błyskiem będzie praktycznie nieistotne, ewentualnie możesz sobie świecić latarką żeby AF zadziałał...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Początki nałogu

Domyślnie

W ciemnicy widzę tylko dwa problemy - kadrowanie i praca AF.

Jeżeli chodzi o kadrowanie to proponuje po prostu zapalić światło. Dla ISO100 f4 1/200 światło zastane takie jakie jest używane w większości domów nie będzie miało większego wpływu na ekspozycje.

Jeżeli chodzi o prace AF to najlepszą metodą jest posiadać aparatową lampę systemową ze wspomaganiem AF. Lampa świeci czerwoną diodą wspomagając pracę AF. Działa nawet w totalnych ciemnościach.

Początki nałogu Awatar ExploRa
    Miasto
    Koszalin/Brd

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez basala Zobacz posta
    ...ciekawe, co na to modelka [ciemno i fotograf ;-)]. A na serio jak nie masz lamp z pilotami, to mozesz spokojnie uzywac swiatla zastanego a jak za oknem ciemno, to lampka gdzies z boku na biala sciane/sufit. Jak koledzy pisza, przy odpowiednio mocnej ekspozycji, nie bedzie to mialo wplywu na ostateczny rezultat zdjec. A Ty bedziesz mial jak zlapac ostrosc, a modelka nie przelęknie sie ciemnosci

Uzależniony

Domyślnie

I o to chodzi, i o to chodzi! :-D Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Domyślnie

dzięki Grisha za rozjaśnienie , dopiero zaczynam pracę ze światłem studyjnym i jak pewnie u wiekszości , chciałbym wybrać w miare rozsądne rozwiązanie do fotek portretów głównie do pase , ale i cala postać też planuję . Jak już pisałem 580 EX II juz mam i chciałbym ją też wykożystać . Może dokupić 1 studyjną np. Quantuum S400 400Ws + softbox , albo 2 słabsze do doświetlenia tła a 580 Ex na główną + parasolka rozpraszajaca ?
    jeszcze raz sorki za indolencje , ale kaska mi się kurczy i chciałbym dobże wybrać

Początki nałogu

Domyślnie

580 EX na światło główne przy całej sylwetce sobie poradzi o ile zastosujesz ok f4 i parasolke transparetną. Moim zdaniem gra nie warta świeczki... Niestety lampka jest za słaba na taki bój i ciężko dobrze rozproszyć takie światło. Oczywiście jest to stosunkowo i teoretycznie tanie mobilne źródło światła, ale to już zabawa w strobist i to troszkę inny temat.

Ja do Metz 58 AF-1 dokupiłem 2x300Ws które póki co pracują na dwóch parasolkach transparentnych 110cm. Przy ustawieniu ich na całą sylwetkę to połowa mocy wystarcza do pracy pomiędzy f5.6-f8, pełna moc to przysłony dalej czyli f8-f11. Moim zdaniem na początek jak kupisz Quantuum R300+ w zestawie ze statywem minimum W806 (choć jak bierzesz już Quantuum to i do statywu AIR warto dopłacić) i softboxem 60x90 lub 80x120 (w zależności od preferencji) na mocowaniu bowens w zupełności wystarczy. Spokojnie można wtedy 580EX ustawić w miarę blisko z parasolką transparentną na światło wypełniające - mocy jej wystarczy. Do doświetlania tła wystarczą lampki typu CY100MR, które z czasem możesz dokupić. Na światło wypełniające świetnie też się nadadzą panele odbijające. Można takie zrobić samemu lub kupić - w zależności od zasobności portfela. Ja sobie zrobiłem za 40zł i działa super. W takim układzie 580EX możesz dać na włosy albo na tło - rownież sobie poradzi i wtedy ostrym światłem bez żadnych rozpraszaczy można strzelać więc i stosunkowo więcej mocy można z niej wyciągnąć.

Domyślnie

chyba zdecyduję sie na 1 opcje Quantumm R300 + softbox + statyw , jak pyknę pare fotek to pozwole poddac sie pod wasza ocene i dzięki za wskazówki.

Początki nałogu
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Tak się zastanawiam nad jedną rzeczą:
    Dyskusja w tym temacie tyczy się głównie tanim lampom chińskim.
    Jak sobie rozważam zakup takiego niby taniego zestawu np lamp Quantuum to żeby zmontować coś sensownego (3 lampy i akcesoria) to trzeba wydać i tak około lub powyżej 2000 zł. Zobaczcie sobie ceny Elfo... (nie wspominając już nawet tańszych cen Fomei)

Nie wiem, jak jest z oszukiwaniem mocy Quantuuma, ale zakładam że Elfo nie powinno odbiegać od tego co piszą. Ponadto jak dla mnie jest to powiedzmy szczyt marzeń takie Elfo, choć wiem, że są lepsze firmy.

Zakładając jak powyżej to - Quantuum 400Ws kosztuje ok 800zł, natomiast Elfo Miqro 200 cene ma taką samą. Jeśli są przekłamania w mocy Quantumma to wychodzi, że Elfo jest w cenie podobnej. Jeśli porównywać jakość to chyba nikt nie ma wątpliwości, która lepsza....
    Potem lampy cenowo się rozjeżdżają, ale i tak Quantumm 750 kosztuje koło 1200, a za Elfo trzeba dopłacić jakieś 500 i więcej, ale za to seria Quant Pro.

Jeśli chodzi o akcesoria to też ceny niekiedy są porównywalne.

Mój wniosek jest taki, że przy zestawie kilku mocnych lamp trzeba i tak słono zapłacić, a te chińskie wynalazki to jednak jest spore ryzyko.
    Mam więc dylemat przy ewentualnym zakupie zestawu na studio, czy nie lepiej dołożyć te 30% i mieć (chyba) gwarancję jakości.

Jeszcze jedno - Elfo ostatnio coś sprzedaje ciekawego za małe pieniądze
    http://www.elfo.com.pl/index.php?menu_id=2&kat_id=17
    chyba też chińszczyzna. Ciekawe czy są coś warte?

Konkluzja: Nie da się tanio i dobrze.
    Ostatnio edytowane przez magart ; 17-02-2009 o 17:42
    EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
    www.magaczewski.blogspot.com
    www.fotogaleria.magaczewski.pl

Początki nałogu

Domyślnie

Niestety twoje rozumowanie jest błędne z prostego powodu: Lampy Quantuum mają moc rzeczywiście taką jak podaje producent więc są sporo tańsze niż ich odpowiedniki z przytoczonego tutaj elfo. Fomei fakt, się już lepiej klasuje nie mniej jednak akurat lampki Quantuum są bardzo dobrą i ciekawą alternatywą.

Cytat Zamieszczone przez magart Zobacz posta
    żeby zmontować coś sensownego (3 lampy i akcesoria) to trzeba wydać i tak około lub powyżej 2000 zł.
    Nie wiem do jakiego celu Ci potrzebne takie zabawki, ale jeżeli to ma być sprzęt hobbystyczny to moim zdaniem 3 lampy z akcesoriami to już poważny sprzęt. Sensowny to bym nazwał 2 lampy z softami/parasolkami + blenda , ale 3 plus softy, gridy, dishe, blendy, wrota to już pozwala na praktycznie wszystko.

Długo liczyłem i kalkulowałem już takie rzeczy. Wg mnie cena/jakość to zestaw na Quantuumach, można zaoszczędzić na akcesoriach kupując np softy na allegro bądź z funsports.

Można też kupić takie coś: Fomei basic 200. Tylko dostajesz 2 lampy 200Ws, soft mały, parasolka też malutka. Za te same pieniądze lub może plus minus 100zł masz to samo na lampach quantuum R300 (no bez pokrowca na wszystko). Masz więcej mocy, większa regulacje i wcale nie gorszą jakość wykonania. Moim zdaniem "chińskie wynalazki" są bardzo dobrą alternatywą dla ludzi zajmujących się takimi zdjęciami hobbystycznie. W moim wypadku to była jedyna słuszna droga. Potrzebne mi były lampki które nie są uzależnione od 230V. Gdyby nie chińskie wynalazki (powermate) to musiałbym zbierać z milion lat na sprzęt choćby fomei. Wszystko zależy od portfela i nikt nie podważa jakości lamp elfo, bowens itp

Poza tym... osobiście nie wieżę, że wszystkie podzespoły lamp elfo czy bowens nie są robione w fabrykach chińskich, czy tajwańskich, o ile w ogóle nie są tam składane.

PS. Te lampy DP to moim zdaniem chińskiej produkcji klik
    Ostatnio edytowane przez Grisha ; 17-02-2009 o 18:37

Strona 10 z 18 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów