Pokaż wyniki od 1 do 10 z 4099

Wątek: Canon EOS 5D Mark II

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arra Zobacz posta
    No i? Czy sugerujesz, że ci co robią w manualu, nie używają światłomierza?
    Cytat Zamieszczone przez kmleon Zobacz posta
    Co za bzdurne uogólnienie...

Czy wziąłeś również pod uwagę pomiar światła w trybie punktowym? On również jest realizowany w lustrzance dzięki TTL.

Poza tym chyba zdajesz sobie sprawę, że 99% świadomych użytkowników lustrzanek korzysta z tego światłomierza w 99% swoich fot z bardzo dobrymi rezultatami?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Poza tym, czy nie sądzisz, że można zrobić światłomierz TTL mierzący światło padające?
    To przeczytajcie argument Oskarkowego - jeżeli ISO będzie Wam "pływało" za każdym razem mierzone przez światłomierz, do tego dojdzie pomiar światła błyskowego, to... Auto-ISO nie rozwiąże problemów z ekspozycją, za to wpprowadzi nowe problemy.

Oczywiście, w teorii można zrobić doskonały światłomierz TTL, nawet stosując współcześnie dostępny sprzęt.
    Fotograf platoniczny

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HuleLam Zobacz posta
    To przeczytajcie argument Oskarkowego - jeżeli ISO będzie Wam "pływało" za każdym razem mierzone przez światłomierz, do tego dojdzie pomiar światła błyskowego, to... Auto-ISO nie rozwiąże problemów z ekspozycją, za to wpprowadzi nowe problemy.

Oczywiście, w teorii można zrobić doskonały światłomierz TTL, nawet stosując współcześnie dostępny sprzęt.
    Zadaniem autoISO jest aby ISO pływało. O jakich problemach z ekspozycją mówisz? Co do światła błyskowego, to pomiar tegoż idealnie współgra a autoISO.

Przykład.
    Ustawiłem f=4 i 1/50 w manualu + autoISO. Robie fotke, idelanie naświetlona, bo autoISO ustawiło ISO-1600. Włączam lampe błyskową. Ponieważ w scenie pojawia się nowe światło z flesza, robiąc następną fotkę, autoISO ustawia się na ISO-720 i znów perfekcyjna ekspozycja. Widzisz gdzieś tu problem?

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez arra ; 13-01-2009 o 13:43

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HuleLam Zobacz posta
    Ja oczywiście złośliwie czepiłem się tylko jednego hipotetycznego wypadku:
    Pomiar wychodzi poniżej ekspozycji, pierwszy plan doświetlony do szarego (albo jakie tam chcemy) błyskiem lampy (przypominam, powiązanym z pomiarem). Jeśli pomiar będzie z matrycy, to światłomierz przy drobnym przekadrowaniu ma prawo zmierzyć inaczej (na przykład wejdzie w kadr okno) i w efekcie przywalić sobie inne ISO. Zachowanie aparatu będzie takie, że pierwszy plan znów dostaniemy do szarego, ale tła będą miały taką jasność, jaką akurat teraz zmierzył aparat.
    Jarek

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Ja oczywiście złośliwie czepiłem się tylko jednego hipotetycznego wypadku:
    Pomiar wychodzi poniżej ekspozycji, pierwszy plan doświetlony do szarego (albo jakie tam chcemy) błyskiem lampy (przypominam, powiązanym z pomiarem). Jeśli pomiar będzie z matrycy, to światłomierz przy drobnym przekadrowaniu ma prawo zmierzyć inaczej (na przykład wejdzie w kadr okno) i w efekcie przywalić sobie inne ISO. Zachowanie aparatu będzie takie, że pierwszy plan znów dostaniemy do szarego, ale tła będą miały taką jasność, jaką akurat teraz zmierzył aparat.
    Nie no dokładnie, bo to nie jest pełny manual (taka nazwa wystepuje tylko na wyświetlaczu i exifie). Nie chcesz żeby ci światłomierz mierzył i wpływał na parametry to wyłączasz autoiso i tyle. Takie samo zachowanie będzie w trybach Av i Tv ze stałym iso, bo to autoiso działa na podobnej zasadzie, ale... daje ci możliwość zablokowania parametrów przesłony i czasu, jeśli masz z jakiegoś powodu na to ochotę.
    Ostatnio edytowane przez arra ; 13-01-2009 o 13:54

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Bywalec Awatar jacek220
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arra Zobacz posta
    Nie no dokładnie, bo to nie jest pełny manual (taka nazwa wystepuje tylko na wyświetlaczu i exifie). Nie chcesz żeby ci światłomierz mierzył i wpływał na parametry to wyłączasz autoiso i tyle. Takie samo zachowanie będzie w trybach Av i Tv ze stałym iso, bo to autoiso działa na podobnej zasadzie, ale... daje ci możliwość zablokowania parametrów przesłony i czasu, jeśli masz z jakiegoś powodu na to ochotę.
    Dokładnie tak.
    Niech każdy sam decyduje co chce używać w danym momencie chce to włącza AutoISO lub je wyłącza i ma pełen manual.
    Moim zdaniem obydwa przypadki są bardzo dobre do konkretnych zastosowań i dobrze by było żeby było
    Taki manual z AutoISO można by nazwać semiM

Początki nałogu Awatar jatzzek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zachowanie aparatu będzie takie, że pierwszy plan znów dostaniemy do szarego, ale tła będą miały taką jasność, jaką akurat teraz zmierzył aparat.
    Ale to jest klasyczny problem zmiany ustawien aparatu wraz ze zmiana warunkow oswietleniowych. Przeciez to nie jest problem ktory pojawia sie wraz z implementacja AutoISO tylko jest to problem, ktory moze pojawic sie zawsze, bez wzgledu na to w jakim trybie pracujesz. Aby jakos z tym walczyc stosuje sie przycisk zapamietania ekspozycji, a w AutoISO przycisk ten zapamietywalby wartosc ISO.

O uzytecznosci AutoISO w korpusach Canona na razie mozemy sobie pomarzyc ale sa tacy co probowali na normalnych korpusach. Wystarczy zajrzec tutaj.
    Ostatnio edytowane przez jatzzek ; 13-01-2009 o 14:22
    why waste your time looking for proof?
    what if the answer is never the truth?

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jatzzek Zobacz posta
    Ale to jest klasyczny problem zmiany ustawien aparatu wraz ze zmiana warunkow oswietleniowych. Przeciez to nie jest problem ktory pojawia sie wraz z implementacja AutoISO tylko jest to problem, ktory moze pojawic sie zawsze, bez wzgledu na to w jakim trybie pracujesz.
    No nie żartuj. Jak mam ekspozycję na sztywno, to na sztywno, nic mi się w ekspozycji nie zmieni, bo wszystkie parametry są zawsze takie same. A jak się spuści ISO ze smyczy, to może być różnie.
    Jarek

Początki nałogu Awatar jatzzek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jak wiekszosc sporow tak i ten polega na tym, ze mamy pewna mysl w glowie nadawcy, mamy komunikat i mamy to co po odebraniu komunikatu zrozumial odbiorca. Jestem prawie pewien, ze spieramy sie o semantyke, czyli kazdy ma na mysli co innego, chociaz uzywamy tych samych slow

Ja juz swoja argumentacje przedstawilem i wyglada ona skrotowo tak: w gruncie rzeczy znajomosc takiego parametru jak podatnosc materialu swiatloczulego na padajace swiatlo jest wtorna, jesli mielibysmy material swiatloczuly, ktorego podatnosc moglaby byc ustalana w bardzo szerokim zakresie i robilby to automat, to nie musielibysmy zawracac sobie nim (tym parametrem) glowy. Dbalibysmy tylko o kompozycje, parametr T i parametr A. Klik i mielibysmy zdjecie o dokladnie takich walorach jak sobie zakladalismy.
    Ostatnio edytowane przez jatzzek ; 13-01-2009 o 14:35
    why waste your time looking for proof?
    what if the answer is never the truth?

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jatzzek Zobacz posta
    Jak wiekszosc sporow tak i ten polega na tym, ze mamy pewna mysl w glowie nadawcy, mamy komunikat i mamy to co po odebraniu komunikatu zrozumial odbiorca. Jestem prawie pewien, ze spieramy sie o semantyke, czyli kazdy ma na mysli co innego, chociaz uzywamy tych samych slow
    Też odniosłem podobne wrażenie. Pis end low.
    Jarek

Domyślnie

No nie żartuj. Jak mam ekspozycję na sztywno, to na sztywno, nic mi się w ekspozycji nie zmieni, bo wszystkie parametry są zawsze takie same. A jak się spuści ISO ze smyczy, to może być różnie.
    Owszem ale nie zawsze jest to zaleta . Jesli np cos oswietli postac przez chwile to manual owszem zachowa ekspozycje ale spieprzy fote przeswietlajac ją. Auto iso daje tutaj elastycznosc. Nie chodzi o to zeby tego uzywać nagminnie w kazdej sytuacji. Tak samo jak sa sytuacje gdzie lepiej na Tv to sa i sytuacje gdzie lepiej na Av a czasem lepiej na M. Po prostu lepiej miec wybor niz go nie miec

Dopiska: Taka sytuacja idealna dla autoiso, piekne popludnie, slub, wyjscie z kosciola, chce miec rzucanie ryzem przy 1/100 i przy malej GO f1.8. bez lampy. Pytanie: jakie iso? (podpowiem Auto
    Ostatnio edytowane przez wain ; 13-01-2009 o 14:57

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów