Strona 84 z 410 PierwszyPierwszy ... 3474828384858694134184 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 831 do 840 z 4099

Wątek: Canon EOS 5D Mark II

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Wg. mnie idealne AutoISO, działałoby tak:

1) ustawiamy przysłonę,
    2) aparat na bieżąco mierzy światło i ustawia ISO tak, by przy ustawionej przysłonie poprawna ekspozycja sceny (18% szarości*) występowała przy czasach mniejszych niż 1/f,
    3) wybrane automatycznie ISO pojawia się na wyświetlaczu, drabinka zostaje wyskalowana,
    4) ustawiamy czas.
    Czyli i kręcić nie trzeba i pozostaje pełna kontrola nad ekspozycją.

*) a nawet lepiej jaśniejsza o 1-2EV, wtedy ew. dodatnia korekta względem 18% nie wymuszałaby czasów większych niż 1/f.
    Body, stałki, zoomik

Początki nałogu Awatar jatzzek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

OK, OK spoko Dr. Jekyll ja wiem co to jest ISO i nie musisz mi wyjasniac sensu fizycznego tego parametru. Piszac "tajemniczy parametr ISO" odnosilem to do "wyidealizowanej sytuacji", czyli do elementu swiatloczulego, ktory zawsze dobrze sie naswietli bez wzgledu na to jaki ustawisz czas naswietalania i przyslone. Uczepiles sie tego, ze ISO jest wazne, bo wciaz ograniczasz swoje myslenie do elementow swiatloczulych, ktore mamy obecnie dostepne. Ale wyobraz sobie taka idealna, nazwijmy to matryce, ktora dla ustalenia uwagi moze ustawic cos co nazywasz ISO na wartosci od 6 do 204800 i to bez utraty jakosci zdjecia. I teraz pytam: czy interesowalby Cie taki parametr jak ISO? Wydaje mi sie, ze nie bo niby po co. Oczywiscie taki parametr by sie ustawial sam, ale bylby on "tajemniczy" w takim sensie, ze by ci bylo wsio rybka ile wynosi, tak jak nie interesuje cie jaki aktualnie jest stosunek ilosci powietrza do ilosci paliwa w mieszance paliwowej, ktory ustalil uklad wtrysku w Twoim samochodzie aby poradzic sobie z zadanym obciazeniem. Kiedys moze nawet to ustalali jakims pokretlem, moze nawet byly cale tabele jak to nalezy robic ale jesli tak bylo to dzisiaj juz nikt o tym nie pamieta...bo po co?*

A ja chcialbym miec taki tryb Manual z AutoISO:

ustawiam sobie taki czas jak chce (bo zycze sobie miec dajmy na to zamrozenie ruchu), ustawiam sobie przyslone taka jaka chce (bo chcialbym miec takie a nie inne odciecie tla od glownego tematu) i robie zdjecie. Aparat ustawia ISO tak zebym otrzymal 18% szarosci (albo raczej 12%, bo na taka wartosc sa kalibrowane swiatlomierze w wiekszosci wspolczesnych lustrzanek). Jakbym chcial jasniej, ciemniej to mam pokretlo z korekcja w bardzo szerokim zakresie tak zebym myslal w kategoriach EV (czyli dajmy na to od -5EV do +5EV).

* oczywiscie inzynierowie musza to wiedziec
    Ostatnio edytowane przez jatzzek ; 12-01-2009 o 20:06
    why waste your time looking for proof?
    what if the answer is never the truth?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dr. Jekyll Zobacz posta
    zazartowałeś sobie, prawda ?

Ok. Rozumiem i masz w 100% rację. Tylko, że nawet w takim trybie M z AutoISO przy zastanym świetle możesz takie parametry zadać aparatowi, że skali czułości zabraknie albo na dole albo na górze.
    Po pierwsze nie żartowałem tak działały wszystkie moje Nikony w AutoISO.
    Po drugie w każdym trybie, czy Av, Tv, czy M kiedyś iso zawsze się może skończyć (podobnie jak czas naświetlania, jak przesłona). Jak sobie w Nikonie ustawiłem w AutoISO: nie przekraczaj iso-1600, to oczywiście zdjęcie orkiestry (ktróre wymagałoby przynajmniej ISO-3200), wyjdzie niedoświetlone, podobnie z dołem.

Aha i zeby zwiekszyć dokładność ekspozycji Nikon potrafił ustawić w auto np. iso-220, czy nowe 5D też tak robi?

Pozdrawiam
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez jatzzek Zobacz posta
    A ja chcialbym miec taki tryb Manual z AutoISO:

ustawiam sobie taki czas jak chce (bo zycze sobie miec dajmy na to zamrozenie ruchu), ustawiam sobie przyslone taka jaka chce (bo chcialbym miec takie a nie inne odciecie tla od glownego tematu) i robie zdjecie. Aparat ustawia ISO tak zebym otrzymal 18% szarosci (albo raczej 12%, bo na taka wartosc sa kalibrowane swiatlomierze w wiekszosci wspolczesnych lustrzanek). Jakbym chcial jasniej, ciemniej to mam pokretlo z korekcja w bardzo szerokim zakresie tak zebym myslal w kategoriach EV (czyli dajmy na to od -5EV do +5EV).
    Dokładnie tak to działa w Nikonie. Chcesz masz
    Ostatnio edytowane przez arra ; 12-01-2009 o 20:51 Powód: Automerged Doublepost

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Początki nałogu Awatar jatzzek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arra Zobacz posta
    W takim razie w Nikonie oprocz ksiegowych zatrudniaja jeszcze fotografow jako doradcow.
    why waste your time looking for proof?
    what if the answer is never the truth?

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

I teraz wszyscy, którym aparat przeszkadza w robieniu zdjęć lecą po nikona

Ludzie, opanujcie się. Wartość ISO to jak wartość przysłony. Konkretny parametr ustawia się przy konkretnym zapotrzebowaniu.
    Jak takie cudowne autoiso według Waszych opisów zachowuje się w studio?
    Jarek

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Jak takie cudowne autoiso według Waszych opisów zachowuje się w studio?
    W studio się je wyłącza (pamiętajmy, że zawsze możemy to wyłączyć), bo tam nie ma potrzeby jego użycia, ale w innych przypadkach, cud, miód, malina, zwłaszcza przy zmiennym oświetleniu np. koncerty, imprezy, itp

PS. W Nikonie zamiast ustawiąć tryb M i stały czas, można użyć trybu A i w autoISO ustawić czas minimalny, będzie działać podobnie.
    Ostatnio edytowane przez arra ; 12-01-2009 o 21:23

www.pbase.com/arra

Bywalec Awatar ddarc

Domyślnie

W studio się je wyłącza (pamiętajmy, że zawsze możemy to wyłączyć), bo tam nie ma potrzeby jego użycia, ale w innych przypadkach, cud, miód, malina, zwłaszcza przy zmiennym oświetleniu np. koncerty, imprezy, itp
    Ktoś już podawał ten link ..proponuje uważnie przeczytać ten test.. może napiszemy petycje do Canona-Japan żeby udostępnił chociaż poprawkę włączającą takie Auto ISO w 5D II ..

Chciałbym mieć taki komfort pracy w kościele na 5D II , jak opisuje pan Adam

Opinie o D700 - Adam Trzcionka..poruszona kwestia AF i Auto ISO

http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7590
    ddarc ....Canon 50D,30D,C 24-105 F4,Samyang 8mm,C 70-200 F4 ,Kit18-55 II,580EX,SLIK PRO 340 DX,

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Czyli reasumując: w ciemnym pomieszczeniu ja sobie ustawiam ekspozycję pierwszego planu (czas/przysłona/siła błysku) a aparat decyduje jak naświetlone mam tła? No to wyjątkowo fajny wynalazek, szczególnie przydatny na koncertach, imprezach itp

No dobra, wiem, że da się to pewnie oswoić, ale nie będzie Was drażniło, że robiąc 3x podobne zdjęcia Młodych przed ołtarzem, będziecie mieli przy odrobinie szczęścia 3 inne ekspozycje?
    Jarek

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Czyli reasumując: w ciemnym pomieszczeniu ja sobie ustawiam ekspozycję pierwszego planu (czas/przysłona/siła błysku) a aparat decyduje jak naświetlone mam tła? No to wyjątkowo fajny wynalazek, szczególnie przydatny na koncertach, imprezach itp

No dobra, wiem, że da się to pewnie oswoić, ale nie będzie Was drażniło, że robiąc 3x podobne zdjęcia Młodych przed ołtarzem, będziecie mieli przy odrobinie szczęścia 3 inne ekspozycje?
    Nic nie kumam co do mnie piszesz

W ciemnym pomieszczeniu, generalnie przy założeniu chęci użycia autoiso, ustawiasz czas/przesłonę/siłę błysku sceny (bo pomiar jest matrycowy) a nie planu. Jak chcesz mieć poprawnie naświetlony tylko pierwszy plan (przy założeniu że jego oświetlenie jest zmienne) to albo nie stosujesz auto-iso, albo ustawiasz inny tryb pomiaru światła, zamiast matrycowego, np. centralnie ważony na pierwszy plan, albo punktowy - zawsze dostaniesz poprawną ekspozycję, bo autoiso nadgoni zmainę światła (autoiso użyje odpowiedniego trybu światłomierza).

Pozdro
    Ostatnio edytowane przez arra ; 12-01-2009 o 21:49

www.pbase.com/arra

Zablokowany

Domyślnie

To o czym pisze arra byłoby nawet ciekawym ficzerem ale absolutnie nie można tego nazywać trybem M. tryb M to ... tryb M.

Powinno się to nazwać trybem "priorytetu ISO" ( powiedzmy )

Dobieram czas, przyslone, wartosc korekcji i do tych parametrów odpowiednio aparat dobiera mi iso ( tylko co zrobi jak mu się to iso "skończy" ? a zanim się skończy wykręci mi sieke z 25 600 ?? )

ok. tak moze być. ale to nie tryb M !! bo w trybie M nie korygujemy ekspozycji. jej wartość wynika z ustawienia czasu, przesłony i czułości i jeśli wyliczymy światłomierzem że chcemy mieć 5 EV niedoświatlenia to tak mamy miec !! i aparat nie ma prawa "gonić" żadnym parametrem ani sprowadzać niczego do szarości

Strona 84 z 410 PierwszyPierwszy ... 3474828384858694134184 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów