Strona 40 z 85 PierwszyPierwszy ... 30383940414250 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 391 do 400 z 842

Wątek: Canon PowerShot SX10 IS i PowerShot SX1 IS

Bywalec Awatar szymura
    Miasto
    Kampinos

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez timon123 Zobacz posta
    To Ci się źle wydaje... CMOS jest znacznie bardziej "prądożerny" niż CCD.
    Jak nie wiesz nic pewnego w danej kwestii to po prostu nie wypowiadaj się, a nie wprowadzaj ludzi w błąd
    a ty czytaj uważnie bo ja wyraźnie napisałem że nie wiem czy tak jest i nie sugeruje ze tak jest tylko że wydaje mi się. napisałem wcześniej o żywotności moich baterii w sx10 is. zadałem pytanie i czekałem na odpowiedź.

a po pierwsze to po to jest także forum aby zadawac pyatania

po drugie Tedy zapytał o model na których działały baterie wiec udzieliłem mu tej odpowiedzi. i nie rozumiem czemu uważasz że wprowadzam ludzi w błąd.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez szymura ; 07-01-2009 o 00:20
    C 450D / C 18-55 f3.5-5.6 / C 70-200 f4 L / C 50mm f1.8 II / Alpha BG-E5

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tadi Zobacz posta
    Własnie dlatego robilem przy iso 80 bo przy tej czulości jakoś zdjęc jest zadowalająca. Przy 200 to sorry ale widac różnicę, 400 nie nadaje sie do niczego...
    Teraz wiem dlaczego. Poniżej link do testu iso SX1 VS S5. Faktycznie w S5 powyżej iso 40 foty są tragiczne. Myślę że w porównaniu to mimo wszystko zmiana na lepsze.

http://tero.mononen.eu/index.cgi/Blo...08-12-22-02-35

Teddy58 właśnie o cosik takiego mi chodziło. Bez tej ironii na końcu byłoby całkiem super.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Darkovski Zobacz posta
    Nie no to pięknie na taką odpowiedź chyba wszyscy czekali. A o tej wikipedii to trzeba było już pojechać po całości i napisać poszukajcie w internecie.
    No to jak to jest? Tobie wolno być ironicznym?

Po wpisaniu "mov to mkv" do dowolnej wyszukiwarki dostajemy kilkaset poradników. To chyba nie jest takie trudne (bez ironii to piszę)
    Ostatnio edytowane przez Teddy58 ; 07-01-2009 o 08:11

qenio
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szyna Zobacz posta
    a może g....niana ładowarka?
    Sam miałem starą bezprocesorową, ładującą ok 12h i żywotność baterii była ok. Ładując "szybką" ładowarką (HAMA) moich rodziców te same akumulatory były o 90% szybciej rozładowane. Nie tylko jeśli chodziło o aparat - sprawa miała miejsce również w przypadku mp3, latarek i świateł rowerowych!!
    Czyli kupic nowa ladowarke, ale nie taka ktora ma: "Minimalny czas ładowania akumulatorków o pojemności do 2500 mAh wynosi zaledwie 15 minut. " (http://www.e-cyfrowe.pl/sony-ladowar...bb87608622d33a) ?
    Co sadzicie o: http://pentagram.pl/produkty/akumula...444_lcd_p_8202, lub http://multisort.pl/product/7283.html?

Cytat Zamieszczone przez szyna Zobacz posta
    Inna sprawa jak już koledzy wspominali spróbuj ok. 3 razy naładować do pełna po kilkanaście godzin i następnie rozładować do zera. Akumulatory często z czasem nabierają pojemności (np. bateria w moim telefonie pomimo tego, ze jest litowo-jonowa dopiero po jakimś czasie zaczęła normalnie trzymać energie. Początkowo dostawałem na głowe myśląc o ładowaniu co drugi dzień. W tej chwili w tygodniu 1-2 ładowania)
    Ladowalem je 3 razy a potem uzywalem (wspomniane 60 zdjec) i padly... Moze rzeczywiscie gowniana ladowarka (Ben Electronic MW8168GS - http://multisort.pl/product/1501.html)
    Ostatnio edytowane przez qenio ; 07-01-2009 o 10:23

rainlow
    Guest

Domyślnie

Witam,
    Canona SX1 mam od 4 tygodni.
    Najpierw kupiłem potem pomyślałem ..boshe jaki on duży!
    Wiem, to zaleta, jednak dla osoby która ma już dosyć noszenia osobnego pokrowca to powrót do rzeczy skreślonej.
    No ale cóż. Mój poprzednik sprzedany (Panasonic TZ5) a nowy SX1 już się zadomowił.

Aparatami robię zdjęcia już dosyć długo, kilkanaście już ich było, jestem amatorem który lubi się pobawić.

SX1, cholipa spodziewałem się więcej. Ogólnie teraz po opadnięciu emocji nie jest źle, a nawet pokuszę się o stwierdzenie jest dobrze, ale zawsze pozostanie - ALE.....
    Czasami zdjęcia wychodzą jakieś "mleczne", zaszumione lub nieostre ale w poprzednikach było gorzej.

Mnogość funkcji i możliwości aparatu powoduje, że trzeba się uczyć go wykorzystywać jednak wtedy chyba nie będzie możliwości zrobienia złego zdjęcia.
    Zoom x 20 działa bardzo szybko i nie zauważyłem drastycznego spadku jasności przy max zoom. Aparat bardzo ładnie reaguje na zmianę jakichkolwiek nastaw co widać na ekranikach. W poprzednikach nie widać było praktycznie żadnych różnic.
    Aparat bardzo szybki. Szybko się włącza, szybko jest gotowy do błyśnięcia lampą, szybko ostrzy a jak nie ostrzy to zawsze jest manual focus.
    Technicznie, początkowo, przyczepiałem się do obrotowego kółka nastaw, że jest mało dokładny i wogóle ..ale teraz nie zamienił bym na inne rozwiązanie.

Współpraca z wszystkimi moimi akumulatorkami 1800,2100, 2700 jest b.bobra!
    Aparat mojego syna nie chce się włączyć na zużytych bateriach a w SX1 działają jeszcze parę godzin.
    Na naładowanych bateriach 2700 bawię się już 6 dzień, łącznie około 14h pracy aparatu.

Bardzo ładnie się pstryka autoportrety dzięki dołączonemu pilotowi.

A teraz to co mi się podoba najbardziej ..jakość filmów. Rewelka. Na monitorze jak i na tv 32" wyglądają poprostu niesamowicie. Ostrość, naświetlenie (nawet w ciemnym pokoju) czysty dźwięk stereo, prawie niesłyszalny zoom (przy ciszy słychać delikatny szum podczas pracy zoomu).
    Małą wadą jest to, że bardzo często filmów nie idzie oglądać ze względu na moc komputera potrzebną do wyświetlenia takiej ilości danych. Najczęściej z filmu mamy pokaz slajdów.

Jako kolejne małe wady jakie znalazłem to chwyt aparatu gdzie mieszczą się baterie, w moim przypadku jest on delikatnie źle spasowany i skrzypi przy mocnym chwycie oraz mocowanie wyświetlacza który czasami delikatnie poruszony wyłącza się lub zamknięty powoduje obracanie się obrazu (do góry nogami) we wizjerze.

Pewnie wyszło masło maślane ale na szybko ciężko coś logicznego skleić.
    Mam nadzieję, że będzie przydatne.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Darkovski Zobacz posta
    Nie no to pięknie na taką odpowiedź chyba wszyscy czekali. A o tej wikipedii to trzeba było już pojechać po całości i napisać poszukajcie w internecie. Przeczytałem o tym H264 i dla mnie to masło maślane. A kontener to najbardziej mi się kojarzy z tym do piwa.

Cytat Zamieszczone przez Teddy58 Zobacz posta
    No to jak to jest? Tobie wolno być ironicznym?

Po wpisaniu "mov to mkv" do dowolnej wyszukiwarki dostajemy kilkaset poradników. To chyba nie jest takie trudne (bez ironii to piszę)
    Wcale nie chciałem być ironiczny , po prostu podałem że na wikipedi jest opis i kontenera i h264 itp. Temat zmiany kontenera jest na wielu boardach opisywany. Mkv został już podany używam tego samego programu, dodam jeszcze program “MediaInfo” do sprawdzenia jakie kodeki są użyte w kontenerze. Jak ktoś znajdzie prosty program do przerzucenia h264 do mpg to proszę o info

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez housik Zobacz posta
    Wcale nie chciałem być ironiczny
    Chyba źle coś przeczytałeś bo przecież to nie było do Ciebie.

Pozdrawiam serdecznie
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez rainlow Zobacz posta
    Małą wadą jest to, że bardzo często filmów nie idzie oglądać ze względu na moc komputera potrzebną do wyświetlenia takiej ilości danych. Najczęściej z filmu mamy pokaz slajdów.
    Nie wiem jak szybki masz komputer ale na niektórych bardzo pomaga zainstalowanie przeglądarki dołączonej na płycie z softem do aparatu. Wśród oprogramowania jest tam między innymi mov decoder. Odpalane potem w niej mov-y przestają się szatkować. Przetestowałem to na kilku komputerach o średniej mocy obliczeniowej. Filmy idą płynnie. Powodzenia
    Ostatnio edytowane przez Teddy58 ; 07-01-2009 o 15:53 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Rainlow

jak wyglądała przesiadka z Panasa do Canona?

bo sam mam duzy problem czy kupic SX10 czy panasa FZ28

rainlow
    Guest

Domyślnie

Przesiadka z Panasonica na Canona, hmmm

Najpierw miałem zabawki cyfrowe, potem aparaty służbowe, potem własnego canona A510, szybko zmieniłem na Kodaka dx6490 i dalej przez Z7590 na P850i aż w końcu zmęczony rozmiarami aparatów i noszonych siatek z nimi wskoczyłem w przedział mini i wybrałem Panasonica TZ5

W Panasonicu początkowo mocno nie podobała mi się stabilizacja a raczej jej brak w porównaniu do Kodaka P850i i zdjęcia które w dużej części składały się z kropek co mi się akurat nie podoba (tą samą "wadę" miał mój Canon A510). Panasonic, jak to ktoś już wspomniał, był aparatem strasznie uniwersalnym - do wszystkiego, w pokrowcu na upartego mieścił się do kieszeni.

Kupując Canona nie dopuściłem do siebie początkowo myśli, że jest on duży. Raczej przed oczyma miałem ..WHOOOW !
    A refleksje na szybko w porównaniu z Panasem ..to była zabawka z minimalną ilością opcji regulacji. Niby zdjęcia robił zawsze i w większości były wystarczająco dobre ale teraz mam tą wygodę, że zdjęcia są lepsze, szybciej mogę je zrobić, doświetlić i skorygować. Panasonic filmował w rozdzielczości ~1200-900 jednak jakość tego materiału była kiepska w porównaniu z Canonem Sx1.
    Zdjęcia robione w trybie auto iso80-100 w warunkach średnio jasnych i jasnych zaokrąglając takie same. W scenach nocnych oczywiście przewaga Canona. Panasonic pozostał by pewnie u mnie dłużej jednak brak trybu manual który jest w modelach za 300-400 zł to OGROMNA wada. No może jeszcze podgląd zebranego materiału na powiększeniu to porażka. Canon Sx1 (bo nie wiem jak inne) czysta przyjemność. Powiększenie wybranego zdjęcia a następnie przestawienie na następne zdjęcie w ustawionym wcześniej powiększeniu (za pomocą kółka obrotowego) rewelacja (np. sprawdzenie sekwencji kilku zdjęć)
    Zużycie prądowe podobne w obu.
    Jakość wykonania aparatu oraz wielkość i jakość wyświetlacza po stronie Panasonica.

Nie wiem co jeszcze mógłbym opisać.

Cytat Zamieszczone przez Teddy58 Zobacz posta
    Nie wiem jak szybki masz komputer ale na niektórych bardzo pomaga zainstalowanie przeglądarki dołączonej na płycie z softem do aparatu. Wśród oprogramowania jest tam między innymi mov decoder. Odpalane potem w niej mov-y przestają się szatkować. Przetestowałem to na kilku komputerach o średniej mocy obliczeniowej. Filmy idą płynnie. Powodzenia
    Jaki to program ?
    ZoomBrowser EX ?

Mam tylko ten program i PhotoStitch.

Mój komputer ma nadmiar mocy jednak na starym systemie nie było szans na płynne oglądanie. Na nowym systemie sprawa wygląda dobrze.
    Oglądam na najnowszym QuickTime Player lub VLC Player.
    W pracy próbowałem na wszystkich laptopach i komputerach biurowych jakie mamy i nie udało mi się uzyskać płynnego filmu.
    Ostatnio edytowane przez rainlow ; 07-01-2009 o 19:02

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rainlow Zobacz posta
    Jaki to program ?
    ZoomBrowser EX ?

Mam tylko ten program i PhotoStitch.
    Właśnie. ZoomBrowser Ex. Sam byłem zaskoczonym, gdy odpaliłem w nim mov-a, filmy chodzą idealnie. Wiem, ze mało kto go instaluje bo już ma przeglądarki a właśnie w nim jest mov dekoder.

Strona 40 z 85 PierwszyPierwszy ... 30383940414250 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów