Strona 42 z 85 PierwszyPierwszy ... 32404142434452 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 411 do 420 z 842

Wątek: Canon PowerShot SX10 IS i PowerShot SX1 IS

Początki nałogu Awatar Jacek23
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

a po drugie ja wole zdjecie miec ciut gorszej jakosci ale jednak miec

..........
    a ja odwrotnie

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Trochę to taka akademicka dyskusja na temat kart. Sdhc 8 Gb class 6 kosztuje już od 50 zł, więc w stosunku do ceny Sx1 jest to wydatek moim zdaniem niewielki. Niezbyt więc opłaca się kupować coś wolniejszego i mieć ewentualne kłopoty z zapisem czegoś. Piszę - ewentualne - nie twierdzę, że wystąpią

rainlow
    Guest

Domyślnie

Kupowałem kilka rodzajów kart pamięci (SD) przeważnie kierując sie ceną.
    Do panasonica kupiłem A-Data 8Gb cl6 za 73 zł (rok temu)i tak szybko jak ją wsadziłem do aparatu tak szybko powędrowała do czytnika kart i służy jako pendrive zapasowy. Karat jest bardzo wolna w zapisie. Wszystkie zwykłe Kingstony to samo, bardzo wolne karty. Co do Sandiska, stwierdziłem, że nie ma co wywalać już więcej kasy i kupiłem odrazy Extreme III.
    Karat szybciutka w zapisie i odczycie i tylko znajomego CF 8GB Extreme VI ją przebija. Teraz mam zwykłego Sandiska 2Gb i też szybkością nie grzeszy.

W Panasonicu tylko z sandiskiem udało mi się nakręcić film dłuższy niż 9sek. W Canonie sprwa wygląda tak samo. Ani na zwykłym Kingstonie (2Gb), zwykłym Sandisku (2Gb) oraz A-data cl6 (8Gb) nie udało mi sie nakręcić filmu FullHD.

Kupując Canona Sx1 zapewne znajdzie się też kilka groszy na szybką kartę. Wbrew pozorom 4Gb starczy na dużą ilość zdjęć i kilkanaście minut filmu.
    A to koszt ~80zł
    Ostatnio edytowane przez rainlow ; 09-01-2009 o 09:41

Crump
    Guest

Domyślnie

W koncu jakies konkretne dane, bo mi wydawalo sie,ze jak jest class 6 to wszystkie jednakowo szybko powinny dzialac. Czy moze ktos powiedziec ile zajmuje zdjecie z canona sx10/sx1? Oczywiscie rozdzielczosc na full i detale. Bo nie wiem czy rozgladac sie za karta 8GB czy raczej 4GB wystarczy

rainlow
    Guest

Domyślnie

Jeśli różnica w cenie nie jest dla ciebie problemem to kup 8Gb. Zawsze podczas wyjazdu nie będziesz się martwić miejscem na karcie.
    W tej chwili moje 4Gb są dla mnie wystarczające bo robię partię zdjęć nie martwiąc się miejscem na karcie bo zawsze mogę w zgrać to na komputer.
    Na wakacje musowo zabieram wszystkie moje karty i pierwsze co robie to odszukuję, w miejscu docelowym, kafejek internetowych aby przegrywać zdjęcia z karty na karte lub płytę dvd.
    Dla Canona dokupię kartę 8Gb aby nie tracić kasy na częste odwiedzanie kafejek bo to koszt przynajmniej 10zł.

Waga zdjęcia w Canonie Sx1 to 3.5-5MB a minuta filmu HD zabiera ~300MB
    Ostatnio edytowane przez rainlow ; 09-01-2009 o 13:09

agentj23
    Guest

Domyślnie

Witam.
    Bezproblemowo w SX1 działają też Patriot 16GB SDHC class 6 i Kingston 2GB SD Ultimate 120x

Bywalec Awatar szymura
    Miasto
    Kampinos

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sokallo Zobacz posta
    Czy ktoś z Was napotkał się na jakieś dodatki do SX10(oprócz filtrów) ??
    osłony przeciw słoneczne (tzw. tulipany) i potwierdzam może ten konwerter na 52mm co tu kolega się pytał.
    I tu pytanie do reszty, czy do SX10 też pilot można podłączyć ? bo jeśli TAK to i pilot.

o lampach z serii speedlite EX nie wspominając (chodź pewnie i Sunpaka by podłączył), statywy, osłonka na LCD, i to chyba wszystko.

I podobno jako można wycztać w angielskich forach mają robić tuleje na SX10/1 aby te filtry pasowały, ale powtarzam że to tylko nieoficjalne wiadomości z angielskich for canona które kiedyś czytałem.

A jak jest z tymi filtrami ? wchodzą bez problemu, czy trzeba je na "siłę" wkręcić, nie psuje to gwintów ?
    Ostatnio edytowane przez szymura ; 10-01-2009 o 01:15
    C 450D / C 18-55 f3.5-5.6 / C 70-200 f4 L / C 50mm f1.8 II / Alpha BG-E5

Sokallo
    Guest

Domyślnie

z tego co wcześniej wyczytałem filtry o średnicy 52mm pasują. za pierwszym razem wkręca się troszkę ciężko, ale potem to już normalnie można je wkręcić

djsurfing
    Guest

Domyślnie

Witam.
    Zalogowałem się na tym forum, aby pokazać fotki z SX10. Czytałem ten wątek od początku i zdecydowałem się na kupno tego właśnie aparatu.
    Pokazuję kilka fotek robionych z ręki, na ustawieniach AUTO przy oświetleniu sztucznym i lichym oświetleniu zewnętrznym.

http://djsurfing.webpark.pl/sx10/sx10.html

Chcę zgasić spekulacje wszystkich teoretyków na temat tego aparatu.
    Fotki są jakie są.
    Więc jeśli ktoś kupił sobie "lustro" to niech nie krzyczy na tych co mają zamiar kupić sobie "kompakt" i odwrotnie.
    Niech każdy sobie wybiera sprzęt do własnych potrzeb i zasobności portfela.
    Mam nadzieję, że komuś pomogę w wyborze tego aparatu lub nie.
    Pozdrawiam.

tadi
    Guest

Domyślnie

Niestety nie można obejrzeć, przekroczony limit transferu..

Strona 42 z 85 PierwszyPierwszy ... 32404142434452 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów