Strona 20 z 410 PierwszyPierwszy ... 1018192021223070120 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 4099

Wątek: Canon EOS 5D Mark II

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Różnica w cenie między 5D Mk II a 1D Mk III (przynajmniej na ten moment) nie jest jakaś porażająca. Zależy też co rozumieć przez wykorzystanie do reporterki, bo z jednej strony może być cykanie newsów do lokalnej gazety, a z drugiej poważna fotoreporterska robota pod presją czasu i w trudnych warunkach (tutaj nie ma kwestii typu "nie stać nas na 1D"). W mojej lokalnej gazecie biega delikwent z 400D i jakoś z tym żyje :-) (jego poprzednik miał jakiegoś kompakta, więc i tak ich "reporterka" ewoluowała) :-) ). Zawodowa reporterka to przede wszystkim szybkostrzelność i prędkość pracy AF, a tutaj 1D (z racji swojego targetowania) nie daje piątce (ani starej ani nowej) żadnych szans. Na Forum jest paru kolegów działających w tym fachu i jestem pewien, że każdy z nich już prędzej doradzi zakup używanego 1D MkIIn niż nowej piątki. Mpix'y to fajna rzecz, ale tutaj ważniejsze jest to żeby temat zdjęcia nie uciekł z powodu opieszałej pracy AF, bo wtedy nawet najpiękniejsza pełna klatka nie jest wiele warta
    Ostatnio edytowane przez bundy ; 11-12-2008 o 14:20
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez A.K.
    Canon EOS 5D Mark II - pierwsze zdjęcia testowe z fotopolis:
    http://fotopolis.pl/index.php?n=8193
    Zwróciłem uwagę autorowi "testu" że prezentuje babole, a nie rzetelne dane. Nie przejął się pisząc o ustawieniach defaultowych, szumach, balansie bieli itp z wykazaniem dużych braków w podstawowej wiedzy tematu. Instrukcji raczej nie czytał bo nie miał czasu.

A na podsumowanie napisał:
    Jeszcze raz powtarzam to byl jedynie szybki test, ktory zreszta wypadl dla 5DMkII baaardzo dobrze, wiec nie nie rozumiem zarzutow o brak obiektywnosci czy tendencyjnosc.
    na co ja odpisałem
    twierdzenie, że jak 5d2 wypadł dobrze to moje zarzuty o brak profesjonalizmu są nieuzasadnione nadaje się do publikacji. Test nie ma nikogo zadowalać, a wskazywać obiektywnie jak sprawuje się aparat. Nie apeluję o lepszą ocenę, tylko o uczciwą i rzetelną.
    Fotopolis ma żenujące podejście do jakości prezentowanych tam danych.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ARN Zobacz posta
    ja mam na ekranie cały obrazek i histogram jednocześnie (tak jak w starej piątce)... Kiedy powiększam obrazek - histogram znika...Jest opcja pozostawienia histogramu przy powiększaniu? W starej też chyba nie było... chyba że nie doszedłem do tego
    No właśnie chodzi o to czy w 5D2 taka opcja jest i czy pokazuje histogram tylko dla powiększonego fragmentu. Z tego co piszesz to tego nie ma.

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    Zwróciłem uwagę autorowi "testu" że prezentuje babole, a nie rzetelne dane. Nie przejął się pisząc o ustawieniach defaultowych, szumach, balansie bieli itp z wykazaniem dużych braków w podstawowej wiedzy tematu. Instrukcji raczej nie czytał bo nie miał czasu.
    Fotopolis ma żenujące podejście do jakości prezentowanych tam danych.
    Kuba tylko wiesz.. Ty wpadasz czasem w bardzo irytujacy ton choc tu nie bylo tak zle, ale moze dlatego nie zechcieli uwzglednic Twoich skad inad sluszynych sugestii
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Załóżmy że robię zdjęcie w taki sposób:
    Aparat mam na statywie, obiekt który fotografuję nie znajduje się w zasięgu żadnego czujnika AF. Po każdym zdjęciu muszę od nowa ustawić ostrość.
    Używanie fazowego AFa to w takiej sytuacji masochizm z ustawianiem na statywie kadru po każdym przeostrzeniu.
    Żeby nie ruszać statywu, ustawiam ostrość detekcją kontrastu na liveview.
    Pytanie jest takie: czy przy każdym włączeniu trybu live view, aparat pamięta jakie były ostatnie ustawienia tzn. gdzie w kadrze było powiększenie i miejsce ustawienia ostrości, czy też wszystko trzeba ustawiać od nowa?

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Załóżmy że robię zdjęcie w taki sposób:
    Aparat mam na statywie, obiekt który fotografuję nie znajduje się w zasięgu żadnego czujnika AF. Po każdym zdjęciu muszę od nowa ustawić ostrość.
    Używanie fazowego AFa to w takiej sytuacji masochizm z ustawianiem na statywie kadru po każdym przeostrzeniu.
    Żeby nie ruszać statywu, ustawiam ostrość detekcją kontrastu na liveview.
    Pytanie jest takie: czy przy każdym włączeniu trybu live view, aparat pamięta jakie były ostatnie ustawienia tzn. gdzie w kadrze było powiększenie i miejsce ustawienia ostrości, czy też wszystko trzeba ustawiać od nowa?
    a obiekt jest dynamiczny??
    bo moze zamiast wydziwiac ustawiasz raz, przelaczasz obiektyw na opcje manual AF i masz problem rozwiazany...
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

A na optyczne juz pograzaja canona

http://optyczne.pl/1454-nowo%C5%9B%C...D_Mark_II.html

I dobrze....
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skipper Zobacz posta
    a obiekt jest dynamiczny??
    bo moze zamiast wydziwiac ustawiasz raz, przelaczasz obiektyw na opcje manual AF i masz problem rozwiazany...
    Przeczytałeś dobrze pytanie? "Po każdym zdjęciu muszę od nowa ustawić ostrość" to znaczy że obiekt jest dynamiczny.

Bywalec
    Miasto
    Cieszyn / Turyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trampek Zobacz posta
    Nikt nikogo nie pogrąża, tylko przedrukowywuje artykuły z zachodnich portali - ciężko to nazwać pogrążaniem. IMO dobrze, bo Canon będzie musiał zając stanowisko w tej sprawie - nie jest już to małe zjawisko forumowe, ale fama która poszła w świat, co może zagrozić spadkiem sprzedaży.
    Pozdrawiam

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trampek Zobacz posta

http://optyczne.pl/1454-nowo%C5%9B%C...D_Mark_II.html

I dobrze....
    W oczekiwaniu na komunikat zapraszamy do obejrzenia czarnych plam na zdjęciach z Canona EOS 5D Mark II.

Nawiasem mówiąc bardzo podobne zjawisko miałem wywołując RAWy 30D starym ACRem (chyba 3.1)

Strona 20 z 410 PierwszyPierwszy ... 1018192021223070120 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów