5D MKII | EF 70-200 f4 L IS USM | EF 24-105 f4 L IS USM | EF 17-40 f4 L USM | EF 50 f1.8 |Speedlite 580 EX |
Zdjęcia -> http://smolarek.info
Dynamik emozna podniesc na krzywych przynajmniej troszke. Nie chcalo mi sie. nastepnym razem postaram sie
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
jescze sampel na 6400
http://terpinski.pl/6400sraw.jpg
ja bede uzywal tej czulosci...
Ostatnio edytowane przez trampek ; 13-12-2008 o 23:52 Powód: Automerged Doublepost
R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max
No dobrze że Ci się nie chciało bo dzięki temu sampel pokazuje co wypluwa aparat a nie co Photoshop. Nawiasem mówiąc to krzywe średnio się do poprawy dynamiki nadają.
Pamiętam jak kupowałem pierwszą "cyfrówkę". Zacząłem od porównywania na dpreview, który aparat ma mniejsze szumy :-). A że wielu początkujących tak robi to producenci zaczęli się ścigać na coraz ładniejsze wykresy szumu w testach, najczęściej kosztem detali. Z czasem dopiero widać że szum to nie wszystko, tak samo ważna jest dynamika i zdolność rejestrowania kontrastów (choć oczywiście wiele zależy od tego co się fotografuje). Wolałbym większą dynamikę na ISO100 niż bez widocznego szumu ale płaskie ISO3200.
Podobnie jest z obiektywami. Początkujący oglądają tabelki z wynikami funkcji MTF 50 i myślą że to wszystko. Dopiero potem się okazuje że kontrast, kolor i bokeh jest ważniejszy a ostrość wystarczy że będzie akceptowalna i wcale nie musi być 'żyletka' na cropie 100%.
Wracając do tematu. Przyzwoicie mimo wszystko ten sRAW wygląda. Chciałbym zobaczyć jak jest z kolorem na zdjęciach w normalnym dziennym świetle i drobnymi detalami.
P.S
Jak wrzucasz jpg z profilem AdobeRGB to większość ludzi widzi bez niego i zdjęcie wygląda jakby było o połowę mniej nasycone.
No ten już moim zdaniem trochę gorzej bo wyłazi banding po prawej stronie. Ciekawe czy na odbitce też widać.
Ostatnio edytowane przez MMM ; 14-12-2008 o 00:29 Powód: Automerged Doublepost
http://www.kenrockwell.com/canon/slr...ack-pixels.htm - KR w niewybrednych słowach tłumaczy, że na "czarne dziury" składają się:
- overshooting,
- demozaikowanie i
- mierne umiejętności fotografa...
EOS - conditio sine Kwanon...
Ostatnio edytowane przez jacek220 ; 14-12-2008 o 13:00
Jak inżynierowie nie potrafią zrobić lepszych matryc to programiści tworzą algorytmy redukcji szumów, tyle że jedno nie zastępuje drugiego. Nie istnieją algorytmy odszumiające, które równocześnie nie psują obrazu i dla mnie obraz bez szumu (ale zdegradowany przez NR) to żadna rewelacja. Jedyną dobrą drogą do poprawy jakości są lepsze, mniej szumiące matryce a nie filtry NR robiące z obrazu papkę.
Po obejrzeniu sampli i RAWów z 5D2 nie widzę żadnej poprawy w szumach nowej matrycy w stosunku do starego 5D. Jeśli już jest jakaś korzyść to dzięki większej rozdzielczości po resize w dół szumy mogą być trochę mniej widoczne.
No dlatego właśnie napisałem że albo NR albo degradacja na szczęście wybór pozostawiono użytkownikowi. Z tych sampli co widziałem to NR ustawiony na 1 czyli najmniej agresywnie dawał dobre rezultaty i nie degradował obrazu. Dopiero ustawienie na 3 degraduje mocno obraz.
Jeśli chodzi o RAWy to wiadomo że każda matryca szumi bo to wynika z zasady jej działania.
Programiści piszą coraz lepsze algorytmy odszumiające.
Noise Ninja ma świetne algorytmy i do tego jest możliwość ściągnięcia profilu dla danego aparatu.
Wiadomo że nie ma nic za darmo szybkie filmy też miały duże ziarno i małą dynamikę...
Zasad fizyki nie zmienisz;-)