Strona 18 z 410 PierwszyPierwszy ... 816171819202868118 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 4099

Wątek: Canon EOS 5D Mark II

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta

PS
    W kwestii krajobrazów ufam Akustykowi, a on powiedział, że Mk II "to je ono"!
    To wywołajmy Akustyka "do tablicy". Wyłoży nam to łopatologicznie. I już będziemy wiedzieli dlaczego "to je ono" :-)
    Zaraz do niego napiszę.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez mate00sh Zobacz posta
    Rozdzielczość + 14 bitów
    Tylko czy aby tak często potrzebujemy takiej głębi? Fakt, że przydaję się ona gdy "mocno" pracujemy z obrazkiem. Ale czy to tak często potrzebne?
    Kurcze. Tu rzeczywiście musi się wypowiedzieć ktoś, kto robi duże odbitki i ma porównanie. Bo myślę, że różnice widać dopiero przy naprawdę dużych odbitkach.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Typowe Chcesz Mk II, potrzebujesz Mk I.
    Jeśli różnica w cenie nie jest aż tak istotna, to bierz to co chcesz i już!
    Chcieć to jedno a móc to drugie :-) Różnica w cenie jest znaczna bo ok. 50% wartości starej piątki. Chciałbym, żeby to nie było dla mnie przeszkodą :-)
    Ostatnio edytowane przez KrzysK ; 10-12-2008 o 17:38 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec Awatar jacek220
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piast Zobacz posta
    A co to są te kolorowe plamy (patrzcie na jej prawą stronę włosów przy szyi)
    na iso 100 takie plamy ?
    Wygląda jak pasmowanie... ale to raczej niemożliwe przy tym iso?

A co do magii to w Photoshopie mamy magiczna różdżkę... ;-P

Bywalec
    Miasto
    Sopot

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bundy Zobacz posta
    Więc w czym problem? Dla amatora potrzebującego wbudowanej lampy są chyba w ofercie Canona jakieś puszki bez tej "wady", prawda?
    Wymienianie braku wbudowanej lampy jako wady w puszkach pokroju 5D lub 1D jest co najmniej śmieszne. To tak, jakby początkujący kierowca narzekał, że w bolidzie F1 nie ma kierunkowskazów i wstecznego biegu ;-)
    Z całym szacunkiem, nie zgadzam się.

5D jest (jako FF), takim aparatem, jakim był 300D (oczywiście zachowując proporcje), w momencie, w którym wszedł na rynek: aparatem przełamującym bariery (segmentów rynku/cen), lustrzanką FF dla "mas".

Oczywiście Canon uparcie będzie pisał: aparat studyjny, zapasowe body dla profesjonalnych fotografów studyjnych. Jednak w niczym to nie zmieni faktu, że dużą częścią kupujacych (może nie u nas, ale w skali "makro") są amatorzy, których po prostu na to stać i chcą mieć FF Canona.

Jeżeli sprzedaje się 5D w "kicie" z 24-105/4, to użytkując po prostu brakuje lampy po to, aby doświetlić na zasadzie kontry: gdy słońce masz od frontu, w przypadku sceny kontrastowej.

Proponuję zapytać się użytkowników D700, czy lampa wbudowana w takim aparacie się przydaje, czy nie, zanim się uzna argument za śmieszny.

Tak poza tym, to nie wynika on z wróżenia z fusów, tylko z wrażeń w codziennym (nieudolnym ) użytkowaniu.
    Ostatnio edytowane przez tomalxx ; 10-12-2008 o 17:56

Domyślnie

Tomalxx, nawet jeśli wyposażyć 5d we wbudowaną lampę błyskową, to nie będzie ona spełniała swojego zadania. 24-105 zasłoni większość światła tej lampy i będzie lipa.
    Eos 500N/24f2.8/50f1.8/85f1.8

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Jak kupujesz za kilka tysięcy złotych aparat to chyba stać Cię na wydanie chociaż marnych 500 na lampę, która cokolwiek da (jak pisał kolega powyżej wbudowana lampa pięknie oświetli Ci obiektyw 24-105 a nie scenę), np:

220EX
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Bywalec
    Miasto
    Sopot

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gkmrtoip Zobacz posta
    Tomalxx, nawet jeśli wyposażyć 5d we wbudowaną lampę błyskową, to nie będzie ona spełniała swojego zadania. 24-105 zasłoni większość światła tej lampy i będzie lipa.
    Chyba żartujesz.
    Dlaczego w 20/30/40D, aparacie podobnej wielkości, z założonym 24-105, wbudowana lampa spełnia swoje zadanie?

Jak kupujesz za kilka tysięcy złotych aparat to chyba stać Cię na wydanie chociaż marnych 500 na lampę, która cokolwiek da (jak pisał kolega powyżej wbudowana lampa pięknie oświetli Ci obiektyw 24-105 a nie scenę), np:

220EX
    Lampę mam. Nie chodzi o sprawy finansowe. Wbudowana lampa się po prostu przydaje.

Panowie, z całym szacunkiem, piszecie to bo macie takie wrażenia z użytkowania, czy tak, dla "podreżenia rozgawora ;-) " ?

Domyślnie

(jak pisał kolega powyżej wbudowana lampa pięknie oświetli Ci obiektyw 24-105 a nie scenę)
    Co fakt to fakt. Wbudowana lampa jest po to, żeby była :-) A korzyści z niej żadne przy używaniu większych i dłuższych (gabarytowo) obiektywów.
    Wiem, bo mam. I też nie używam. :-)

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Lampa wbudowana się przydaje. Przykład ?- proszę bardzo - fotografowałem parę młodą w zabytkowym samochodzie ( w rolsie ), były wysokie fotele i przy założonej lampie widziałem zagłówki, a bez zmieściłem się pod sufitem. Inne usytułowanie aparatu nie wchodziło w grę.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomalxx Zobacz posta
    Panowie, z całym szacunkiem, piszecie to bo macie takie wrażenia z użytkowania, czy tak, dla "podreżenia rozgawora ;-) " ?
    I jedno i drugie. Przecież czasami miło jest sobie pogadać i poględzić. Zawsze musi być na poważnie? :-) Nie, bo czasami właśnie takie pogaduchy są najlepsze. Przynajmniej z uśmiechem i bez kopania w twarz. :-)

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Mam obiektywy wielkością odpowiadające 24-105 i przy szerszym końcu lampa w 40D nie daje rady Dlatego lampy w korpusie używam w ostateczności.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Strona 18 z 410 PierwszyPierwszy ... 816171819202868118 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów