-
Widzę że jednak jest tendencja do błysku niż światła ciągłego, ale...
Będę wykonywał fotografie przedmiotów o dość niewdzięcznej budowie, szkło i lakierowany metal o gabarytach 50 x 100 x 80 cm w ciemnych warunkach. Szkło nie powinno odbijać niczego wokół, żądnych nóg statywów itd, generalnie ma być przeźroczyste. Mam tylko lampę 580 EX II i jakiś wynalazek o niskiej liczbie przewodniej. Mogę je wyzwalać bezprzewodowo. Wykorzystując światło zastane i z konieczności filtr polaryzacyjny muszę z czasami zejść nawet do 3-5 sekund. Jak pewnie się domyślacie lampy psują cały efekt, bo wprowadzają niebieskie światło. Ciężko jest to później wyprowadzić, w zasadzie niemożliwe. Pomyślałem o doświetleniu lampami halogenowymi spiralnymi enegroszczędnymi zmiękczając przez parasolki. Spotkałem się jednak z takimi żarówkami które emitują dość niebieskie światło, trochę według mnie zbyt niebieskie.
Czy ma ktoś jakieś doświadczenia jeśli chodzi o takie żarówki? Jakich mocy używacie i jakich barw temperaturowych?
Chciałbym też wykorzystać później te żarówki do podświetlenia namiotu bezcieniowego, co o tym sądzicie ?
Uprawnienia umieszczania postów