Pokaż wyniki od 11 do 20 z 61

Wątek: Zakup Canona 450D - prośba o poradę :)

Widok wątkowy

Dopiero zaczyna Awatar Arashi
    Miasto
    Röttenbach

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slider Zobacz posta
    Tak, wiem. To był tylko przykład, jako zamiennik zamiast kita. Oczywiście jesli zaczynasz, to dopiero po czasie zauważysz (z doswiadczenia) czego Ci brakuje i czego potrzebujesz:wink:

Tak, jest. Głównie wyższośc Tamrona wynika z optyki (to co pisalem w poprzednim poście) ale także, skoro lepsza półka, to i lepsze wykonanie. Z czasem w kicie bedzie zapewne doskwierać Ci jego "plastikowośc":wink:
    S5 IS zaczął mnie "drażnić" po roku użytkowania - oby lustrzanka+kit potrwała w swej "zaskakującej możliwości" o wiele dłużej

Nie przepraszaj, kto pyta, nie błądzi:wink: "stałeczka portretowa" w tym wypadku 85mm/1.8 jest to obiektyw stałoogniskowy o ogniskowej równej 85mm z minimalna wartoscią przysłony f/1.8. Portretowa dlatego, że najlepiej się do tego nadaje. Obiektywy stałoogniskowe charakteryzuja sie lepszą ostrością od zoomów, a przez niskie wartości przysłony lepiej rozmywają tło:wink:
    No właściwie potretówka by mi się przydała, dość dużo portretów robię
    Czy mogłabym prosić o dokładny model takiej portretówki, bo /85mm/1.8/ na prawdę mi nic nie mówi ... czy to tzw. stałka ?
    W Canonie S5 IS dość fajnie portrety wychodziły, nie chciałabym się zniechęcić jak się okaże że na lustrzance wychodzą gorzej

.. bo się Tamron zepsuł:grin:
    A to one się psują ? he he he

Cytat Zamieszczone przez djcargo Zobacz posta
    Takie jest również moje zdanie - body + kit + mnóstwo zabawy tym zestawem. Potem zauważysz czego Ci brakuje (szerokości/długości, ostrości, szybkości).
    Na razie jesteś amatorką, ale z czasem... :]
    Z czasem to przez to wszystko mi się w głowie pomiesza
    Już nie mogę spamiętać tego wszystkiego
    Wiem czego mi brakuje w S5 IS i myślę że to już jest jakiś wyznacznik tego co potrzebuję, mianowicie brakuje mi : ostrości, wyrazistości koloru, i faktury, za mała możliwość robienia dobrych portretówek z rozmytym tłem to mnie nakłoniło do decyzji o lustrzance.

Cytat Zamieszczone przez goresh Zobacz posta
    ..../ciach/....
    Mam nadzieję, że pomogłem. Postaram się dać chociaż po jednej fotce z obu obiektywów byś mogła ocenić sama czy trzeba czegoś więcej

pozdrowionka
    Pomogłeś - dziękuję ! , ale z chęcią obejrzę obiecane zdjęcia to na pewno umocni mnie w wyborze.
    Ostatnio edytowane przez Arashi ; 14-10-2008 o 01:18
    EOS 550D + 18-135IS signature sponsored by Slider

Jeśli skupisz się na tym co złe, zabraknie miejsca na to co dobre ...

Uprawnienia umieszczania postów