Dziękuję
Fakt torba nie zachwyca a na allegro można już kupić sobie od 50zł bardzo sympatyczne torby - no i jeśli chodzi o aparat to zdecydowanie wolę plecak
Sam obiektyw Tamron 17-50 to koszt 1300zł, a w zestawie Canon body +18-55 IS to koszt 1800zł, więc nie wiem czy mi się opłaca, czy jest duża różnica między Tamronem 17-50, a Canonem 18-55 /tzw.kitem?/
Nie mam pojęcia co to jest stałeczka 85mm do portretów /przepraszam/.
W sumie w tej sytuacji masz zdecydowanie rację
Ok tak też zrobię - pierwszy zestaw.
Co do zakupów na allegro mam wybór dlatego że zestaw ten nie jest jakąś powalającą cenowo nowością /w sklepach też się już takie pokazały/ :
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/canon-...55-250-is.html
Oczywiście to zrozumiałam, tylko że w mojej ocenie dokupienie do samego body obiektywu często jest nie opłacalne dla takiego laika fotograficznego jak JA, jeśli kupuję już i tak wydający mi się drogi aparat, to chcę kupić dobrze, ale także i tanio, bo po co mi super wypasiony obiektyw jeśli tak naprawdę nie będę go używać ? Myślę że w tej sytuacji kitowy + jakiś tam nadprogramowy gratis, będzie ok, przede mną długa droga uczenia się najpierw by fotografować dobrze, by poznać także sam aparat.
Co do drugiej części wypowiedzi, dość często na forum'ach czytając o aparatach fotografujący stwierdzają że szkoda że nie mieli tego kitu bo : i tu przypadki losowe proszę wpisać, a tak sobie "kit" zakupiony w zestawie, w szufladce leży, i jeść nie woła![]()