Arashi niedawno miałem ten sam dylemat co ty. szukałem porady na wielu forach. im człowiek wiecej czyta o sprzecie tym bardziej zakrecony. z zalem musze przyznac ze porady forumowiczów nijak miały sie do moich pytan ( nie znałem jeszcze tego forum wiec nie bierzcie niczego do siebie ) dodatkowo gdy zadałem pytanie bardzo konkretnie, do dzisiaj nie otrzymałem odpowiedzi, watek sie urwał! postanowiłem wiec pozostac przy kicie 17-55 is i dokupic 50/1,8. potrzebuje teleobiektywu lecz jego zakup odłozyłem na pozniej nie przekonany jakoscia plastykowych obiektywów. jak na razie wydaje mi sie ze zrobiłem słusznie. mam czas na decyzje do wiosny. moze wydam wiecej pieniedzy, moze mniej ale moj zakup bedzie bardziej przemyslany i bedzie wynikał z mojego doswiadczenia i potrzeb. lepsze to niz nietrafiony zakup i zle wydane pieniadz. 50 jest dosc niedrogim obiektywem ( zapłaciłem 300 zł ) wiec nawet jesli w 1 dniu po zakonczeniu sie gwarancji, rozpadnie sie, nie bedzie mi zal a z jakosci zdjec na razie jestem zadowolony. mam na czym cwiczyc i mam czas na zbieranie kasiorki.