A wyobrażasz sobie filmik nakręcony ze słoikiem 85L :rolleyes:lub nawet z zoomem C 70-200 2.8, piękny bokeh, kontrast i ostrość, jaki kompakt może z tym konkurować ... jaka kamera na ryku może z tym konkurować?
Moim zdaniem linia 5D to z założenia backup dla PRO, który jako podstawowej puszki używa 1DS, a opcja robienia filmów jest wprost wymarzona dla fotografa który np chce pokazać, na swoim blogu/www backstage swojej pracy... klijenci bardzo chętnie poogladaja fotografa w akcji przed jego zatrudnieniem a filmik nakręcony z elkami takimi jak 35L, 50L, 85L, 135L przy czułości 5D MII(ISO) będzie wyglądał jak profesjonalny spot reklamowy.
Wiadomo że w Polsce realia są inne ale Panowie za ok $3000 mamy rozdzielczość prawie z Hasselblata, co czyni ten aparat idealnym do studia, czy zdjęć reklamowych, stockowych.
Ja kupuję tą puszkę na 299%, pal sześć AF z niedziałającymi bocznymi p-tami na 1.2, skoro przy 21.1 mpx spokojnie można ostrzyć na centralnym nawet bez przekodowywania, a ostateczną kompozycję zrobić sobie w LR 2.0, bo i tak zostanie nam tyle mpx że spokojnie starczy na wydruk w A4...
Ilu z was panów specjalistów drukuje swoje zdjęcia w dużym formacie A3?
Czy zdajecie sobie sprawę że 99% wszystkich zdjęć robionych na całym świecie nigdy nie jest drukowana!!! i(badania statystyczne), a do web wystarczy 4-6mpx.
Na koniec dodam że na Canon-usa.com specyfikacja dotyczaca punktów AF jet trochę inna :
http://www.usa.canon.com/consumer/co...elTechSpecsAct
A jak wiadomo: złej tancerce w tańcu nawet - boczne p-ty AF będą przeszkadzać. Osobiście nie wierzę w to że AF będzie taki sam jak w starej 5D.Autofocus
Type
TTL-CT-SIR AF-dedicated CMOS sensor
AF Points
9 (Cross-type)
5D Mark II to dla mnie absolutnie genialny korpus. I nie mogę jeszcze ochłonąć
N.