Strona 28 z 315 PierwszyPierwszy ... 1826272829303878128 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 271 do 280 z 3144

Wątek: Canon EOS 5D Mark II - gdybania

Nolla
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Ja też ale wolałbym bardziej rozbudowany AF. A do filmików można kupić kompakt za 300zł.
    A wyobrażasz sobie filmik nakręcony ze słoikiem 85L :rolleyes:lub nawet z zoomem C 70-200 2.8, piękny bokeh, kontrast i ostrość, jaki kompakt może z tym konkurować ... jaka kamera na ryku może z tym konkurować?

Moim zdaniem linia 5D to z założenia backup dla PRO, który jako podstawowej puszki używa 1DS, a opcja robienia filmów jest wprost wymarzona dla fotografa który np chce pokazać, na swoim blogu/www backstage swojej pracy... klijenci bardzo chętnie poogladaja fotografa w akcji przed jego zatrudnieniem a filmik nakręcony z elkami takimi jak 35L, 50L, 85L, 135L przy czułości 5D MII(ISO) będzie wyglądał jak profesjonalny spot reklamowy.

Wiadomo że w Polsce realia są inne ale Panowie za ok $3000 mamy rozdzielczość prawie z Hasselblata, co czyni ten aparat idealnym do studia, czy zdjęć reklamowych, stockowych.

Ja kupuję tą puszkę na 299%, pal sześć AF z niedziałającymi bocznymi p-tami na 1.2, skoro przy 21.1 mpx spokojnie można ostrzyć na centralnym nawet bez przekodowywania, a ostateczną kompozycję zrobić sobie w LR 2.0, bo i tak zostanie nam tyle mpx że spokojnie starczy na wydruk w A4...

Ilu z was panów specjalistów drukuje swoje zdjęcia w dużym formacie A3?

Czy zdajecie sobie sprawę że 99% wszystkich zdjęć robionych na całym świecie nigdy nie jest drukowana!!! i(badania statystyczne), a do web wystarczy 4-6mpx.

Na koniec dodam że na Canon-usa.com specyfikacja dotyczaca punktów AF jet trochę inna :

http://www.usa.canon.com/consumer/co...elTechSpecsAct

Autofocus
    Type
    TTL-CT-SIR AF-dedicated CMOS sensor
    AF Points
    9 (Cross-type)
    A jak wiadomo: złej tancerce w tańcu nawet - boczne p-ty AF będą przeszkadzać. Osobiście nie wierzę w to że AF będzie taki sam jak w starej 5D.

5D Mark II to dla mnie absolutnie genialny korpus. I nie mogę jeszcze ochłonąć

N.

Bywalec Awatar milinet
    Miasto
    Konin, Poznań, Jarocin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    (...) To nie jest puszka reporterska, ograniczyli FPS i ograniczyli AF aby dać miejsce jedynkom (przyszłym)(...)
    Sztucznie nikt tam nie ograniczał FPS po prostu dali tylko jeden digic co przy tej cenie jest zrozumiałe.
    Bardzo mocno upraszczając i biorąc z 50D 15Mp*6,3FPS= 94,5/21Mp=4,5FPS max dla 5DMII
    Ale nie można tak bardzo tego upraszczać ;-)

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez papierzyna Zobacz posta
    Canon Australia podaje następującą specyfikację dla Canona 5d
    http://www.canon.com.au/products/cam...kII_specs.aspx
    Jest napisane 9 cross point.
    Tutaj w tym PDF'ie to potwierdzają: http://www.canon.com.au/ftp/cameras/eos_5d_mkii_v3.pdf
    Zawsze też zdaje się był niejaki "white paper" w którym to dokładnie opisywali

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zielony Zobacz posta
    Tutaj w tym PDF'ie to potwierdzają: http://www.canon.com.au/ftp/cameras/eos_5d_mkii_v3.pdf
    No to nie powinno być tak źle, jak to nasze forumowe płaczki wieszczą.
    Szkoda tylko że te punkty AF są tak ciasno upakowane... Mnie by wystarczyło ich pięć, ale sensownie rozmieszczonych.

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Natomiast sytuacja wygląda tak: DsMk3 jak kiedyś pisałem jest do odstrzału. Rozwalanie 5dMk2 na wejściu aby utrzymać przez 6 miesięcy sprzedaż niszowego Ds3 zanim nie wejdzie następca Już raczej wierzę, że zepsuli go po to, aby ci co kupili Ds3 mogli się dalej czuć wyróżnieni. Ale to idiotyczny argument.
    A może to zwiastuje nadejście ery, gdzie producenci zaczną pakować te same matryce do różnych puszek. Jakość obrazka znów (jak w analogu) zależeć będzie jedynie od szkieł. Myślę, że to całkiem możliwe, bo ileż jeszcze będzie trwał wyścig na megapiksele? Wg mnie powoli dobiega końca, bo zbliżamy się do granic możliwości szkieł.
    5DII jest chyba tego zwiastunem, bo po raz pierwszy Canon wrzucił matrycę o tej samej wielkości co w najnowszym Ds-ie, do aparatu z niższej półki.
    Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    ja bym zamiast "do" uzyl "od" ale jestem z tych, co nie pisza ******* i uzywaja wlasnego mozgu do oceny faktow. i chocby z tego tytulu zapewne nie moglbym pracowac w mediach i byc dziennikarzem
    Przynajmniej nie w redakcjach sponsorowanych przez Nikona...

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

dokładnie na to samo zwróciłem uwagę. Przy czym to nie jest dziennikarskie niedopatrzenie tylko fotopolisowa manipulacja. Nie od dzisiaj widać okiem nieuzbrojonym, że są zależni od N i robią nie fair robotę reklamując po cichu wszystkie puszki N niezależnie czy to złom, czy to świetna puszka.
    mam bardzo podobne odczucia odnosnie ich "neutralnosci" i tez razi mnie w oczy taka manipulacja, ale do oskarzen o zaleznosc bym sie nie posunal. nie od dzis wiadomo, ze PR w polskim oddziale Canona praktycznie nie istnieje i tam gdzie Sony czy Nikon bez mala robia dziennikarzom * za pozytywna recenzje, tam Canon nosi wysoko tylek i udaje, ze go to nie obchodzi (czy raczej nawet nie udaje).

tak ze fakt takiej stronniczosci moze sie jeszcze dobrze odbic na Canon Polska, gdzie ewidentnie cos nie bangla. jestem jak najbardziej za, bo nie prowadzi sie interesow traktujac klienta jako kretyna, ktorego nalezy odpedzic...
    www albo tez flickr

Początki nałogu
    Miasto
    Kaczogród

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zielony Zobacz posta
    To sie na 100% potwierdzi jak ktos wezmie puszke w lapy i przetestuje czy te punkty boczne sa krzyzowe czy nie bo to akurat bardzo latwo sprawdziec.

Marcin
    Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gregolius Zobacz posta
    Pytanie czy to jest ta puszka o której pisał Corwin??
    To niestety zupełnie inna puszka..
    Edit:

Luuudzie, Wy to po nocach nie śpicie? Właśnie znalazłem nowy wątek, czytam sobie radośnie drugą stronę narzekań..
    Ale żeby 11 stron w jeden dzień?
    Ostatnio edytowane przez oskarkowy ; 18-09-2008 o 10:06
    Jarek

Początki nałogu
    Miasto
    Kaczogród

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    To niestety zupełnie inna puszka..
    Luuudzie, Wy to po nocach nie śpicie? Właśnie znalazłem nowy wątek, czytam sobie radośnie drugą stronę narzekań..
    Ale żeby 11 stron w jeden dzień?
    Nie maja dostepu do Corwinowych puszek, to musza cos robic w zastepstwie ;-)

Marcin
    Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nolla Zobacz posta
    A wyobrażasz sobie filmik nakręcony ze słoikiem 85L :rolleyes:lub nawet z zoomem C 70-200 2.8, piękny bokeh, kontrast i ostrość, jaki kompakt może z tym konkurować ... jaka kamera na ryku może z tym konkurować?
    Ja się nie znam, ale wydaje mi się że to prawda jedynie w przypadku kamer typu consumer. Ergonomia trybu zombie to inna kwestia :smile:. Myślę, że rynek video rządzi się jednak innymi prawami.

Wiadomo że w Polsce realia są inne ale Panowie za ok $3000 mamy rozdzielczość prawie z Hasselblada, co czyni ten aparat idealnym do studia, czy zdjęć reklamowych, stockowych.
    Prawie

5D Mark II to dla mnie absolutnie genialny korpus. I nie mogę jeszcze ochłonąć
    To widać :smile:
    Ja też wczoraj jak o nim poczytałem zacząłem nabierać ochoty (poważnie), ale to nadal tylko sztywny korpus.

Przypominacie sobie jeszcze, jak kiedyś wszyscy się nabijali z pytań o LV i filmiki w slr ? Teraz wszyscy pieją z zachwytu, ale to tylko ja jestem trochę zacofany (-:

Strona 28 z 315 PierwszyPierwszy ... 1826272829303878128 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów