detekcja twarzy to pomyłka ale filmiki? czemu nie? ja bym używał czasem na wakacjach
detekcja twarzy to pomyłka ale filmiki? czemu nie? ja bym używał czasem na wakacjach
Oko plus aparat - dobrana para.
sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....
A wyobrażasz sobie filmik nakręcony ze słoikiem 85L :rolleyes:lub nawet z zoomem C 70-200 2.8, piękny bokeh, kontrast i ostrość, jaki kompakt może z tym konkurować ... jaka kamera na ryku może z tym konkurować?
Moim zdaniem linia 5D to z założenia backup dla PRO, który jako podstawowej puszki używa 1DS, a opcja robienia filmów jest wprost wymarzona dla fotografa który np chce pokazać, na swoim blogu/www backstage swojej pracy... klijenci bardzo chętnie poogladaja fotografa w akcji przed jego zatrudnieniem a filmik nakręcony z elkami takimi jak 35L, 50L, 85L, 135L przy czułości 5D MII(ISO) będzie wyglądał jak profesjonalny spot reklamowy.
Wiadomo że w Polsce realia są inne ale Panowie za ok $3000 mamy rozdzielczość prawie z Hasselblata, co czyni ten aparat idealnym do studia, czy zdjęć reklamowych, stockowych.
Ja kupuję tą puszkę na 299%, pal sześć AF z niedziałającymi bocznymi p-tami na 1.2, skoro przy 21.1 mpx spokojnie można ostrzyć na centralnym nawet bez przekodowywania, a ostateczną kompozycję zrobić sobie w LR 2.0, bo i tak zostanie nam tyle mpx że spokojnie starczy na wydruk w A4...
Ilu z was panów specjalistów drukuje swoje zdjęcia w dużym formacie A3?
Czy zdajecie sobie sprawę że 99% wszystkich zdjęć robionych na całym świecie nigdy nie jest drukowana!!! i(badania statystyczne), a do web wystarczy 4-6mpx.
Na koniec dodam że na Canon-usa.com specyfikacja dotyczaca punktów AF jet trochę inna :
http://www.usa.canon.com/consumer/co...elTechSpecsAct
A jak wiadomo: złej tancerce w tańcu nawet - boczne p-ty AF będą przeszkadzać. Osobiście nie wierzę w to że AF będzie taki sam jak w starej 5D.Autofocus
Type
TTL-CT-SIR AF-dedicated CMOS sensor
AF Points
9 (Cross-type)
5D Mark II to dla mnie absolutnie genialny korpus. I nie mogę jeszcze ochłonąć
N.
Ja się nie znam, ale wydaje mi się że to prawda jedynie w przypadku kamer typu consumer. Ergonomia trybu zombie to inna kwestia :smile:. Myślę, że rynek video rządzi się jednak innymi prawami.
Prawie
To widać :smile:
Ja też wczoraj jak o nim poczytałem zacząłem nabierać ochoty (poważnie), ale to nadal tylko sztywny korpus.
Przypominacie sobie jeszcze, jak kiedyś wszyscy się nabijali z pytań o LV i filmiki w slr? Teraz wszyscy pieją z zachwytu, ale to tylko ja jestem trochę zacofany (-: