Strona 20 z 315 PierwszyPierwszy ... 1018192021223070120 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 3144

Wątek: Canon EOS 5D Mark II - gdybania

Uzależniony Awatar BuRton
    Miasto
    Czeski Cieszyn

Domyślnie

Może ktoś jest zainteresowany http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7852

Co prawda "bawili" się modelem przedprodukcyjnym ale...
    Leica MP, 28/2, 35/1.5, 50/2.2, 75/1.9

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andres Zobacz posta
    Nie mam jedynki. 5D, 40D i 30D mam. Używam centralnego bo tak się nauczyłem, tak jestem przyzwyczajony i niezależnie czy to 5D czy 40D praktycznie nie zmieniam.

a co do narzekania to najbardziej mnie śmieszy narzekanie ludzi którzy nie mieli 5D w ręce a i takie wpisy się tutaj znajdują .
    Prowizorki są najtrwalsze tak jak przyzwyczajenia. Nauczył się tego kolego słaby AF kilku puszek i teraz prezentujesz prawdę objawioną.

Miałem 5d przeskakując na nią z 1dmkII, miałem ją całe 2 tygodnia. Dziś ma ją dużo bardziej cierpliwy user, dla mnie jej AF był niedostosowany do moich potrzeb. Af w 5d nie jest dramatyczny, w nowej 5d pewnie będzie poprawiony, ale do czorta nie przekonujcie mnie, że canon pokazał wspanialą puszkę z eleganckim AF. Bo zacznę brać jakieś silne leki prostujące zakrzywioną rzeczywistość.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Jeszcze raz: to, ze nie ma krzyza, nie jest powodem problemow jakie obserwujesz.
    Jeszcze raz to chyba trzeba Tobie powtórzyć. Boczne punkty bez krzyża nie łapią mi zawsze ostrości, a środkowy z krzyżem owszem, ale ponieważ nie zawsze mogę ustawić ostrość środkowym i następnie przekadrować to jest to problem, który by rozwiązały wszystkie punkty krzyżowe, dokładnie takie jakie Canon zastosował w tanim modelu 40D, a których z niewiadomych przyczyn poskąpił w teoretycznie bardziej zaawansowanym 5D mkII.

Coś już napisał
    Miasto
    londyn

Domyślnie

Cena 5D Mk II w UK to £2,299.99 z gripem plus SanDisk 8GB Extreme III a Canon EOS 1D Mark III jest o 200 funtow drozszy.
    Ja bym wiedzial co wybrac !

Bywalec
    Miasto
    Boruja Kościelna

Domyślnie

...ufff!!!... ...przebrnalem przez 24 strony postekiwan (w 90%)...
    ...co mnie uderzylo - jakos przycichlo w watku o 50D

Z fotek, ktore widzialem do tej pory - zgadzam sie, ze fotki z iso 6400 sa przyzwoite. Takze foty z 12800 po zmniejszeniu jak pisal Richie beda calkiem przyzwoite

Co do filmowania - na stronie dpreview jest info:
    • Available optionally during Live view mode
    • 1920 x 1080 (16:9) up to 12 mins (Quicktime 1080p H.264; 38.6 Mbits/sec)
    • 640 x 480 (4:3) up to 24 mins (Quicktime 480p H.264; 17.3 Mbits/sec)
    • Max file size 4 GB
    • Quicktime MOV format (H.264 video, PCM sound)
    • 30 fps

Moim zdaniem wynika to z prostego ograniczenia formatu kart CF. Karty CF uzywaja FAT/FAT32, a ten nie potrafi zapisac pojedynczego pliku wiekszego niz 4GB. Mialem taki problem ze zwyklym plikiem (obraz ISO) 6,5GB, ktory chcialem zapisac na HDD kompa na partycji FAT32 Dopiero NTFS (z windozowych formatow) pozwala zapisac plik wiekszy niz 4GB
    Byc moze, gdyby kamera automatem dzielila material filmowy na pliki np 1GB, kolejno je numerujac, to dalo by sie temat obejsc, ale to juz pytanie do 'soft-ciarzy' canona
    ...ani krzty talentu + 1,5kg sprzetu...
    (40D + T 17-50 /f2.8 i glod na wiecej)

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Tak, było, tez widziałem. Widocznie się pośpieszyli trochę a nie przyszło im do głowy że Canon może dać coś innego niż AF z 50D. Możliwe też że jakieś przedprodukcyjne puszki miały wszystkie krzyżowe, a po tym dziadostwie co pokazało Sony Canon postanowił trochę popsuć 5D Mk II bo i tak lepszy.
    Ale Ty masz stary ciekawe wyobrażenie na temat produkcji hehe
    Ja co prawda nie pracuję w firmie fotograficznej, ale też projektuję elektronikę, i mogę Ci z doświadczenia powiedzieć, że np w takim samochodzie, który jest odświeżany mniej/więcej tak samo często jak aparaty Canona, zaimplementowana elektronika (zarówno soft jak i hardware) musi być ostatecznie 'zafiksowana' (tzw. designfreeze) na długo przed produkcją seryjną
    Zmiana nawet w ciągu 2-3 miesięcy (zakładam, że przecieki z soniaka mogły dotrzeć pare miesięcy przed premierą) AF z wypasionego na mniej wypasiony, jest praktycznie nie możliwa. Inwestycja w podwojone linie produkcyjne tego samego modelu jest totalnie nie opłacalna i nigdy się tego nie robi - każdy księgowy Ci to powie...).
    Na temat AF się nie będę wypowiadał, póki nie przetestuję, ale bajki o zmianie AF w 2 tygodnie po premierze konkurencji można włożyć właśnie między 'bajki'
    5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.

Maciek Toliński

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Co by nie mówić to aparat lepszy niż stare 5D. A że zmiany są w większości nie w tym kierunku co ludzie chcieli to inna sprawa, wszystko zależy od ceny. Przy D700 za trochę ponad 6000PLN 5D Mk II musi kosztować mniej bo inaczej to kto szalony by to kupił. Jak będzie tylko trochę droższe niż dzisiejszy 5D to może być hit sprzedaży

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez myst Zobacz posta
    Ale Ty masz stary ciekawe wyobrażenie na temat produkcji hehe

[...]

zakładam, że przecieki z soniaka mogły dotrzeć pare miesięcy przed premierą
    Ty dla odmiany nie doceniasz potęgi wywiadu gospodarczego. Na kilka miesięcy przed premierą to puszkę w łapach ma taki Corwin. A takie firmy jak Sony czy Canon to znają sprzęt konkurencji zanim on na dobre zejdzie z przysłowiowych desek kreślarskich.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Co by nie mówić to aparat lepszy niż stare 5D. A że zmiany są w większości nie w tym kierunku co ludzie chcieli to inna sprawa, wszystko zależy od ceny. Przy D700 za trochę ponad 6000PLN 5D Mk II musi kosztować mniej bo inaczej to kto szalony by to kupił. Jak będzie tylko trochę droższe niż dzisiejszy 5D to może być hit sprzedaży
    Pytanie którzy ludzie chcieli - fanboje z różnych for? Ja już od dłuższego czasu zauważam niemal prawidłowość. Puszki które są ganione na forach sprzedają się świetenie, a te które są wychwalane (nie wszystkie) słabo.
    5D mkII będzie na pewno na początku dużo droższy od D700.

Cytat Zamieszczone przez konrad Zobacz posta
    Ty dla odmiany nie doceniasz potęgi wywiadu gospodarczego. Na kilka miesięcy przed premierą to puszkę w łapach ma taki Corwin. A takie firmy jak Sony czy Canon to znają sprzęt konkurencji zanim on na dobre zejdzie z przysłowiowych desek kreślarskich.
    To fakt może MMM ujął to zbyt dosłownie ale mogli to zrobić dużo wcześniej na etapie projektu. Ja miałem np. informacje, że były prototypy z innymi układami AF. Pewnie doszli do wniosku, że nie ma co się wychylać przed szereg i ryzykować zbytnie zbliżenie do Ds-a.

Co do AF-a tu jeszcze bardzo duży wpływ na jego działanie może mieć procesor. W kilku wypowiedziach ludzi którzy używali 50D pojawiała się opinia że jest znacznie szybciej niż w 40D. Może jednak lepiej poczekać jak będzie można wziąć puszkę do ręki niż skazywać g.... na śmierć.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 17-09-2008 o 20:52
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu

Domyślnie

Witam!
    To i ja ponarzekam. Nie wiem dlaczego Canon tak to zrobił , miałem przygotowana kase na ten sprzet, zalezalo mi na końcu kłopotów z AF , niestety Canon tego nie dał. Pozostaje czekać dalej, a tym czasem kupie 5D i bede sie meczyl z Af (a moze nie), podobno lepszy niz w 30D to moze i bede zadowolony. Przykre jest to ze producent nie slucha swoich klientów, poprostu przykre. Jest sporo amatorow takich jak ja ktorzy potrzebuja fajny sprawny aparat FF, nie interesuje ich Ds czy D nawet jak ich stac bo jest za duzy i za ciezki. Potrzebuja sprawnej puszki by cieszyc sie fotografia i ich ulubiona firma daje im ten sam AF co w aparacie sprzed 3 lat. To jest przegiecie moim zdaniem. Mogli dac nowy LCD, nowy Af i stara matryce i tak wiekszosc bylaby bardziej zadowolona niz tego calego talatajstwa ktorego i tak nie bedziemy uzywac (typu LV , filmy itd).

Smutno mi , ale mowi sie trudno , jak pojawi sie D700 w sklepach to jade poogladac, uzywam 2 stalek i 2 tanich zoomow i jednego drogiego, ale to przez cropa, moze zmnienic system?

Pozdrawiam
    Paweł
    EOS 5D | EOS 30+BP-300 | 17-40/4.0L | 24-105IS/4.0L | 50/1.8 | 85/1.8 | 90-300/4.5-5.6 | 420EX

Strona 20 z 315 PierwszyPierwszy ... 1018192021223070120 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów