Strona 23 z 315 PierwszyPierwszy ... 1321222324253373123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 3144

Wątek: Canon EOS 5D Mark II - gdybania

Domyślnie

To jasne ze Canon stopniuje swoje produkty był EOS 50D teraz 5D a na Photokina 2008 będą kolejne zapewne EOS 7D i EOS 3D przecież z pustymi rękami się nie pokażą

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zanussi Zobacz posta
    detekcja twarzy to pomyłka ale filmiki? czemu nie? ja bym używał czasem na wakacjach
    Ja też ale wolałbym bardziej rozbudowany AF. A do filmików można kupić kompakt za 300zł.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Laminat Zobacz posta
    To jasne ze Canon stopniuje swoje produkty był EOS 50D teraz 5D a na Photokina 2008 będą kolejne zapewne EOS 7D i EOS 3D przecież z pustymi rękami się nie pokażą
    Szczerze mówiąc bardzo w to wątpię, że jeszcze coś pokażą. Zawsze była premiera na kilka dni przed. Mam nadzieję, że się mylę i że Corwin nas jutro miło rozczaruje 8).
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Mam nadzieję, że się mylę i że Corwin nas jutro miło rozczaruje 8).
    Ja myślę że Corwin wszystkim narzekającym na nowe 5D rozda w prezencie 7D z 45 punktami AF żeby przestali psuć Canonowi opinię ;-)

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Corwin Zobacz posta
    Witam,

Też jestem trochę zdziwiony 5DMKII bo to co ja testuję to nie ta sama puszka. Patrząc na parametry (np. pełne uszczelnienie i 45 punktowy AF) wychodzi na to, że szykowana jest druga puszka w segmencie która będzie poziom wyżej od 5DMKII.

Jutro będę wiedział więcej to postaram się podzielić informacjami.

Corwin
    Błagam, lepiej już nic nie mów, bo znowu zaczną się spekulacje i windowanie oczekiwań.
    To jak z czekaniem na kupkę u dziecka przez tydzień. Nerwy i będzie czy nie będzie...
    A potem przychodzi pełnia i słychać tylko głośne: prruukk

I znowu czekanie...

To już wolę wiedzieć, że kupa brzydka i spokój znowu na 3 lata

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Jeśli w specyfikacji jest napisane że tylko centralny punkt jest krzyżowy i na oficjalnej stronie widać że punkty są tak samo skupione jak w 5D to czego jeszcze trzeba? Muszę przyłożyć oko do wizjera i osobiście przetestować? :-)
    Wiesz - niektórzy jak kupują w Tesco wędline z napisem "Szynka Babuni" to wierza że ona faktycznie przez babcie w beczce była wędzona . Canona napisał ze AF lepszy niż w 50D - no to jest lepszy i koniec to, że składa sie z dokladnie tych samych komponentów co w starym 5D nie ma znaczenia

Cytat Zamieszczone przez wiktoch Zobacz posta
    a niby dlaczego nie miałoby być ostre, wytłumacz mi proszę...

zgadzam się w pełni z andres'em - też przekadrowuję i robię 99% zdjęć tylko centralnym pkt i jakoś nigdy nie miałem problemów z ostrością. nie rozumiem o co się rozchodzi z tym AF i czemu ludzie na niego narzekają... uważasz że powinno być więcej punktów, inaczej rozłożonych? to chyba zależy też pośrednio od zastosowań w jakich będziesz używał danej puszki. a 5d czy 5d mark2 ma inny target niż np. 1d
    Przy takiej przesłonie minimalny ruch w celu przekadrowania konczy sie wyjechaniem poza GO - ot i przyczyna dlaczego warto używac punktów bocznych (które mogły by byc lepsze )

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Musisz. Nie rozumiesz jak dziala AF. Sam rozklad i orientacja punktow AF to tylko mala czesc problemu. Oczywiscie krzyz jest lepszy niz krzyza brak, ale jest jeszcze mnostwo innych czynnikow, ktore sa poprawione w MarkII albo nie, ale na pewno nie gorsze.
    Gorszy nie jest ale lepszty tez nie. Sprawnośc Af w głównej mierze zalezy od kontrastowości obiektu a ta z koleji od swiatła - Skoro Af działa przy takich samych poziomach oswietlenia to siłą rzeczy bedzie sprawował sie bardzo podobnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Zanim sprzedałem 30D, miałem przez kilka tygodni obie puszki i mam dokładnie odwrotne spostrzeżenia. 5D ustawiał ostrość kiedy 30D już tylko bezradnie kręcił po całym zakresie. W słabszych warunkach kiedy 30D potrafił się namyślać i wyraźnie spowalniał, 5D jeszcze dosyć pewnie i bez poprawek trafiał.
    Ale chodzi Ci zapewne o centralny punkt na Servo ( bo on miał wspomaganie za pomoca 6 niewidocznych punktów - dokładnie jak w mark II swoja drogą . To była główna różnica w stosunku do 20 i 30 D niewątpliwie zauwazalna w cięższych sytuacjach. )

Witam,

Też jestem trochę zdziwiony 5DMKII bo to co ja testuję to nie ta sama puszka. Patrząc na parametry (np. pełne uszczelnienie i 45 punktowy AF) wychodzi na to, że szykowana jest druga puszka w segmencie która będzie poziom wyżej od 5DMKII.

Corwin

Jezeli to co piszesz ma cokolwiek wspólnego z prawda to pod maskowaniem wg mnie nie ma innego napisu niż 3D . No chyba że jest w to grip wbudowany to wtedy juz tylko 1Ds mark IV albo 1D mark IV (wątpie) nam pozostał .
    Ciekawe jaka była by cena tej puszki ?? Jakby okazało sie to nowym 3D to mysłe, ze musiałao by oscylowac w okolicach 1DmarkIII , choć tak jak pisałem wczesniej była by to wielce kłopotliwa propozycja ze strony canona, odbierająca im bardzo duzo potencjalnych klientów nastawionych na zakup DS

Cytat Zamieszczone przez josif Zobacz posta

Ludzie, czy wy naprawdę wierzycie w taki absurd że mkII ma taki sam AF jak stare 5D????
    Wierzyć to ja dalej w to nie chce ale na nic innego nie wyglada z opisu technicznego umieszconego na stronie producenta wiec ... chyba to prawda
    Ostatnio edytowane przez paweleverest ; 17-09-2008 o 23:31

Początki nałogu Awatar adalbert
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

... wychodzi na to, że szykowana jest druga puszka w segmencie która będzie poziom wyżej od 5DMKII.

Corwin
    Niech zatem żywi nie tracą nadziei
    Nie wiem kim jest Corwin (przejrzałem jego posty na CB i nie znalazłem niczego, co uprawniałoby traktować je podobnie do tsiphoto na dpreview) ale jeśli jego źródła są wiarygodne - to w sumie oznaczałoby jedno - przewidywano pojawienie się 2 modeli FF - 5dmkII (7D) i wyżej pozycjonowanego 3D i ... obyśmy się tego doczekali :-D ... choćby nawet na wiosnę.

Nie lubię używać gripów...(w każdym bądź razie nie non stop) nawet jeśli cierpi na tym mój nadgarstek - z chęcią powitałbym - mniejszy niż jedynki - model FF z AFem quasi-jedynkowym (a właściwie dlaczego quasi?) . Cegła 1Ds na całodzienną sesję jest z ciężkim słoikiem bardzo odczuwalna w łapie.

Można było to zrobić w analogu? Można - canon 1V, nikon f4, poniekąd także f100 ... dlaczego nie można wypuścić na rynek konsktrukcji w pełni PRO bez wbudowangeo gripa Nikon pokazał modelem d700, że jest to do zrobienia...

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paweł Grabowski Zobacz posta
    josif, a daj przykład gdzie ktoś napisał że jest inny, czytaj lepszy lub ulepszony AF. Specyfikacja podana jest identyczna z ta ze starego 5D, wiec jak może byc inny. ł

logika nakazuje mi nie wierzyć w taki sam AF po trzech latach

Domyślnie

Nie znam dokładnie teorii działania punktów AF, ale wiem, że są dość kapryśne, wymagają odpowiedniego światła itp. Czy progres nie może iść w tym kierunku, aby były bardziej bezbłędne i poprawnie reagowały przy słabym oświetleniu? Ja rozumiem, że pojedynczy punkt będzie ślepy na linie poziome lub pionowe, ale czy przy jednakowym układzie jakakolwiek poprawa jest wykluczona?

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

dpreview: osoba dobrze poinformowana pisze, że obrazek z 5DII nie zagrozi 1Ds3. No ciekawie się robi.

Strona 23 z 315 PierwszyPierwszy ... 1321222324253373123 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów