cena spadnie .... a możliwości aparatu zostanąja 2,5 roku temu za 5d dałem dokładnie 11 tys zł. Niby taki słaby a jednak ludzie się na niego decydowali....
Oko plus aparat - dobrana para.
sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....
Dopisze sie do watku: "Canon EOS 5D Mark II-moje żale i pojękiwania":
Wyglada mi to na wspanialy aparat! Ma tylko jedna wade o ktorej nikt tu nie wspomnial - jest tak jakies o 300-400 gram za ciezki i o 1/3 za duzy ;-). To samo jesli chodzi o obiektywy do niego. W przeciwnym razie by mi bardzo pasowal...
Jasne, zgadzam się z Tobą, jeszcze rok temu pialiśmy (posiadacze 5D) do wysokiego iso, 14 bit, HIGHTONE, dobrego telewizora VGA, informacji o iso i baterii w wizjerze, i inych pomniejszych UŻYTECZNYCH bajerów i w końcu jest i to za całkiem dobrą kasę...ale specyfikacja AF mnie zawiodła na całej linii:-( - zobaczymy co wyjdzie w praktyce, przy obecnej cenie starej 5D muszę się dobrze zastanowić co kupić jako drugi korpus (jest jeszcze 1Dmk3)
czekamy na testy...
CANON...
fajnie się czyta te marudzenia:-) wszyscy posiadacze 300 i 400 d chcieli kupić jedynkę za 2000$ (połowa pewnie i tak by nie kupiła :-)
jak dla mnie to jest świetna puszka; idealna do studia i na śluby. do tych celów 3 klatki/s to jest aż za dużo. 90% fotek będę robił w sRAWach a reszta w pełnej rozdzielczości. Czekam na oferty cenowe:-) jestem pierwszy w kolejce :-)
tak czytam to biadolenie nad AFem? Ja i tak używam jedynie centralnego i przekadrowuję, ot takie przyzwyczajenie, taka technika pracy i jakoś AF ze starej 5D mnie jeszcze nie pomylił.Co więcej stawiam dolary przeciwko bananom że zrobię szybciej zdjęcie ostawiając ostrość na centralnym i przekadrowując niż narzekający przestawią na konkretny który potrzebny boczny i zrobią zdjęcie.
Jest za to kilka rzeczy w tym body które mnie zachęcają. Mianowicie iso50- 26500, przy czym licze że na 3200 szumy będą jak w starym na 1600, liczę na kalibrację i na synchro z lampą 1/200 co w praktyce pozwala robić już na 1/250.
Bawilem sie dzisiaj 5D MkII z 24-70 f/2.8 na konferencji Canona w Zachecie. Wyswietlacz jest niesamowity - taki jak w 50D, ktorym tez mozna bylo sie pobawic. Niebo i ziemia w porownaniu z 40D (:
Podczas robienia zdjec zarowno pojedynczych jak i serii, bardzo wyczuwalny byl "odrzut" lustra. Wydawalo sie jakby caly aparat chodzil w rece, ale byla to jakas wczesna wersja przedprodukcyjna i moze dlatego.
Krecenia filmow, za bardzo nie moglem przetestowac poniewaz obsluga nowego live view byla dla mnie nie do pojecia w ciagu krotkiego czasu (:
Niestety nie pozwalali na wlozenie swojej karty do 5D, wiec nie poogladam sobie zdjec na mega wysokich ISO. Mam za to zdjecia z 50tki, tylko Lightroom jeszcze nie obsluguje jego RAWow (:
5DII+L+L+L+L (:
bartekkucharczyk.pl
No i nic sie nie zmienilo Canon nadal pozycjonuje sprzet profi od reszty porzadnym AF'em i chyba nie ma zamiaru tego zmieniac![]()