Strona 15 z 315 PierwszyPierwszy ... 513141516172565115 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 3144

Wątek: Canon EOS 5D Mark II - gdybania

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

a ja powtórzę.... mnie się bardzo podoba nowa piąteczka... jest w dechę. Canon ugruntowuje pozycje piątki na rynku. Lustrzanka z ogromnymi możliwościami.
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Początki nałogu

Domyślnie

Co jest najlepszego w 5DMKII?

Że jest. Cokolwiek.
    Psychoza wyczekiwania, spekulacji, powinna opadać...

Mnie cieszy arytmetyka.
    W lipcu średni kurs $ był poniżej 2,1 zł. Musiałem mieć coś na wakacje...

Pamiętam te głosy, że czekać, będzie nowe, stara pójdzie za pół ceny...Albo nowa będzie wypaśna, bo zmotywują premiery konkurencji...
    Były też, że czekać nie warto nigdy.

Więc z cashbackiem kupiłem na b&h
    5D 1899 $ = 3990 zł
    16-35L 1350 $ = 2835 zł
    50L 1300 $ = 2730 zł
    85 f/1.8 345 $ = 725 zł
    70-200 2.8 IS USM 1574 $ = 3305 zł

I za 13,5 zł mam doskonały sprzęt i tonę fajnych fot. Wart zresztą parę lat temu tyle, że nijak bym tego nie kupił!
    Co będzie z dolarem za pół roku nikt nie wie...

I teraz pytanie?
    Czy po tej "rewolucji" mając Nikona warto zmieniać system na Canona? Ktoś tak pomyślał??
    Bo mnie się zdaje, że jakbym miał cropa Canona, to chyba bym stąd poszedł.

Żeby nie było że marudzę. Cieszę się oldschoolowym modelem z gęstością 1,5 MP/cm2 (nowy już 2,4 MP/cm2). I głęboko wierzę, że w real life a nie w specu 5D2 będzie znowu miało wiodące IQ...tylko czy to będzie o tyle lepsze niż dotychczasowe?

I w sumie, gdybym dzisiaj miał składać zestaw to nie wiem, czy stałki Canona by mnie zatrzymały...
    Czy może multi ficzerowaty D700 z 1,4 MP/cm2...

Perspektywa jest taka, że teraz wypada czekać na 3D? Tylko, że producent pokazał co myśli o REwolucyjnych oczekiwaniach...
    A stałki Nikon zrobi prędzej czy pó‪źniej i na wiosnę może się okazać, że zamiast 3D, u konkurencji będą już brakujące prime'y i D800

EDIT: ale forum ma laga...
    Ostatnio edytowane przez rauf ; 17-09-2008 o 16:16

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez konradl Zobacz posta
    12800 IMO nawet OK, za to 25600 to raczej na jakies male formaty/do internetu.
    Z kolei Iso 500 wyglada jak iso 100

PODOBAMISIEBARDZO
    Chyba nie mówisz o tym iso 500 z pierwszego sampla

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Canon podaje różne bajki dla naiwnych żeby wyciągnąć z ich kieszeni kasę. Lepsze niż w 40D to może być tylko śledzenie obiektów na centralnym czujniku ponieważ ma 6 wspomagających, tak samo zresztą jak stary 5D.
    Panowie ja nie wiem - chyba nie widzicie tego co czytacie albo nie chcecie tego widzieć . Wg oficjalnej strony AF z obecnego modelu nie rózni sie niczym od starego 5D:
    ( 9 punktów 1 cros( 2,8) 8 poziomych (5,6) + 6 wspomagających centralny )
    To stary układ i żadne obietnice producenta o poprawie jakości dziłania tego nie zmienią.
    Napewno nie dorównuje on 40D który ma wszystkie crosy i to do 5,6) + centralny o zwiekszonej precyzji poniżej 2,8

Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

paweleverest... miałeś go już przy oku czy gdybasz? ja poczekam na obiektywne testy (o ile takie jeszcze pojawiają się w necie )

Początki nałogu Awatar Krasuski
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zanussi Zobacz posta
    a ja powtórzę.... mnie się bardzo podoba nowa piąteczka... jest w dechę. Canon ugruntowuje pozycje piątki na rynku. Lustrzanka z ogromnymi możliwościami.
    podpisuję się pod tym
    ciekawi mnie jaka bedzie cena przed 24 12 2008 tego cacka

Zablokowany

Domyślnie

Pewnie, że nie można ocenić specyfikacji (bo puszki nie można nie mając w łapie) totalnie źle. Jak już wzmiankowałem nie jest to jednak z cała pewnością to, co canon i jego PR-owcy (sorry Corwin) zapowiada wszem i wobec. Przecież to naturalne, że puszka zyskała 14 bit, jakieś uszczelki po 3 latach od premiery mocno ubogiego poprzednika. Chyba, że canon postawił sobie za cel strategiczny produkcję serii 5 w wersji ,,poor''. Podoba mi się niezwykle obrazek z 5d (starej), ale szybko sprzedałem ją z powodu: AF, fps i nieszczelności, tym dotkliwszej, że duża matryca brudzi się szybciej i bardziej niż w takim 40d.

Czekałem na mkII (już nie wspomnę o ,,akcji bannerowej z księżycem zapowiadającej REWOLUCJĘ) na dobrą puszkę. Przedstawiono jednak wyłącznie ewolucyjny wariant.

Za KMV - rozmieszczenie punktów AF to śmiech na sali - dlatego mam jedynkę. Nienawidzę przekadrowywania.

Niecałe 4 fps w nowoczesnej puszcze Canona? nie oczekuję 8-10, ale 6 to chyba byłoby coś.

Za cenę 5k to nowe cudo Canona byłoby pewnie interesujące dla grupy fotografów ślubnych. Zapowiadane jest jednak coś koło ośmiu, a to jakiś żart. Za 10k można przy farcie dopaść 1dsII. Nie ma 14 bit i iso z kosmosu, ale wali nową piątkę na łeb.

Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

Czy Wy na prawdę sądzicie że Canon traktuje piątkę (starą i nową) jako sprzęt do fotoreporterki? To jest świetny sprzęt uniwersalny z ogromnymi możliwościami obrazowania, personalizacji aparatu itp... Ja starą piątkę już praktycznie zajeździłem (pewnie jeszcze z 10 tys klapnięć i wymiana migawki mnie czeka. Nowa gdy nieco stanieje będzie na prawdę super sprzętem do codziennej fotografii.

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

paweleverest... miałeś go już przy oku czy gdybasz? ja poczekam na obiektywne testy (o ile takie jeszcze pojawiają się w necie )

Nowego przy oku nie miałem ale mam stare 5D w ręku i ma taki system AF:

9 punktów ( 8 liniowych 5,6 1 krzyżowy 2,8 6 wspomagających )

Czy widzisz jakąś róznice w stosunku do tego co piszą na stronie o nowym
    5DmkII ??

Znając zycie Canon napisze że dzieki nowemu rozmieszceniu czujników układ bedzie o ~50% bardziej efektywny, ale przy tych samych komponentach to zwiekszenie efektywności bedzie zależało od konkretnej sytuacji zdjęciowej ...

Zablokowany

Domyślnie

Czy Wy na prawdę sądzicie że Canon traktuje piątkę (starą i nową) jako sprzęt do fotoreporterki? To jest świetny sprzęt uniwersalny z ogromnymi możliwościami obrazowania, personalizacji aparatu itp... Ja starą piątkę już praktycznie zajeździłem (pewnie jeszcze z 10 tys klapnięć i wymiana migawki mnie czeka. Nowa gdy nieco stanieje będzie na prawdę super sprzętem do codziennej fotografii.
    A tobie się wydaje, że puszka za osiem koła to amatorskie body? Nie uważam, że powinni wyprodukować body równe jedynkom i deesom. Stoję na stanowisku, że flagowa weddingowa puszka (nie tylko w Polsce ulubiona przez ślubnych) AD2008 musi mieć więcej niż 3,7 fps i 9 pkt AF umieszczonych w centrum.W przeciwnym razie - vide 5dmkII - trąci kpiną.

Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

ja znam różnicę pomiędzy 5d i 1d mkIII... i mi wystarczy porównań

Strona 15 z 315 PierwszyPierwszy ... 513141516172565115 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów