Strona 40 z 109 PierwszyPierwszy ... 3038394041425090 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 391 do 400 z 1086

Wątek: Canon 50D - już oficjalnie

Bywalec
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    A jednak, no czekamy na sample z 300/2.8 - to szkło - optycznie - jest chyba referencyjne.
    Zgadzam się poczekajmy co pokaże na 300/2.8 .Bo na razie to ten ptak (ISO 800) z dpreview jest antyreklamą 50D.
    pozdrawiam Krzysiek

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

pokazał się test na dpreview obiektywu 50/1.4

przy okazji zauważyłem, że porównanie zrobiono przy użyciu 50D. http://www.dpreview.com/lensreviews/..._c16/page4.asp
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    100-1600, reszta softem
    nieprawda 100-3200
    http://www.dpreview.com/previews/canoneos50d/page2.asp
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    mea culpa

Domyślnie

pokazał się test na dpreview obiektywu 50/1.4
    Jaki jest sens tych testów?
    Robią test cegieł na pełnej dziurze i obok... f/4 podczas gdy z animacji wynika jasno, że f/5.6 to sweet point tego szkła... dpreview idzie w zaparte za brak 1D3 do testów, to już staje się żałosne...

BTW: Jezu, ta stałka wymiata na Ds3... do f/13 włącznie taka ostrość, na 50D rzeźnia... szacuneczek...
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 02-09-2008 o 14:37

Uzależniony

Domyślnie

jasno, że f/5.6 to sweet point tego szkła... dpreview idzie w zaparte za brak 1D3 do testów, to już staje się żałosne...
    http://www.dpreview.com/lensreviews/..._c16/page5.asp

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Misiaque Zobacz posta
    Swoja drogą wydaje mi się, że warto nawet mieć większą rozdzielczość nawet wtedy jeśli będzie przekraczała rozdzielczość obiektywu. Obroty i inne tego typu przekształcenia na obrazie cyfrowym będą dawały lepsze efekty jeśli obraz będzie gęściej spróbkowany. Mając dostatecznie gęsto spróbkowany obraz nie powinno być widocznej utraty jakości przy np. korygowaniu perspektywy. Tymczasem jeśli mamy obraz o dość małej rozdzielczości (mniejszej lub bliskiej rozdz. obiektywu), to taka utrata jakości będzie bardziej widoczna, bo pojedyncze piksele przechowują więcej istotnej informacji (w obrazie o bardzo dużej rozdzielczośći ta informacja jest rozmieszczona z "zapasem").
    Dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, żeby sobie przed wszelkimi nieprostokątnymi przekształceniami pixeli zwiększyć programowo i zupełnie bezstratnie rozdzielczość x2 i dopiero wtedy przekształcać. I nie trzeba do tego kupować "nowoczesnego" 50D.
    Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Nawet powiedziałbym że są niezłe, dużo lepsze niż te oficjalne od Canona.
    [...]
    Wracając jeszcze do zagadnienia ilości detali rejestrowanej przez matrycę o wyższej rozdzielczości... skłaniałbym się do tezy że może być gorzej ponieważ przy wyższej rozdzielczości kontrast między sąsiednimi pikselami jest coraz mniejszy. Zakładając że szum 'per pixel' w nowej matrycy jest taki sam jak w starej to wraz ze zmniejszającym się kontrastem dla poszczególnych pikseli robi się coraz gorszy stosunek szum / sygnał. Więc na ISO100 to gorzej nie będzie ale na wyższych ISO spodziewałbym się obrazu o coraz mniejszej licznie detali.
    Widzisz, że jakoby jest "nieźle", ale od razu piszesz, że nie może być "nieźle"? - Ja dla odmiany i widzę i piszę, że nie jest dobrze. A sample firmowe wg mnie w niczym nie odbiegają od tych na dpreview. Dlatego też ja zdania na razie nie zmieniam. 8)
    [...] Ale faktycznie im więcej oglądam te sample tym gorzej je oceniam. Pierwotny zachwyt wynikał chyba z porównania do sampli z D90 robionych chyba przez kompletnie przypadkowego pstrykacza. Potrzeba dobrych zdjęć aby coś powiedzieć.
    No, teraz już lepiej, bo początkowe, stwierdzenie, że fotki są nadspodziewanie dobre (czy jakoś tak) było nadspodziewanie optymistyczne. ;-)

Niewątpliwie zmienił się w dpreview człek strzelający sample, bo jest noga w porównaniu z dotychczasowym (dobrze naświetlającym) testerem poprzednich puszek. Można to też odbierać pozytywnie, jako krok w stronę obiektywnej oceny - wyłacznie puszki, bez ingerencji talentu (lub jego braku) fotografa - zwłaszcza, że lustra robią sie coraz bardziej popularne.

Ale wracając do tematu. - Myślę wręcz nad ukuciem jakiegoś nowego terminu określającego jakość zdjęć z puszek "gęstych", takich jak 50D...
    No bo szumu toto prawie nie ma (tzn. ja go widzę, jest brzydki i wszechobecny, ale w żadnym teście on nie wyjdzie), kolor toto przecież wciąż oddaje (oczywiście zaropiały, wtórny, niewierny), ostrość przecież można na tej matrycy teraz badać jak na wzorcu (zwłaszcza tabliczki czarno-białe i wysokie kontrasty, bo w subtelne kolory to lepiej się nie zagłębiać), rozpiętość pewnie jeszcze bardziej wzrośnie w testach w porównaniu z poprzeednikami, bo przecież szum właściwie przestał istnieć a rozpiętość - jak na kompakt! - oszałamiająca - więc dlaczego do cholery te fotki mi się tak bardzo nie podobają?!
    Oto moje propozycje nowych słówek kluczy (z rodzaju "plastyka" zdjęcia ;-)) w kontekście 50D: czystość, wierność, wydajność (z pixela), hmmm... - Gdyby to były parametry jakoś mierzone i uwzględniane w tabelach specyfikacji nowych aparatów, to 50D leży.

Jeszcze co do d90 - Wcale nie jest dużo lepiej, mimo mniejszej gęstości matrycy, tylko Nikon ma zdaje się większe doświadczenie w walce z najgorszymi szumami jeszcze z czasów sprzed CMOSa i teraz fotki jakby umiejętniej oczyszcza. Rzeczywiście jest to "szum mono" i z ładniejszą fakturą - kwestia estetyki.

Aha - tak, wiem - obie puszki dają "perfectly usable results" na wszystkich czułościach! - "JUST"! :rolleyes:
    Ostatnio edytowane przez ewg ; 02-09-2008 o 16:35
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Początki nałogu Awatar Misiaque
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

ewg, masz całkowitą rację. Jakoś później pomyślałem o tym jakże bajecznie prostym pomysłem przeskalowania w górę.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewg Zobacz posta
    .... Gdyby to były parametry jakoś mierzone i uwzględniane w tabelach specyfikacji nowych aparatów, to 50D leży.....
    Hihihihihi... już myślałem, że wobec powszechnych achów i ochów jestem jakiś zboczony. Mam identyczne z Twoimi wrażenia

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

ewg, mam nadzieję, ze gdybym jednak zdania nie zmienił to nie dostałbym bejsbolem w jakimś przejściu podziemnym.. Uwaga: Każdy wyraża jedynie swoje zdanie. Dokładnie takie same opinie były po prezentacji 40D, ile krytyki i ile niezadowolenia. 90% płaczących sobie tej puszki nie kupiło i nawet nie miało zamiaru kupić. Ja kupiłem i 20D/30D chowają się przy tym aparacie. I tyle. Zero filozofowania, sama praktyka. 50D wydaje się być jeszcze lepszym aparatem i jeśli opchnę w rodzinie 40D to go sobie kupię na pewno. Mnie pewnie brakuje tych umiejętności, które mają prawie wszyscy piszący w sieci, bo mnie 40D poza kilkoma poprawionymi w 50D parametrami wystarcza do zabawy i pracy z nawiązką.

Przy okazji: czyżby sample na dpreview nie spodobały się samemu Canonowi?

Update: we've just been informed that contrary to our original understanding, this is actually not a final production camera, so please consider these samples as 'pre-production' Beta quality.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Domyślnie

Przy okazji: czyżby sample na dpreview nie spodobały się samemu Canonowi?

Update: we've just been informed that contrary to our original understanding, this is actually not a final production camera, so please consider these samples as 'pre-production' Beta quality.
    Żenada. Albo mają pre i nie publikują sampli albo ... swoją drogą ciekawi mnie bardzo ilu użytkowników nabierze się na 50D myśląc, że dostaną latest greatest.

Strona 40 z 109 PierwszyPierwszy ... 3038394041425090 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów