pokazał się test na dpreview obiektywu 50/1.4
przy okazji zauważyłem, że porównanie zrobiono przy użyciu 50D. http://www.dpreview.com/lensreviews/..._c16/page4.asp
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
nieprawda 100-3200
http://www.dpreview.com/previews/canoneos50d/page2.asp
Jaki jest sens tych testów?
Robią test cegieł na pełnej dziurze i obok... f/4 podczas gdy z animacji wynika jasno, że f/5.6 to sweet point tego szkła... dpreview idzie w zaparte za brak 1D3 do testów, to już staje się żałosne...
BTW: Jezu, ta stałka wymiata na Ds3... do f/13 włącznie taka ostrość, na 50D rzeźnia... szacuneczek...
Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 02-09-2008 o 14:37
Dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, żeby sobie przed wszelkimi nieprostokątnymi przekształceniami pixeli zwiększyć programowo i zupełnie bezstratnie rozdzielczość x2 i dopiero wtedy przekształcać. I nie trzeba do tego kupować "nowoczesnego" 50D.
Widzisz, że jakoby jest "nieźle", ale od razu piszesz, że nie może być "nieźle"? - Ja dla odmiany i widzę i piszę, że nie jest dobrze. A sample firmowe wg mnie w niczym nie odbiegają od tych na dpreview. Dlatego też ja zdania na razie nie zmieniam. 8)
No, teraz już lepiej, bo początkowe, stwierdzenie, że fotki są nadspodziewanie dobre (czy jakoś tak) było nadspodziewanie optymistyczne. ;-)
Niewątpliwie zmienił się w dpreview człek strzelający sample, bo jest noga w porównaniu z dotychczasowym (dobrze naświetlającym) testerem poprzednich puszek. Można to też odbierać pozytywnie, jako krok w stronę obiektywnej oceny - wyłacznie puszki, bez ingerencji talentu (lub jego braku) fotografa - zwłaszcza, że lustra robią sie coraz bardziej popularne.
Ale wracając do tematu. - Myślę wręcz nad ukuciem jakiegoś nowego terminu określającego jakość zdjęć z puszek "gęstych", takich jak 50D...
No bo szumu toto prawie nie ma (tzn. ja go widzę, jest brzydki i wszechobecny, ale w żadnym teście on nie wyjdzie), kolor toto przecież wciąż oddaje (oczywiście zaropiały, wtórny, niewierny), ostrość przecież można na tej matrycy teraz badać jak na wzorcu (zwłaszcza tabliczki czarno-białe i wysokie kontrasty, bo w subtelne kolory to lepiej się nie zagłębiać), rozpiętość pewnie jeszcze bardziej wzrośnie w testach w porównaniu z poprzeednikami, bo przecież szum właściwie przestał istnieć a rozpiętość - jak na kompakt! - oszałamiająca - więc dlaczego do cholery te fotki mi się tak bardzo nie podobają?!![]()
Oto moje propozycje nowych słówek kluczy (z rodzaju "plastyka" zdjęcia ;-)) w kontekście 50D: czystość, wierność, wydajność (z pixela), hmmm... - Gdyby to były parametry jakoś mierzone i uwzględniane w tabelach specyfikacji nowych aparatów, to 50D leży.
Jeszcze co do d90 - Wcale nie jest dużo lepiej, mimo mniejszej gęstości matrycy, tylko Nikon ma zdaje się większe doświadczenie w walce z najgorszymi szumami jeszcze z czasów sprzed CMOSa i teraz fotki jakby umiejętniej oczyszcza. Rzeczywiście jest to "szum mono" i z ładniejszą fakturą - kwestia estetyki.
Aha - tak, wiem - obie puszki dają "perfectly usable results" na wszystkich czułościach! - "JUST"! :rolleyes:
Ostatnio edytowane przez ewg ; 02-09-2008 o 16:35
mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\
ewg, masz całkowitą rację. Jakoś później pomyślałem o tym jakże bajecznie prostym pomysłem przeskalowania w górę.
ewg, mam nadzieję, ze gdybym jednak zdania nie zmienił to nie dostałbym bejsbolem w jakimś przejściu podziemnym.. Uwaga:Każdy wyraża jedynie swoje zdanie. Dokładnie takie same opinie były po prezentacji 40D, ile krytyki i ile niezadowolenia. 90% płaczących sobie tej puszki nie kupiło i nawet nie miało zamiaru kupić. Ja kupiłem i 20D/30D chowają się przy tym aparacie. I tyle. Zero filozofowania, sama praktyka. 50D wydaje się być jeszcze lepszym aparatem i jeśli opchnę w rodzinie 40D
to go sobie kupię na pewno. Mnie pewnie brakuje tych umiejętności, które mają prawie wszyscy piszący w sieci, bo mnie 40D poza kilkoma poprawionymi w 50D parametrami wystarcza do zabawy i pracy z nawiązką.
Przy okazji: czyżby sample na dpreview nie spodobały się samemu Canonowi?
Update: we've just been informed that contrary to our original understanding, this is actually not a final production camera, so please consider these samples as 'pre-production' Beta quality.