Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 49

Wątek: 5D i pomiar światła

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Ja pierdzielę, ludziska maja sprzęt za kilkadziesiąt tysięcy i nawet nie przeczytając instrukcji zadają pytania na poziomie "przedamatorskim" .
    Ubawiłem się nieźle czytając cały ten wątek a najbardziej podobały mi się stwierdzenia:
    Cytat Zamieszczone przez Waldek24 Zobacz posta
    Na kursie mogliby wpoić mi złe w/g mnie nawyki.
    Chcę mieć swoje własne spojrzenie, nieskażone na fotografię.

No to po co chodzić do szkoły, może nam ona ostro wykrzywić dotychczasowe spojrzenie na świat .

oraz:
    Cytat Zamieszczone przez Waldek24 Zobacz posta
    body mnie ogranicza w ujęciu.
    Pisząc o 5D. Chciałbym mieć to mocno ograniczające mnie body .

Co za ludzie?
    Ostatnio edytowane przez Matsil ; 15-08-2008 o 21:37
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Początki nałogu Awatar talarczyk
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rychu Zobacz posta
    "Centralnym na punkt, do połowy spust, widzę czas ekspozycji - nie puszczam.
    Najczęściej niewielkie przemieszczenie kadru i dociśnięcie CYK."
    Trzeba dodać że będzie to skuteczne pod jednym warunkiem - spust będzie blokować i ostrość, i ekspozycję. Trzeba to ustawić w C.Fn. Standartowo spust blokuje ostrość, ale NIE ekspozycję (zostanie SKORYGOWANA do nowych warunków zdjęciowych). Aby zablokować ekspozycję dużo wygodniej użyć przycisku blokowania ekspozycji - jest opisany w instrukcji obsługi - w moim 400d oznaczony *. To naprawdę banalne - a jakie skuteczne!
    Nie za bardzo wiem jak to ustawić w C.Fn. (400D).
    Jak na razie po wycelowaniu środkowym punktem w lampę biurkową i ustawieniu na nią ostrośći (pomiar światła: "skupiony"), a następnie po przekadrowaniu z przyciśniętym do połowy spustem na ciemną powierzchnię czas się wydłuża czyli... blokada ekspozycji z aktywnym p. AF nie działa

Uzależniony

Domyślnie

Z moich subiektywnych, neutralnych obserwacji.
    Widzielismy jak Waldek zaczal swoja pasje z fotografia (ja to sledzilem :wink, poswieca temu mnostwo czasu i ma swoje spojrzenie na to jak jej sie uczyc - jest ono moze troche inne, moze niewlaciwe
    Popelnia z pewnoscia wiele bledow i czasem idzie pod prad moze tez niepotrzebnie. Nie sadze ze Waldek nie przeczytal instrukcji - jestem pewien ze wiele razy - lecz czasem mozna znac instrukcje ale nie do konca ja stosowac, rozumiec - potrzeba troche praktyki/cwiczen chyba rowniez.
    Kilka fotek ktore na CB pokazal bylo calkiem dobrych - wiec jego sposob nie jest wcale taki najgorszy :-)
    A to ze ma sprzet za iles tam tys. pln-ow to w sumie jego sprawa, ma ochote wydawac, ma kase - nie widze problemu - jego wola.
    Gdyby mial powiedzmy tylko 350D i kit-a to moglby wowczas zadawac takie pytania i miec watpliwosci - chyba nie - to nie ma znaczenia jaki ma sprzet. Tak wiec nie bierzmy pod uwage kto jaki ma sprzet i nie "zabraniajmy" zadawac pytania proste, moze dla kogos zbyt proste, komus kto ma np. DS-a i stajnie "L"-ek :-)
    Takie jest moja skromna opinia w tym temacie.
    Ostatnio edytowane przez marekk_ok ; 15-08-2008 o 22:18
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekk_ok Zobacz posta
    Popelnia z pewnoscia wiele bledow i czasem idzie pod prad moze tez niepotrzebnie. Nie sadze ze Waldek nie przeczytal instrukcji - jestem pewnienj ze wiele razy - lecz czasem mozna znac instrukcje ale nie do konca ja stosowac, rozumiec - potrzeba troche praktyki/cwiczen chyba rowniez.
    I tu właśnie dla rozjaśnienia pojęć z instrukcji przydałby się kurs .
    Z resztą zupełnie się zgadzam. Ja co prawda zaczynałem od EOS300, ale na początku miałem podobne problemy.
    Zgodzisz się jednak, że to trochę śmieszna (na pewno rzadko spotykane) żeby ktoś swoją przygodę z fotografią zaczynał od 5D i eLek - tylko pozazdrościć .
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    Ja pierdzielę, ludziska maja sprzęt za kilkadziesiąt tysięcy i nawet nie przeczytając instrukcji zadają pytania na poziomie "przedamatorskim" .
    (....)
    A co ma "piernik o wiatraka". Jak by miał 1000d z kitem to rozumiem, że byłby usprawiedliwiony ale skoro ma L-ki i drogie body to można po kimś jeździć. To jest dla mnie szok, a nie to że nie przeczytał instrukcji .

Btw. Ja też chyba żadnej nie przeczytałem. I żyję.

Cytat Zamieszczone przez marekk_ok Zobacz posta
    (....)
    A to ze ma sprzet za iles tam tys. pln-ow to w sumie jego sprawa, ma ochote wydawac, ma kase - nie widze problemu - jego wola.
    Gdyby mial powiedzmy tylko 350D i kit-a to moglby wowczas zadawac takie pytania i miec watpliwosci - chyba nie - to nie ma znaczenia jaki ma sprzet. Tak wiec nie bierzmy pod uwage kto jaki ma sprzet i nie "zabraniajmy" zadawac pytania proste, moze dla kogos zbyt proste, komus kto ma np. DS-a i stajnie "L"-ek :-)
    Takie jest moja skromna opinia w tym temacie.
    Dokładnie - podpisuje się rękami i nogami .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony

Domyślnie

Z resztą zupełnie się zgadzam. Ja co prawda zaczynałem od EOS300, ale na początku miałem podobne problemy.
    Zgodzisz się jednak, że to trochę śmieszna (na pewno rzadko spotykane) żeby ktoś swoją przygodę z fotografią zaczynał od 5D i eLek - tylko pozazdrościć .
    Gdyby Waldek taki kurs ukonczyl (dobry kurs) to prawdopodobnie nie bylo by to dla niego ze strata - zreszta ja tez bym poszedl na taki kurs :-)
    Ale to w sumie jego decyzja i ocena czy mu potrzebny czy nie, czy ew. sam chce "dochodzic do celu" po "swojemu" - to tez pewna frajda.
    Z pewnoscia rzadko sie zdarza ze ktos zaczyna przygode z fotografia zaczynajac sprzetem z wyzszej polki - ale jak widac tez tak sie zdarza :-)
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    A co ma "piernik o wiatraka". Jak by miał 1000d z kitem to rozumiem, że byłby usprawiedliwiony ale skoro ma L-ki i drogie body to można po kimś jeździć. To jest dla mnie szok, a nie to że nie przeczytał instrukcji .

Btw. Ja też chyba żadnej nie przeczytałem. I żyję.
    A ja czytałem, też żyję i nie wstydzę się, ze czytałem nawet kilka razy.
    Nie byłby usprawiedliwiony, bo na pytania, które zadaje odpowiedzi są w instrukcji - zresztą nie wiesz, bo nie czytałeś .

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Bo to działa na takiej zasadzie.. że masz okreslony budżet na coś to starasz się kupić jak najlepszy sprzęt za tyle ile masz na to przeznaczone.. niektórzy mają więcej - jak ktoś przez dużo lat pracował to i do czegoś oszedł w życiu.. a że chce rozwijać nową pasję bo z poprzedniej po wielu latach zrezygnował to tylko się chwali.. a że stać go na to żeby sprzęt nie ograniczał to tylko lepiej.. więc nabijanie się w stylu "masz 5D czy DSa i zadajesz takie pytania, po co ci taki sprzęt" raczej świadczy o jakiejś frustracji "nabijacza" bo nie rozumiem czemu nie można mieś sprzętu z górnej półki i uczyć się na nim pracować.. to jakby nabijać się z kogoś że kupił sobie Stradivariusa żeby się nauczyć gry na skrzypcach..
    Jak Waldek sam napisał - ma pomieszczenie "po rafie" - zobaczcie w jego stopce po jakiej rafie bo to dopiero było hobby (czaso- i na pewno kaso- chłonne) - podejrzewam że fotografia przy tym to (finansowo) mały pikuś.. na razie (ale to już ponad pół roku) Waldek ma dużo zapału, z żelazną konsekwencją (chciałoby wam się codziennie o 3:30 gonić do lasu z aparatem?? bo mnie nie..) przy małej pomocy forumowiczów dąży do celu, a że przy tym dążeniu na drodze pojawiają się wyboje to i pyta bo kto pyta nie błądzi.. więc jak w fotografii osiągnie to co w rafie (czyli mistrzostwo świata - Waldek jest np. konsultantem NG na tematy rafowe) to będziemy niedługo podziwiać jego prace na World Press Photo..
    czego także wszystkim innym życzę..
    Pozdrawiam

P.S. Co do instrukcji to co innego czytać ją kilkakrotnie a co innego wiedzieć "na żywo" jak dana funkcja się zachowuje i KIEDY dana opcja się sprawdzi.. tego niestety na żadnym kursie ani z żadnej książki się nie wyćwiczy (bo się człowiek dowie ale dopóki nie zastosuje tego po 10,100 czy 1000x w praktyce to będzie już potem odruchowo wiedział)
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 15-08-2008 o 22:43
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    P.S. Co do instrukcji to co innego czytać ją kilkakrotnie a co innego wiedzieć "na żywo" jak dana funkcja się zachowuje i KIEDY dana opcja się sprawdzi.. tego niestety na żadnym kursie ani z żadnej książki się nie wyćwiczy (bo się człowiek dowie ale dopóki nie zastosuje tego po 10,100 czy 1000x w praktyce to będzie już potem odruchowo wiedział)
    Właśnie dlatego czytałem ją kilkakrotnie. Czasem istnieje potrzeba zastosowania jakiejś funkcji czy możliwości aparatu, z jakiej się wcześniej nie korzystało, bo nie miało się o niej pojęcia a w danej chwili coś nowego się odkrywa i wtedy warto wrócić do instrukcji. Jak się człowiek uczy a nie ma za wielkiego pojęcia o możliwościach lustrzanki, takie sytuacje zdarzają się dość często.
    Z resztą się zgadzam, nie znam Waldka i nie powinienem go w ten sposób oceniać, mogę mu tylko pogratulować zaangażowania jakie wkłada w hobby, na które ja osobiście mam bardzo mało czasu nad czym mocno ubolewam.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    Bo to działa na takiej zasadzie.. że masz okreslony budżet na coś to starasz się kupić jak najlepszy sprzęt za tyle ile masz na to przeznaczone.. niektórzy mają więcej ...
    Arturs wypowiedz Twoja trafia idealnie w sedno tej sprawy :-)
    Jesli mozna - dopowiem tylko - iz czasem nawet nie masz okreslonego budzetu ktory chcesz przeznaczyc na dany cel - tylko wydajesz tyle/tak duzo ile czujesz ze potrzeba/masz ochote - nie zwazajac na zadna "poprzeczke" :-)
    Jest to oczywiscie komfortowa sytuacja finansowa - lecz tak tez sie zdarza :-)

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów