Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 53

Wątek: 50 1.8 II tylko do portretów?

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie 50 1.8 II tylko do portretów?

Jestem zadziwiony chybionym w 90% af-em w C 50 1.8 II. (mówię tu o zdjęciach innych niż portrety = odległość ostrzenia 0.5-2m) Wiem, że nie mogę wymagać za dużo, ale myślę, że jak obiekt się nie rusza i jest dobrze oświetlony to każdy obiektyw powinien przynajmniej 50% strzałów dobrze ustawić. A tu jak na złość : robię raz - bf 3m, robię drugi - to samo... I tak w nieskończoność. Raz mu się pomyli i trafi dobrze.

PYTANIE : czy to tak jest czy trafiłem na syfny egzemplarz, czy nie mam skilla.

P.S. Sample jeżeli potrzebne to później.

Zablokowany

Domyślnie

No nie jest to usm, ale ja zapinałem go kilkakrotnie przedwczoraj na weselu kuzyna w bardzo kiepskim świetle w ostrym ruchu i chybionych miałem jakieś 10 procent zdjęć (zrobiłem nim około 30-40). Miałem kiedyś inny egzemplarz,dużo słabszy. To chyba zależy od stopnia zużycia słoika 50mm.

Początki nałogu Awatar Soul_Man
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie prowadzę statystyk trafień AF mojej 50tki, ale nie zauważyłem, żeby się myliła za bardzo, niezależnie od odległości.
    Każdy kilogram obywatela z wyższym wykształceniem szczególnym dobrem narodu!

Uzależniony

Domyślnie

(...) odległość ostrzenia 0.5-2m (...) robię raz - bf 3m, robię drugi - to samo... (...)
    Że jak? Przy odległości ostrzenia 2m masz BF ~3m?

Ja tam nie wiem jak dokładnie spisuje się AF w tym obiektywie, ale to, co piszesz, jak by nie było, normlanie nie wygląda, bo jeśli BF przekracza odległość ostrzenia, to to już nie jest BF tylko "dokumentne pudło" (oczywiście nadal możliwe, że z winy sprzętu, ale nos mi podpowiada, że w "tej próbie" to coś było nie do końca tak ;-)).
    A jak jest przy innych odległościach ostrzenia?

PYTANIE : czy to tak jest czy trafiłem na syfny egzemplarz, czy nie mam skilla.
    Syfny? To ja bym nie brał do ręki... a tak żeby się nie rozpisywać odnośnie "umiejętności", to ciekawy link jest TU ;-) Bez offensy, okej? ;-)

Witaj SoulMan, ubiegłeś mnie ;-)
    Ostatnio edytowane przez APP ; 24-09-2007 o 18:27

Domyślnie

Mam to samo z moja 50. Do portretow idealna, ale jak sie chce focic cale postacie z kilku metrow, to albo mydlo, albo nie trafiona ostrosc Uprzedze pytania, nie przekadrowywuje po zlapaniu ostrosci

Zablokowany

Domyślnie

Kiedyś wziąłem 50/1,8 w nocy na wypadek (zdarza mi się po nocach na takie ,,atrakcje'' jeździć). Padało i było bardzo mało światła. Szkło zdechło, nie dało się zrobić NIC. AF zwariował. Zapiąłem jakieś 2,8 (chyba tamrona) i poszło lekko.

Coś już napisał Awatar Jarooo
    Miasto
    Zgierz

Domyślnie

Powiem szczerze, że ostatnio rzadko używam swojej 50, ale nie zauważyłem problemów z trafianiem bez względu na obiekt i odległość. Przy 1.8 jest ciut mniej ostry, ale od 2,2 żyleta. No i słychać go... ;-)
    EOS 50D|EF24-105/4LIS|Velbon

Bywalec Awatar Skylines
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Moja 50 też ostrzy dobrze,ostatnio mam ją cały czas w użyciu i jestem zadowolony...
    EOS 5DmkII|C 70-200mm f/2.8|C 50mm f/1.4 |C 17-40mm f/4 Lowepro Stealth Reporter D400AW | 2x Speedlite 430 & 580 EX www.fotograf-i-a.pl

Uzależniony

Domyślnie

A ja muszę się poprawić, bo zamiast ruszyć głową, skupiłem się na tych metrach... a tu faktycznie "portrety=0,5-2m". A coś mi nie grało... tylko pora chyba nie sprzyjająca myśleniu ;-)
    Żeby nie robić OT - taką pięćdziesiątkę miałem zapiętą raz - w pośpiechu pstryknięte zdjęcia na pełnej dziurze, w słoneczny dzień, na umiarkowaną odleglość (~20m), wyszły całkiem w porządku i AF się nie wahał ;-)

Bywalec Awatar illy
    Miasto
    Tripcity

Domyślnie

Tez kupilem ten obiektyw jako pierwszy do lustra, i jestem troche zawiedziony af'em. Ostrosc, jakosc jak dla mnie ok, ale jednak walka z af jest ciezka i po pierwszym tygodniu stracilem kilka zdjec. Acz szkoda. Chyba czas pocwiczyc MF.
    30D + 50 mm 1.8 II + Sigma 18-50 3.5-5.6 DC + MC Peleng 3.5/8A + SpeedLite 580 IIEX + duuuuza doza fascynacji

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów