Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 49

Wątek: 5D i pomiar światła

Domyślnie 5D i pomiar światła

Nie wiedziałem gdzie podpiąć się z tym pytaniem, ale w tym wątku tyle było pisane o body 5D, więc tu.

Sam nie wiem czy ten problem był od początku, ale pomińmy.
    Zawsze w RAW, obiektywy klasy L.

Przykładowo fotka boiska sportowego, w tle nieco w oddali blokowisko.
    Pomiar AF punktowy.

Mam w odległości około 40 metrów mały bardzo oświetlony budyneczek.

Biorę centralny AF na ścianę tego budynku, CYK – jest super, niebo niebieski z cumulusami, histogram wzorcowy.

Kadr mi nie pasuję, wybieram AF prawy skrajny na budyneczek, CYK – klęska, wszystko spalone, łącznie z budynkiem wymienionym powyżej, zresztą mam już wyczucie i widzę czas ekspozycji się znacznie dłuższy w porównaniu z AF centralnym.

Czy wybór AF innego jak centralny zawsze musi kończyć się przy mocnym oświetleniu komplikacjami.
    Bardzo mi to przeszkadza, body mnie ogranicza w ujęciu.
    Pozdrawiam.

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Waldek24 Zobacz posta
    Body Cię nie ogranicza. Instrukcję czytałeś? Jest cała masa sposobów by problem rozwiązać. Rozpoczynając od trybu M a na blokadzie ekspozycji kończąc.
    No i zawsze możesz jednak zmienić body na jedynkę tam masz pomiar punktowy powiązany z punktem AF 8)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KvM Zobacz posta
    Body Cię nie ogranicza. Instrukcję czytałeś? Jest cała masa sposobów by problem rozwiązać. Rozpoczynając od trybu M a na blokadzie ekspozycji kończąc.
    No i zawsze możesz jednak zmienić body na jedynkę tam masz pomiar punktowy powiązany z punktem AF 8)
    Oj, nie takiej odpowiedzi się spodziewałem:smile:, raczej uzasadnienia, dlaczego przy centralnym AF mam czas ekspozycji 1/320 sec, natomiast przy skrajnym bocznym tylko 1/160 sec = dziury.

Przy tych samych warunkach fotografowanie i przy namierzaniu na tę samą powierzchnię.

5D traktuję, jako typowy spacerniak, wyjście bez niego z domu porównywałbym tak jak wyjście na golasa, zawsze mi towarzyszy.

Canon EOS 1Ds Mark III, mam już od prawie dwóch miesięcy, o czym wie kilka osób z forum.
    Przyznaję, nieco oszczędzam.
    W pomieszczeniu domu (10X 4.7 metra), gdzie kiedyś była rafa koralowa, kompletuję sobie małe studio dla tylko moich potrzeb niekomercyjnych i 1D będę traktował, jako body studyjne.

PS. Manual, jest przeze mnie preferowany, instrukcję znam jak moja babcia książeczkę do nabożeństwa.
    Ostatnio edytowane przez Waldek24 ; 15-08-2008 o 09:00
    Pozdrawiam.

Bywalec

Domyślnie

Oj, nie takiej odpowiedzi się spodziewałem:smile:, raczej uzasadnienia, dlaczego przy centralnym AF mam czas ekspozycji 1/320 sec, natomiast przy skrajnym bocznym tylko 1/160 sec = dziury.

Przy tych samych warunkach fotografowanie i przy namierzaniu na tę samą powierzchnię.

5D traktuję, jako typowy spacerniak, wyjście bez niego z domu porównywałbym tak jak wyjście na golasa, zawsze mi towarzyszy.

Canon EOS 1Ds Mark III, mam już od prawie dwóch miesięcy, o czym wie kilka osób z forum.
    Przyznaję, nieco oszczędzam.
    W pomieszczeniu domu (10X 4.7 metra), gdzie kiedyś była rafa koralowa, kompletuję sobie małe studio dla tylko moich potrzeb niekomercyjnych i 1D będę traktował, jako body studyjne.

PS. Manual, jest przeze mnie preferowany, instrukcję znam jak moja babcia książeczkę do nabożeństwa.
    Na prawdę nie rozumiem czego Ty nie rozumiesz. Albo ja nie rozumiem co Ty piszesz. Dla mnie ta sytuacja jest normalna i oczywista (w zakresie tego jak rozumiem Twój post).

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Zmieniając punkt af przekadrowujesz obraz i zmieniasz warunki dla pomiaru swiatła. Przy centralnym af jasny budynek jest w centrum kadru i pomiar światła bardziej go uwzględnia niż wtedy, kiedy jest całkiem z boku. Tak dokładnie, to siła tego efektu jeszcze zależy w jakim trybie mierzysz światło. KvM ma rację, kłania sie przeczytanie instrukcji ze zrozumieniem, a rozwiązanie jest proste. Tryb M lub blokada ekspozycji.

Początki nałogu Awatar jatzzek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie wiedziałem gdzie podpiąć się z tym pytaniem, ale w tym wątku tyle było pisane o body 5D, więc tu.
    Mysle, ze powinienes zadac to pytanie w innym watku. W jakims dla poczatkujacych.

Zawsze w RAW, obiektywy klasy L.
    Bardzo istotna informacja. Pogrubione L na pewno pomoze ci zrozumiec pomiar swiatla w 5D.

Biorę centralny AF na ścianę tego budynku, CYK – jest super, niebo niebieski z cumulusami, histogram wzorcowy.

Kadr mi nie pasuję, wybieram AF prawy skrajny na budyneczek, CYK – klęska, wszystko spalone, łącznie z budynkiem wymienionym powyżej, zresztą mam już wyczucie i widzę czas ekspozycji się znacznie dłuższy w porównaniu z AF centralnym.
    "Masz wyczucie"??? Wyczuwasz, ze masz inny czas, czy to po prostu widzisz i wiesz? Zastanawiales sie moze jaki obszar mierzy pomiar punktowy w jedym i drugim wypadku? A - te same obszary, B - rozne obszary, C - nie wiem, nie chcialo mi sie pomyslec

Moze jednak nie na te same powierzchnie?

Czy wybór AF innego jak centralny zawsze musi kończyć się przy mocnym oświetleniu komplikacjami.
    Nie nie musi sie tak konczyc. Wystarczy uzyc blokady ekspozycji i przekadrowania lub, jak pisali juz koledzy, uzyc trybu M.

Te "kilka osob z forum" bardzo uwiarygodnilo twoja wypowiedz.

Przyznaję, nieco oszczędzam. W pomieszczeniu domu (10X 4.7 metra), gdzie kiedyś była rafa koralowa, kompletuję sobie małe studio dla tylko moich potrzeb niekomercyjnych i 1D będę traktował, jako body studyjne.
    I tym milym akcentem zakonczyles swoj ostatni post. Dla nas najwazniejsza informacja byla ta o "rafie kolarowej" oraz ze pomieszczenie ma "10x 4.7 metra". Bez urazy ale twoj ostatni post wyglada jak komenatrz z onetu.
    Ostatnio edytowane przez jatzzek ; 15-08-2008 o 10:09
    why waste your time looking for proof?
    what if the answer is never the truth?

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

W innym wątku jedynkowicz pytał się co zrobić, bo ma 1DsIII , masę szkła (oczywiście L ) i nie bardzo wie, co z tym wszystkim zrobić (w zasadzie to chciałby studio, ale nie do końca wie do czego to służy i jak się do tego zabrać...).
    Tutaj kolejny 'jedynkowicz' chyba nie do końca wie jak pracuje światłomierz w jego aparacie i nie nie widzi wyświetlacza, na którym zmieniają się cyferki... no i zdjęcie wychodzi prześwietlone...
    IMHO powinien być jakiś test podstawowej wiedzy w dziedzinie fotografii który trzeba by zaliczyć przed kupnem jedynki - trochę wstyd...
    5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.

Maciek Toliński

Pełne uzależnienie Awatar thorin
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Hmmm pomyslmy, obawiam sie ze... nie 5d niezaleznie od punktu pomiaru swiatla czy to jest centralny czy punktowy zawsze najbardziej uczulona czesc bedzie mial w centrum kadru, stad roznica w pomiarze, I tak w 5d bedzie zawsze, proponuje rozwiazanie lopatologiczne na ktore bys nei wpadl sam nie pytajac tutaj na forum:
    a. Mierzysz ostrosc centralnym razem z ekspoziurą.
    b. Uwaga bo to moment w ktorym mozesz cos popsuc wiec sie skup, palec na spuscie trzymasz wcisniety do polowy i (WAŻNE) bron boze nie zmieniasz punktu pomiaru ostrosci!
    c. Przesuwasz tulow razem z glowa tak by wybrac interesujacy Cie kadr ciagle trzymajac palec na spuscie, to wymaga naprawde duzych zdolnosci motorycznych, nie zrazaj sie jesli nie uda sie za pierwszym razem, probuj do skutku, kiedys napewno sie uda.
    d. Wciskasz spust i "CYK". Podziwiasz wynik.

dziekuje panstwu
    zycze milego dnia
    pozdrawiam
    przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
    pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez thorin Zobacz posta
    Hmmm pomyslmy, obawiam sie ze... nie 5d niezaleznie od punktu pomiaru swiatla czy to jest centralny czy punktowy zawsze najbardziej uczulona czesc bedzie mial w centrum kadru, stad roznica w pomiarze, I tak w 5d bedzie zawsze, proponuje rozwiazanie lopatologiczne na ktore bys nei wpadl sam nie pytajac tutaj na forum:
    a. Mierzysz ostrosc centralnym razem z ekspoziurą.
    b. Uwaga bo to moment w ktorym mozesz cos popsuc wiec sie skup, palec na spuscie trzymasz wcisniety do polowy i (WAŻNE) bron boze nie zmieniasz punktu pomiaru ostrosci!
    c. Przesuwasz tulow razem z glowa tak by wybrac interesujacy Cie kadr ciagle trzymajac palec na spuscie, to wymaga naprawde duzych zdolnosci motorycznych, nie zrazaj sie jesli nie uda sie za pierwszym razem, probuj do skutku, kiedys napewno sie uda.
    d. Wciskasz spust i "CYK". Podziwiasz wynik.
    a nie prościej w punkcie a. wcisnąć AE-lock?

Pełne uzależnienie Awatar thorin
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lempl Zobacz posta
    a nie prościej w punkcie a. wcisnąć AE-lock?
    To kolejne z rozwiazan oczywiscie, ale teraz sprobuj userowi od elek jedynek i badziewnych piatek wytlumaczyc na czym to polega, powodzenia
    przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
    pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów