Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 49

Wątek: 5D i pomiar światła

Mieszany widok

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

W innym wątku jedynkowicz pytał się co zrobić, bo ma 1DsIII , masę szkła (oczywiście L ) i nie bardzo wie, co z tym wszystkim zrobić (w zasadzie to chciałby studio, ale nie do końca wie do czego to służy i jak się do tego zabrać...).
    Tutaj kolejny 'jedynkowicz' chyba nie do końca wie jak pracuje światłomierz w jego aparacie i nie nie widzi wyświetlacza, na którym zmieniają się cyferki... no i zdjęcie wychodzi prześwietlone...
    IMHO powinien być jakiś test podstawowej wiedzy w dziedzinie fotografii który trzeba by zaliczyć przed kupnem jedynki - trochę wstyd...
    5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.

Maciek Toliński

Uzależniony

Domyślnie

Waldek24, jeśli stać Cię na jedynkę i elki, to może powinieneś rozważyć jakiś kurs foto? Chwaląc się topowym profesjonalnym sprzętem i zadając podstawowe pytania na każdym forum trafisz na uszczypliwość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lempl Zobacz posta
    Waldek24, jeśli stać Cię na jedynkę i elki, to może powinieneś rozważyć jakiś kurs foto? Chwaląc się topowym profesjonalnym sprzętem i zadając podstawowe pytania na każdym forum trafisz na uszczypliwość
    Wiem, zawsze mogą być uszczypliwości, intencje piszącego widzę już po pierwszym zdaniu i nawet postu nie doczytuję do końca.
    Kurs - hmm, dziękuje, rozumiem Twoje dobre intencje - poważnie.

Pracuję zawsze jako samotnik nawet nie do kwadratu a nawet silnia.
    Na kursie mogliby wpoić mi złe w/g mnie nawyki.
    Chcę mieć swoje własne spojrzenie, nieskażone na fotografię.

Pytanie było tylko techniczne - odpowiedź otrzymałem.
    Już z tarasu domu sprawdzone - działa.

W bardzo słoneczny dzień z blokadą lampy błyskowej wielokrotnie robiłem, ale ten sposób mi umknął.
    Ostatnio edytowane przez Waldek24 ; 15-08-2008 o 17:38
    Pozdrawiam.

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Waldek24 Zobacz posta

W bardzo słoneczny dzień z blokadą lampy błyskowej wielokrotnie robiłem, ale ten sposób mi umknął.
    Ale Ty na pewno wiesz o czym piszesz?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KvM Zobacz posta
    Ale Ty na pewno wiesz o czym piszesz?
    Cytuję:
    a) ustawiam AV dla danego "f" jakie mi sie podoba (powiedzmy ze pomiędzy 4-8 na 24-105L)
    b) spust do polowy na niebo - przy iso 100 powiedzmy mam czas 1/800 (to taki przykład z czasem krótszym niz czas synchro)
    c) skoro czas krótszy niz 1/200 (taki jest czas synchro w 350D) to lampa w HSS
    d) blokuje lampe "*" (wtedy aparat wie ile mozy potrzeba zeby dopalic)
    e) ustawiam na M (z lampa tylko M innaczej nie potrafie zdjecia zrobic) i dobieram parametry takie jak byly czli 1/800
    f) af na twarz
    g) zdjecie czlowieka ladnie doswietlone - niebo niebieskie

Można pominąć AV - szybciej
    a) M
    b) pomiar na niebo i dobrać czas tak żeby "drabiniaka po środku była"
    c) blokada lampy - "*" (jeśli czas krótszy niż 1/200 to HSS)
    d) focus na ludzika
    e) strzał
    f) dobrze jest

Koniec cytatu - sprawdzone

Proponuję przyswoić sobie, 1% talentu 99% orka.
    Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Ja pierdzielę, ludziska maja sprzęt za kilkadziesiąt tysięcy i nawet nie przeczytając instrukcji zadają pytania na poziomie "przedamatorskim" .
    Ubawiłem się nieźle czytając cały ten wątek a najbardziej podobały mi się stwierdzenia:
    Na kursie mogliby wpoić mi złe w/g mnie nawyki.
    Chcę mieć swoje własne spojrzenie, nieskażone na fotografię.

No to po co chodzić do szkoły, może nam ona ostro wykrzywić dotychczasowe spojrzenie na świat .

oraz:
    body mnie ogranicza w ujęciu.
    Pisząc o 5D. Chciałbym mieć to mocno ograniczające mnie body .

Co za ludzie?
    Ostatnio edytowane przez Matsil ; 15-08-2008 o 21:37
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    Ja pierdzielę, ludziska maja sprzęt za kilkadziesiąt tysięcy i nawet nie przeczytając instrukcji zadają pytania na poziomie "przedamatorskim" .
    Ubawiłem się nieźle czytając cały ten wątek a najbardziej podobały mi się stwierdzenia:
    Kilkadziesiąt tysięcy to dużo czy mało, bo dla mnie po hobby rafa koralowa, porównując koszty to kieszonkowe.

Sam mnie sprowokowałeś abym pisał o pieniądzach, pisałem o sprzęcie a Ty o pieniądzach, co ma piernik do wiatraka.
    No to po co chodzić do szkoły, może nam ona ostro wykrzywić dotychczasowe spojrzenie na świat .

oraz:

Pisząc o 5D. Chciałbym mieć to mocno ograniczające mnie body .

Co za ludzie?
    Ano ogranicza mnie nieco, chociaż jest super jeśli wyczuje się poprzez ciężką pracę słabe punkty 5D.
    Po pewnym czasie i wyczuję słabe punkty 1D.

Mało fotografujesz, przepraszam, ale przypuszczam.
    Mniej czasu na forum, więcej w plenerze.
    Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Waldek, sorry, trochę się rozpędziłem pewnie z zazdrości .
    Masz rację mało fotografuję ale i na forum zaglądam sporadycznie czasem nie byłem tu przez kilka miesiecy .
    Gratuluję hobby i życzę też sukcesów w fotografii, bo po zaangażowaniu wnioskuje że na pewno przyjdzie na nie czas.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Uzależniony Awatar BuRton
    Miasto
    Czeski Cieszyn

Domyślnie

Waldek24: normalnie jestem pod wrażeniem . "Geniusz zaklęty w zdjęciach" . Ładnie to napisałeś.

"Ucz się, ucz - bo nauka to potęgi klucz". To tak dla przypomnienia .
    Leica MP, 28/2, 35/1.5, 50/2.2, 75/1.9

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Waldek, ja Ciebie rozumiem i szanuję Twoją pracę, ale czy naprawdę uważasz, że to odpowiedni wątek? Masz swój, możesz go odgrzać, możesz założyc nowy, ale do futurystycznych rozwazań o następcy 5D Twoje problemy mają się nijak

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów