Strona 18 z 135 PierwszyPierwszy ... 816171819202868118 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 1343

Wątek: Sigma 50mm f/1.4 EX DG HSM

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Rozważałem przez chwilę Sigmę jako alternatywę. Ale poczytałem trochę inne fora i na chwilę obecną moja konkluzja jest następująca:

Sigma

- super ostra od 1.4
    - ładny bokeh (choć to może być również kwestia osobniczych gustów)

ale

- ostrość powyżej 4-5 metrów do uzyskania wyłącznie na MF
    - parę egzemplarzy (na bazie info z FM) ostrzą dobrze do 3-4 metrów a powyżej mają BF i "pełne mydło w kadrze"
    - kalibracja nie poprawia błędnej pracy autofocusa powyżej paru metrów (błąd konstrukcyjny albo "strzelona" pierwsza partia szkieł ?)

Teraz zanim zostanę "rozjechany" :-?:

Nie mam tego szkła, chociaż mi się podoba i poważnie rozważałem jego zakup.

Wiem że nie zawsze wszystko co można znaleść w internecie to prawda.

Jeżeli ktoś może potwierdzić lub rozproszyć moje obawy bo fizycznie ma działający z AF obiektyw sigmy 50 1.4 to proszę o jakieś pocieszające wieści.

Tutaj info na bazie których wyciągnąłem powyższe wnioski:

Jak wyglada kalibracja w Sigmie
    http://www.fredmiranda.com/forum/topic/661966/12

Inne dot. Sigmy 50 1.4
    http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=28763729
    http://www.fredmiranda.com/forum/topic/661966/11
    http://www.fredmiranda.com/forum/topic/661966/9
    Pozdrawiam

KrisSz

Canon 450 D + Kit + C35L 1.4 + C 50 1.4 + C 70-200 L4 IS + 430 EX + Helios 44 58/2 + inne bambetle

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

wlasnie oddalem jedna sztuke do sklepu po jednodniowym testowaniu.

Optycznie - nie mialem lepszygo szkla. swietny kolor ostrosc kontrasty bokeh . poprostu swietny.
    co do Af to niestety musialbym cytowac jota w jote powyzszy tekst..... czekam na drugi egzemplarz..

Ja mam jescze takie doswiadczenie ze w jednej serii (oczywiscie z one shot AFi za kazdrym razem lapana ostrosc na nowo) dawala 9/10 trafionych. potem 8/10 nietrafionych w drugiej. DZiwny dzwiek po ustawieniu wydobywa tak jakby dostrajala jescze. SZkoda . szukam dalej
    Ostatnio edytowane przez trampek ; 01-08-2008 o 12:11
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trampek Zobacz posta
    Ja mam jescze takie doswiadczenie ze w jednej serii (oczywiscie z one shot AFi za kazdrym razem lapana ostrosc na nowo) dawala 9/10 trafionych. potem 8/10 nietrafionych w drugiej. DZiwny dzwiek po ustawieniu wydobywa tak jakby dostrajala jescze. SZkoda . szukam dalej
    Miałem coś takiego że po ustawieniu ostrości obiektyw powinien się już zatrzymać a ta Sigma przy każdym naciśnięciu spustu ustawiała ostrość od nowa mimo że aparat na statywie a cel nieruchomy. No i oczywiście każde takie "dostrojenie" to ostrość albo na FF albo na BF.
    Optycznie to sam widzisz że rewelka, ja bym chciał mieć komplet takich stałek 35/1.4, 50/1.4, 85/1.4. 135/2.0 Canona jest niezłe więc bym nie wymieniał :-)

Może zróbmy listę "przetestowanych" egzemplarzy bo inaczej będą w kółko krążyć między ludźmi a sklepem. Numer seryjny swojego podawałem pare stron wcześniej.

Cytat Zamieszczone przez KrisSz Zobacz posta
    - ostrość powyżej 4-5 metrów do uzyskania wyłącznie na MF
    - parę egzemplarzy (na bazie info z FM) ostrzą dobrze do 3-4 metrów a powyżej mają BF i "pełne mydło w kadrze"
    Mój egzemplarz nieźle trafiał z bardzo bliska, potem im dalej tym było gorzej. Z 10 metrów to wiadomo było że w 95% nie trafi.
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 01-08-2008 o 13:11 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony

Domyślnie

Wieka szkoda ze nie udal sie ten obiektyw (jak widac po kilku juz rzeczywistych testach uzytkownikow) - w szczegolnosci jego AF. Moze jeszcze szansa ze cos poprawia?
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Początki nałogu Awatar tom170
    Miasto
    Gogolin/Opole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekk_ok Zobacz posta
    Wieka szkoda ze nie udal sie ten obiektyw (jak widac po kilku juz rzeczywistych testach uzytkownikow) - w szczegolnosci jego AF. Moze jeszcze szansa ze cos poprawia?
    Tylko na pelnej dziurze nie trafia z odleglosci wiekszej niz 5-10 m czy na każdej ? ;] W końcu głębia ostrości wraz z wzrostem odleglosci robi sie sporo większa więc ciężko nie trafiać z np 10m i f/2.8 f/4 wtedy już GO bedzie miala 4-6m.
    EOS 400D + KIT + 50mm f1.8 + 70-300mm F4-5.6 SIGMA APO DG MACRO + MiniTrekkerAW + Sherpa 600R no i 4GB karta

Dopiero zaczyna

Domyślnie

O ile dobrze zrozumiałem testy z FM to słabą sprawność AF widać właśnie na przysłonach 1.4 lub zbliżonych ze względu na małą głębię ostrości (a jak inaczej sprawdzić brak AF?)

Dla mnie taka wada AF w Sigmie dyskwalifikuje taki obiektyw - po to kupuję taką stałkę żeby korzystać z przesłon 1.4 AF i małej głębi ostrości. Na razie pozostaję przy Canonie 50 1.4. Podobno lepsze jest wrogiem dobrego

Mam nadzieję że Sigma w końcu kupi od Canona licencję na AF albo sama go kiedyś "rozgryzie".
    Pozdrawiam

KrisSz

Canon 450 D + Kit + C35L 1.4 + C 50 1.4 + C 70-200 L4 IS + 430 EX + Helios 44 58/2 + inne bambetle

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KrisSz Zobacz posta
    po to kupuję taką stałkę żeby korzystać z przesłon 1.4 AF i małej głębi ostrości.
    dokładnie - dlatego nawet nie chce mi się testować kolejnej sztuki tej Sigmy ani powtarzać słów poprzedników, że optycznie - a zwłaszcza bokeh w porównaniu do odpowiednika Canona - jest super, ale co z tego, skoro AF jest za bardzo niepewny. zamawiam elke.
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez schabu Zobacz posta
    dokładnie .....zamawiam elke.
    Domo arigato gozaimasu!

Ryoichi Bamba

President & CEO
    Canon Europe Ltd.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Myślę że Sigma powinna natychmiast wycofać ten obiektyw ze sprzedaży i coś w tym AF poprawić. W tej chwili opinie na wszystkich forach są takie że to nie jest jakaś "niedokładność" tylko po prostu nieużywalny obiektyw w trybie AF. A naprawdę szkoda bo (jeszcze jeden zachwyt :-) ) szkło jest świetne, tylko że w tej chwili dla koneserów matówki z klinem.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Albo śledzika z klinem...

Kurcze, szkoda A taka np 30 1.4 całkiem fajna była...
    .

Strona 18 z 135 PierwszyPierwszy ... 816171819202868118 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów