Patent AF Canona polega, jak wszyscy wiemy, na tym że obiektyw dostaje polecenie z body i ma je wykonać. Nie ma mechanizmu sprawdzania co zrobił obiektyw z tym poleceniem. Dzięki temu tele Canona pracują tak szybko.
Jeżeli obiektyw Sigmy za 1500 PLN nie umie wykonać tego polecenia to jest do ... hm nieużytku. Czemu Canon ma uczyć Sigmę jak zrobić AF w obiektywie? Lepiej by się zajął opracowaniem C50/1,4 II. Cena moze zostać jak była :smile:
Szlag mnie trafia jak słyszę użalanie się nad ciężkim losem Sigmy spowodowanym bestialstwem Canona. Kupiłem swoje Sigmy (4szt.) na podstawie super opinii, powygrywanych testów i co tam jeszcze. Pałowałem się z nimi 3 lata aż się pozbyłem szajsu (dwa mi jeszcze zostały - wykorzystuję je do wywoływania ERR99 na cyfrze), kupiłem Canony - oczko lepsze niż te najprostsze - i odzyskałem wiarę w sens fotografowania.
Ostatnio edytowane przez marfot ; 18-01-2009 o 13:16
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
Nie wiem jak Ty, ale ja kokosów nie zbijam i jakos nie widzi mi sie teraz zmieniać systemu, choć po ostatnich wpadkach Canona i premierach Nikona moznaby sie mocno zastanowić.. Jak narazie mogę mieć nadzieję, że Jednak Canon cos z tym zrobi i utwierdzi mnie w słusznosci zainwestowanych pieniędzy..:-)
I co sie burzysz?Co do samej sigmy ,niestety przez spier^%76 af bylem zmuszony wybrac 50 1.4 od C :/Sam mówiłeś, że nikt z nikim nie ma obowiązku współpracować..
To jest coś na zasadzie "A kup Pan naszą 50-tkę i się ciesz choćby z dobrego światła". Mafrot dobrze mówi, że przydaloby się unowocześnić tą 50 f/1.4, ale z tego co chodzą słuchy to teraz ma być "odświeżana" seria "L"..
![]()
Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.
To zupelnie inna sytuacja ,zreszta kolega u gory juz ci co nieco o tym napisal
Jestem zdecydowanym przeciwnikiem jechania na czyjejs dupie do raju,jesli sigma chce dokumentacje to niech Canonowi zaplaci,nie chce placic albo placi za malo ,to niech sami cos wymysla....Nie potrafia ???? TRUDNO TO ICH WINA.
Tez mi sie nie widzi
Ale to nie znaczy ,ze jest to wina Canona...zrozum Canon to firma ,ktorej misja jest trzepanie kasy a nie uszczesliwianie swoich uzytkownikow...zreszta jak kazda inna firma
Ostatnio edytowane przez fotobronx ; 18-01-2009 o 13:40
Hmm.. Czegoś tu nie rozumiem.. Najpierw piszesz coś takiego:
co świadczy, że zgadzasz (przynajmniej po częsci) z tezą, że na tym polega marketing Canona, żeby nie "współgrać" z obiektywami producentów niezaleznych, z czego sam nie jesteś zadowolony, jednak w następnym poście piszesz:
No to w koncu jak? Wina Sigmy, że nie potrafi dopasowac się do korpusów Canona, czy tego drugiego, że ma taki marketing, który za cholere nie jest przystepny klientowi..?:-)
Pozdrawiam
Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.
Wiesz ja naprawde ubolewam ,ze Sigma czy Tamron nie sa wstanie zrobic dobrze dzialajacego AF w swoich produktach. Z drugiej strony obwinianie Canona za ten fakt jest poprostu delikatnie mowiac niepowazne.
Powiedz mi po co Canon ma ulepszac stare 50 1.4 skoro konkrencja nie oferuje nic lepszego ? (dzialajacego) ,to by byla dopiero wpadka ze strony Canona
![]()
Ostatnio edytowane przez fotobronx ; 18-01-2009 o 13:52
Ano widzisz.. Ja mimo wszystko myslę, że wina leży bardziej po stronie Canona, bo..
..z innymi producentami jakos działają..Sigma czy Tamron nie sa wstanie zrobic dobrze dzialajacego AF w swoich produktachTo wszysko są narazie spekulacje i nikt nie objął do tej pory oficjalnego stanowiska, więc cięzko sie o tym wypowiadać, niemniej "ktoś musi posiedzieć":-)
Co do tego ulepszania 50-tki to przydaloby sie ja odświezyć, zmienic trochę konstrukcję i zmniejszyć CA, bo pomimo tego, że konkurencja nie ma nic lepszego, działającego, to chyba lepiej błysnąć i pokazać coś lepszego optycznie niż wspomniana Sigma a do tego z zdiałającym AF, niż czekać na oklaski.. No ale rozumiem, że nie jest w interesie Canona, żeby nas uszczęśliwiac..:-)
Pozdraiwiam
Ostatnio edytowane przez Slider ; 18-01-2009 o 14:00
Ja nie wierze w marketing nastawiony na dobro konsumenta :P ja wierze w zarabianie kasy
Nie jestem z wyksztalcenia markiengowcem ani ekonomista wiec moge sie mylicale dopuki taka np sigma nie zrobi lepszego szkla niz stare C50 1.4 to canon nie ruszy **** i nie wypusci upgrade swjego szkla.Wiec nie mamy raczej co liczyc na dobre serce Canona w tym wzgledzie.
A to ,ze Nikon smiga z producentami niezaleznymi to tylko dowod o na to ,ze albo Nikon sprzedal im taniej licencje albo sigmie poprostu nie zalezy![]()
Ale jakoś dużo częściej działa (mam trzy Tamrony i nie mam z nimi żadnych problemów), miałem kilka Sigm i zawsze było coś nie tak. Nawet z początku jak było dobrze to później okazywało się, że z nowym korpusem już dobrze nie jest. Choć oczywiście wiem że to niczego nie dowodzi mogłem mieć pecha.
BTW: W kwestii rzekomego dobrego działania z Nikonami - poczytaj żółte forum też wiele razy spotkałem tam narzekania na sigmy.
Dlaczego?
Dokładnie tak uważam. Uczciwe postawienie sprawy tak by wyglądało IMHO. A co ma do rzeczy że: "Canon jest jednym z najbardziej liczacych się producentów dSLR'ów na świecie"?
No i co z tego. To tak jakby (trzymając się tego smego przykładu) firma niezależna robiła sprzęgła, które "czasem" prawidłowo działają z mercedesem. Tłumacząc że oni robią te sprzegła nawet lepsze ale winą mercedesa jest, że ich sprzęgła nie działają dobrze.
Nie rozumiesz albo nie chcesz zrozumieć. Do tego wyrywasz zdania z kontekstu. Tak się nie da sensownie rozmawiać.
Moje zdanie jest bardzo jasne. Firma Sigma robi w balona klientów wypuszczając buble lub jak kto woli niekompatybilne produkty działające rzekomo z bagnetem EF.
Pokaż gdzie Canon łamie prawo? Bo ja na razie wiem tyle, że patent na bagnet wygasa za kilka lat i wtedy być może/* będą mieli taki obowiązek.
/* - choć wcale nie jestem pewien że tak musi zrobić
No bo.....????
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
A to ma do rzeczy, że pomyśl ile Sigma dzięki temu ciągnie kasy..
Tak, jasne.. Jakbyś sam tego nie robił..Do tego wyrywasz zdania z kontekstu. Tak się nie da sensownie rozmawiać.
Dlaczego?I co? Mam Cie odsyłać do moich poprzednich postów? Gdybyś nie "wyrywał zdań z kontekstu" to byś wiedział..No bo.....????
Pozdrawiam!:wink: