Cytat Zamieszczone przez Tezet-gdynia Zobacz posta
Mi chodzilo o wyzwalanie z uzyciem transoptora wlasnie. A skoro wszystko na kablu z zasilaniem to po co transoptor ? zwykly przekaznik kontaktronowy wystarczy dla separacji przeciez

Jesli to maja byc odpalane dwa aparaty w kolejnosci 1-2-1-2-1-2-1-2 to wystarczy zbudowac przezutnik z kilku elementow, wpakowac w to wlasnie dwa przekazniki kontaktronowe i gotowe, czestotliwosc mozna regulowac przerzutnikiem, gniazda w aparatach jest odizolowane przekaznikami i co chciec wiecej ?

No chyba ze chodzi o wiecej aparatow:wink:
Dlatego też pytałem autora o ilośc aparatów, dla 2ch to można zrobić na przekaśniku 2 stykowym i wyzwalać na zmianę , opcji jest mnóstwo.. a transoptory dlatego że czas opóźnienia/zadziałania jest sporo mniejszy - przynajmniej jek testowałem swój sterownik do aparatu to pomiary wykazywały za duży shutter lag jak był w użyciu przekaźnik, można użyć co prawda małych przekaźników telekomunikacyjnych kontaktronowych ale chyba cena transoptora jest niższa.. Generalnie możliwości jest dużo.. ja zrobiłem sobie wyzwalanie z pilota z kodem RC5 (dowolny z możliwością nauki,) jakieś timery itp pierdółki, jak będę miał trochę czasu to sobie jeszcze dorobię sterowanie lampami i fotocelę z synchronizacją na 2gi błysk - tylko ten czas trzeba mieć.. na razie od półtora roku piszę artykuł do Elektroniki Prakrycznej na temat tego co mam ..