Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 38

Wątek: Wyzwalanie kilku aparatów w tym samym momencie za pośrednictwem gorącej stopki ?

Mieszany widok

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Wyzwalanie kilku aparatów w tym samym momencie za pośrednictwem gorącej stopki ?

Z powodu mojego wszechobecnego zainteresowania sztuką DIY myślę tak sobie, czy zadziałałby patent wyzwalania kilku aparatów za pomocą kabelka :

1 końcówka : wpinana do stopki lampy błyskowej, jedna żyła do środka, druga do szyn
    2 końcówka : odpowiednia do gniazda wężyka spustowego następnego aparatu.

Wiem, że można prościej - podłączyć wszystkie kabelki z końcówkami do wejść do wężyków spustowych aparatów i podłączyć je do jednego zwieracza (przycisku), ale fajnie by było, jakby aparaty wyzwalane były przez spust jednego z aparatów.

Domyślnie

Pamietaj przyjacielu o napieciu i natezeniu.
    Canon EOS 40D;Sigma 50 F1.4 EX DG HSM
    dzooma, ja też tak czytałem... w ogóle ja pięćdziesiątką to bym wszystko fotografował
    nie rozumiem po co inne obiektywy wyprodukowali ;D

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Jak na moje, to stopka wytrzyma napięcie i natężenie które posiada gniazdo wyzwalacza, bo tam nie ma 200V. No ale pytam się, bo nie wiem. Na razie teoretyzuję, tak z czystej ciekawości.

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

[QUOTE=micles;495169]teoretyzuję, tak z czystej ciekawości.[/

Szukam i szukam i cały czas wynajduję coraz to dziwniejsze wynalazki

Ostatnio edytowane przez micles ; 07-07-2008 o 14:16

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

nie musi być kilkaset V aby zabić aparat przez gniazdo spustowe. Problem w tym, że (bynajmniej mi) nie do końca wiadomo jak jest rozwiązany mechanizm spustowy wewnątrz aparatu - podłączajac wężyk i naciskając spust robisz zwarcie. Coś się zwiera z masą. Ale co? Jeśli jest to nóżka delikatnego mikroprocesora (a tego wykluczyć się nie da, bo aparat cały upakowany elektroniką) i podasz na nią napięcie (wyjśćie z lampy) to chip może szybko wyzionąć ducha. Może też nic się złego nie stanie. Nie wiem - nie testowałem takiego rozwiązania, i szczerze powiem że nie mam zamiaru być pionierem w realizacji Twojego pomysłu :P

Wiem że można zdalnie, jednocześnie wyzwalać kilka aparatów przez system PW - rozwiązanie kosztowne, ale na pewno nie zabije Twojego aparatu.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez robgr85 ; 07-07-2008 o 13:20
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Domyślnie

Widziałem kiedyś na jakimś filminku o reporterce jak 3 body były obok siebie czymś połączone.
    Były skierowane na uderzającego piłkę (bejsbol).

Cykały naprzemiennie

1 2 3 1 2 3 1 2 3 itd...
    Canon 30D + BG-E2N + Tamron SP 17-50 f/2.8 + Sigma 100-300 f/4 EX HSM IF + Canon 28-80 f/3.5-5.6 II + 580EX II + Monopod GoldPhoto YH304 + Duży i ciężki statyw + Maxtor 750 Gb

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rafal913 Zobacz posta
    Widziałem kiedyś na jakimś filminku o reporterce jak 3 body były obok siebie czymś połączone.
    Były skierowane na uderzającego piłkę (bejsbol).

Cykały naprzemiennie

1 2 3 1 2 3 1 2 3 itd...
    To były Pockety, co jest dość drogim rozwiązaniem. Chyba zlecę komuś pomierzenie napięć na stopce i na gnieździe wężyka.

P.S. Teraz wpadłem na to : http://www.pshizzy.com/2008/06/setti...ote-the-video/

Pocket.
    Ostatnio edytowane przez micles ; 07-07-2008 o 14:02

Początki nałogu Awatar endrju
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Prędzej lepiej zapłacić jakiemuś studencikowi, który zaprojektuje płytkę (małą, jak znam życie), która:

po naciśnięciu spustu zewrze układ, a ten przekaże tę informacje do przełącznika, który zewrze układ odpalający piloty.

Użycie przełącznika zamykającego obwód wykluczyłoby napięcie na wężykach.
    Niestety, elektronikiem nie jestem by to fachowo opisać, ale w głowie obraz jest.

aparat_matula -> uklad załączający -> przełącznik zwiera połączenie -> odpalamy aparaty.
    C 5D + C 40D + S 8/3.5+ T 28-75/2.8 + C 50/1.4 + C 85/1.8 + Helios 58/2 + Tair 11-A 135/2.8
    &
    C 430 EX II + 2x4GB Ext III + 3x4GB Ultra II + dużo chęci + mało czasu... ;-)

:: Galeria zdjęć :: Prognoza pogody

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

można wiedzieć do Czego Ci potrzebne takie rozwiązanie? Fotografujesz sport?
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Początki nałogu Awatar werek
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

bezposrednio kabelkami na pewno sie nie uda. napiecie stopki to jedno a wyzwalanie to drugie, poza tym pocket wizard ma uniwersalne wezyki spustowe. mozna wykombinowac paten z jakims przekaznikiem ktory po wystapieniu napiecia, zewrze uklad wyzwalania w gniezdzie wezyka spustowego. w ten sposob uklad bedzie oddzielony galwanicznie i napiecie nie przeskoczy
    Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów