Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 38

Wątek: Wyzwalanie kilku aparatów w tym samym momencie za pośrednictwem gorącej stopki ?

Domyślnie

jak ma to byc 123123 to zrobisz to latwo za pomoca NE555 (timer) maly uklad okolo 2-5zl, poszukaj w google prostego ukladu, w DIY najczescioej stosowane jest to do wszelkich migadelek, swiecacych LEd itp.

mozna zrobic tak, na stopce kabelek do ledy, da sie bo sa latareczki na stopke, i teraz do tego wlacznik na swiatlo, ktory zalaczy NE555, a on wyzwoli inne aparaty,

wiem skaplikowane i moze utudnianie sobie zycia, ale mozna potem wyzwolic inne aparaty blyskiem lapmy.
    Ostatnio edytowane przez bercow ; 07-07-2008 o 14:53
    Canon EOS 40D;Sigma 50 F1.4 EX DG HSM
    dzooma, ja też tak czytałem... w ogóle ja pięćdziesiątką to bym wszystko fotografował
    nie rozumiem po co inne obiektywy wyprodukowali ;D

Bywalec Awatar gacek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A to nie jest czasem tak, że na stopce mamy właśnie zwarcie styków, a nie napięcie? Na pewno w analogach tak było, nie sądzę, żeby coś się zmieniło od tego czasu. Poza tym, jeśli stare lampy zabijają nowe aparaty, to znaczy, że to one, a nie aparat podają napięcie. Więc patent powinien zadziałać Pytanie tylko, czy jak puścisz tak kilka aparatów, to suma opóźnień migawki nie zrobi się znacząca (o ile chcesz mieć zdjęcia W TYM SAMYM momencie, może to mieć znaczenie - nie wiem, co tym zamierzasz robić).

A jeśli kabelek nie działa, to elektronika, i to prosta. Nawet nie trzeba projektować płytki, wystarczy jeden element. Transoptor. Działa dokładnie tak, że masz dwa połączenia elektryczne (odizolowane, co ważne w tym przypadku), i w momencie, kiedy na jednym pojawi się zwarcie, układ robi zwarcie na drugim. Dobrać tylko model do natężenia i będzie grało
    Szkła: 10-22 + Σ 17-70 + Σ 50/1.4 + 100 macro + takie tam
    Dodatki: 400D + grip + 580EX II + takie tam

Puzzle Canona: 50/1.8, 3 kawałki, od lat 6.

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gacek Zobacz posta
    A to nie jest czasem tak, że na stopce mamy właśnie zwarcie styków, a nie napięcie? Na pewno w analogach tak było, nie sądzę, żeby coś się zmieniło od tego czasu. Poza tym, jeśli stare lampy zabijają nowe aparaty, to znaczy, że to one, a nie aparat podają napięcie. Więc patent powinien zadziałać

A jeśli kabelek nie działa, to elektronika, i to prosta. Nawet nie trzeba projektować płytki, wystarczy jeden element. Transoptor. Działa dokładnie tak, że masz dwa połączenia elektryczne (odizolowane, co ważne w tym przypadku), i w momencie, kiedy na jednym pojawi się zwarcie, układ robi zwarcie na drugim. Dobrać tylko model do natężenia i będzie grało
    W końcu pocieszający i treściwy post

Myślałem nad sumą opóźnień, ale możnaby połączyć (wszystkie minus jeden) gniazda wyzwalaczy do stopki tego jednego pozostałego aparatu i wyszłoby na to samo, tylko kabelków więcej.
    Ostatnio edytowane przez micles ; 07-07-2008 o 15:07

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

W jakiej odległości od siebie aparaty mają być?
    Jak blisko to nie problem zrobić płytkę na transoptorach i wyzwalać to z jednego źródła - działa na jednym to i na 10ciu będzie, a jak dalej to może dorobić wyzwalanie z fotoceli lub podczerwienią czy jakoś tak..
    W każdym razie canona przez gniazdo bez problemu się steruje z transoptorów co skutkuje tym że jest to bezpieczne i nie ma problemu zwarć czy przepięć, a po stronie sterującej transoptorami wszystko zrównoleglić i powinno chulać..
    kabel pomniędzy transoptorami i aparatem zrobiłem najdłuższy jakieś 5-6 metrów i aparat się procesorem wyzwalał za każdym razem..

Najlepiej byłoby chyba dać na stopkę lub przez PC (nie wiem co jest na PC - czy czyste zwarcie czy napięcie) wyzwalanie transoptora sterującego, potem z jego wyjścia zasterować tyle ile potrzeba wejść na Transoptorach sterujących i z głowy.. pozostaje kwestia AF (jak miałby działać to trzeba podwójny/dwa transoptory) .. no i prądów itp. ale to kwastia paru rezystorów i tranzystorów itp.
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 07-07-2008 o 16:01
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Na razie nie mam żadnego docelowego zastosowania, chciałem się po prostu pobawić w domu, bo nudno ostatnimi czasy. Fajne te transoptory, tylko do du**, że każde takie maleństwo ma swoją unikalną nazwę, której nie wymyśli normalny człowiek nie znając się na elektronice. DZIĘKI!

Domyślnie

a nie lepiej zbudować zamiennik pilota bezprzewodowego z kilkoma "diodami: wysyłającymi sygnał tak aby każda byla w lekko innym kierunku ustawiona??
    Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 f/4 SPRZEDAM | Canon: 24-70 f/2,8 L | | 28 f/1.8 | 50 f/1.4 | 85 f/1.8 | 75-300 f/4-5.6 | 420EX |
    zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 f/1,8 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nagor Zobacz posta
    a nie lepiej zbudować zamiennik pilota bezprzewodowego z kilkoma "diodami: wysyłającymi sygnał tak aby każda byla w lekko innym kierunku ustawiona??
    to jakby miało być bezprzewodowe to już by się mniej opłacało, bo i zasilanie i cała reszta itp.. to wtedy już lepiej kupić odbiorniki chińskie i na tym samym kanale ustawić i jednym pilotem odpalać..

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Przeciez i tak raczej musi byc zasilane bo nie wiem jaka elektronika bedzie wyzwalac aparaty bez zasilania :\

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tezet-gdynia Zobacz posta
    Przeciez i tak raczej musi byc zasilane bo nie wiem jaka elektronika bedzie wyzwalac aparaty bez zasilania :\
    Włóż sobie do 350d wtyczkę mini-jack 2.5mm i zewrzyj dwa z trzech kabelków. Jeżeli uważasz to za elektronikę potrzebującą prądu, to pozdrawiam.

A odnośnie IR : chyba trochę za dużo kombinowania by z tym było + mały zasięg (uniwersalny pilot do TV ustawiony na kod Canona działa z max 2m na świeżych bateriach)

Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tezet-gdynia Zobacz posta
    Owszem, ale jak będziesz miał wyzwalanie kablowe to masz zasilanie w jednym miejscu (bo tylko sterownik - wykonawcze styki już są pasywne) a jak byłyby dalej i jakąś podczerwienią sterowane miałyby być to już wymaga kombinacji i tu taniej byłoby zastosować chińskie wyzwalacze radiowe

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów