Pokaż wyniki od 1 501 do 1 510 z 3317

Wątek: Nowości od Nikona? (matryca, puszki itd)

Widok wątkowy

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Jeśli ten D700 się sprawdzi to znowu canon na własne życzenie dostanie kopa w tyłek od konkurencji. Pewnie sobie myśleli że na wyprzedaży 5D się bardzo wzbogacą bo nie ma odpowiednika w innych systemach.
    To oczywisty błąd bo gdyby był następca piątki to znalazło by się więcej chętnych do zmiany systemu na Canona a co się z tym wiąże zarobiliby na szkłach itd. Teraz nawet jak wypuszczą nowy model to użytkownicy systemu Nikona nie skuszą się na przesiadkę bo będzie D700.
    Czy w Canonie ludzie od marketingu popełnili zbiorowe seppuku po premierze D3 i firma już nic nie robi?
    Nie wiem skąd takie przekonanie ale jak dla mnie to właśnie ruch Nikona jest całkowicie niezrozumiały.

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    fajnie fajnie. Tylko że tym ludziom którzy decydują o wysokości sprzedaży w skali globalnej wydać 10k pln przychodzi nawet nie dwa ale trzy razy ciężej niż 5k pln. Wystarczy zobaczyć na forum Nikona ile osób kupiło killera D3.

Można sobie jechać mądrościami po marketingowcach bo przecież nie ma żadnych konsekwencji takiego głupiego gadania. Obawiam się jednak że to właśnie oni się śmieją do rozpuku czytając takie mądrości. Gdyby Nikon wypuścił FF za 5 koła, to byłby problem. Wypuszcza za 9-10 koła i de facto 5D może jeszcze poczekać z updatem przez rok, dwa. Ze szkodą dla nas.
    Dokładnie.

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    A ilu ludzi wstrzymało się z zakupem 5D bo miał być następca? Ilu kupiło tańszą "nowość" 40D bo 5D był "za stary" i brakowało mu bajerów.
    Zawsze oczywście można powiedzieć że marketingowcy Canona wszystko robią najlepiej bo wg ich wyliczeń bardziej się opłacało nie dawać nowej "piątki" itd.
    Fakty są jednak takie to Nikon ma większy przyrost sprzedaży lustrzanek niż Canon a dodatkowo dzięki D3 odzyskał trochę utraconego prestiżu marki i wręcz zaczął być postrzegany jako technologicznie od Canona lepszy.
    Fakty są takie że to już przeszłość. Obecnie jest dość spora grupa ludzi, która rozgląda się za następcą D80 z opcją przesiadki na ultrataniego 40D albo nie mniej taniego 5D. Gadanie że Canon coś przespał szczególnie w obecnej sytuacji to czysty abstrakt .

Nie wiem może jutro Nikon pokaże taniego D90 z CMOS-em. I wtedy sytuacja będzie trochę inna.
    Póki co to jest tak jak napisał Kubaman - Canon, wystarczy że jeszcze obniży ceny 5-tki i pozamiatane. Ten aparat to kiepska wiadomośc dla nas wszystkich.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 30-06-2008 o 15:10
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów