Strona 56 z 79 PierwszyPierwszy ... 646545556575866 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 551 do 560 z 790

Wątek: 70-200 f/4 L IS czy 70-200 f/2.8 L

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adikPL Zobacz posta
    W sumie pomysl z sondą nie jest zły, sam jestem ciekawy jak rozlozylyby sie glosy pomiedzy tymi dwoma szklami.
    Wiec moze prosba do Modera o zamieszczenie na górze wątku malej sondy
    Sonda pokaze rozlozenie %, lecz nic nie powie o zastosowaniach, do jakich warunkow. Kazdy wg wlasnego uznania/potrzeb oraz budzetu (kompromis) dokonuje wyboru.
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Uzależniony Awatar tom517

Domyślnie

Podsumowalbym tak:
    1. Najlepiej 70-200 IS f 2.8
    2. Często używasz statywu i masz ku temu mozliwosci 70-200 f 2.8
    3. Robisz z reki przy lepszym oświetleniu (czasy ponizej 1/200) 70-200 f 2.8 (widoczna roznica na + mozliwosc mniejszej GO, IS i tak nie wykorzystasz)
    4. Z reki, gorsze swiatlo (czasy wychodza dluzsze niz 1/200) 70-200 f 4.0 IS

Bywalec Awatar milinet
    Miasto
    Konin, Poznań, Jarocin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekk_ok Zobacz posta
    Sonda pokaze rozlozenie %, lecz nic nie powie o zastosowaniach, do jakich warunkow. Kazdy wg wlasnego uznania/potrzeb oraz budzetu (kompromis) dokonuje wyboru.
    Akurat budżet ten sam w USA ok. 1050$ na allegro też za podobna kasę można dostać jeden lub drugi więc sonda pokaże preferencje użytkowników, czy wybierają moim zdaniem kompromis jakim jest f4IS czy bezwzględnie absolutnie i do samego końca światło i jak najmniejsze GO :-)

Bywalec Awatar noeee
    Miasto
    Wrocek

Domyślnie tez dorzucę swoje 3 grosze ...

Kupiłem f/4 IS a dlaczego ...
    bo uważam że do cropa (mam 450d) na końcu jest po przeliczniku 1.6 jest 320 mm czyli
    aby wyszły nie poruszone fotki (nie chodzi zamrożony ruch) trzeba około 1/300 sek ...
    IS skraca nawet do około 1/50 ....
    Statywów i monopodów nie będę nosił (jestem zwykłym amatorem)
    Nawet zakup 2.8 do cropa to TYLKO z IS .... bo i tak się z tego nie skorzysta w pełni z jego zalet ....

Co innego FF - bo tam jest krótszy zakres - faktyczne 200 i tam może bardziej latać łapa a i tak fotka wyjdzie (jest łatwiej) ....
    Nawet nie trzeba koniecznie IS - bo koniec lufy 200 mniej lata i jeszcze szkło podciąga 1 EV

ten przelicznik 1,6 w cropach działa na niekorzyść w stosunku do FF przy długim zoomie i ja wolę IS niż jedną działkę EV

Pewnie dlatego takie boje się tu toczą ...
    Bo zwolennicy FF mają 2.8 bez IS a cropo'owcy 4.0 IS
    i każdy jest zadowolony

pozdr.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez noeee Zobacz posta
    ...
    Pewnie dlatego takie boje się tu toczą ...
    Bo zwolennicy FF mają 2.8 bez IS a cropo'owcy 4.0 IS
    i każdy jest zadowolony
    pozdr.
    I aby do konca pogodzic i rozwiac watpliwosci to najlepiej 2.8 z IS-em dla cropa i FF.
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Początki nałogu Awatar adikPL
    Miasto
    Będzin

Domyślnie

hehe, jest pewne ze prawei kazdy crop'owiec i ff'owiec wolalby dobrej klasy Mercedesa a nie np. Ibize, ale jak sie ma kase na samochod klasy Ibizy to juz sie predzej mysli czy bedzie to Golf, Ibiza czy jeszcze cos innego w tej klasie, a na Merca mozna co najwyzej popatrzec
    www.adriankordas.blogspot.com
    -------------------------------
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez milinet Zobacz posta
    Jak oba postawisz na statywie to faktycznie IS możesz sobie wsadzić w .... nos. IS po części zastępuje statyw i nic poza tym.
    O 2 EV już by było warto bić pianę , taki 70-200 f2 byłby wart przesiadki.
    ..eee..no nie wiem czy można sobie wsadzać....GDZIEŚ.
    Ja np często używam statywu z poluzowanymi blokadami i włączonym ISem - do śledzenia; szybkich przekadrowań.No - posługuję sie nim jako podporą a nie statywem "na sztywno".
    I wtedy IS jest również niezastąpiony - a skuteczność takiego tandemu jest czasem powalająca.
    "taki 70-200 f2 byłby wart przesiadki".... hmmm ... przesiadki z f4?
    Przesiadki?!
    Dom byś musiał sprzedać za taka przesiadkę a i nie wiem czy by ci to wystarczyło...
    Ech...myśl realnie!

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekk_ok Zobacz posta
    I aby do konca pogodzic i rozwiac watpliwosci to najlepiej 2.8 z IS-em dla cropa i FF.
    Dokładnie. Jak się dobrze rozejrzeć, może być tańszy niż się wydaje, co nie znaczy tani. Ale po założeniu zdejmować się nie chce. Warto zauważyć, że w cenie jest zawarte również mocowanie statywowe, osłona i futerał.
    C-F-K - forever

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez milinet Zobacz posta
    (.....)

O 2 EV już by było warto bić pianę , taki 70-200 f2 byłby wart przesiadki.
    Myślę że jego cena szybko by ostudziła chęć przesiadki .

Cytat Zamieszczone przez Mellan Zobacz posta
    Dokładnie. Jak się dobrze rozejrzeć, może być tańszy niż się wydaje, co nie znaczy tani. Ale po założeniu zdejmować się nie chce. Warto zauważyć, że w cenie jest zawarte również mocowanie statywowe, osłona i futerał.
    Dokładnie . Światło to jest to (wbrew pozorom 1EV robi różnicę ), a co do IS-a przydaje się choćby do tego, że w niektórych sytuacjach łatwiej celować, a i dla AF-a jest to ułatwienie.

Ten wątek jako żywo mi przypomina dylematy: "Czy lepiej być młodym, pięknym i bogatym niż starym, brzydkim i biednym?"
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Ten wątek jako żywo mi przypomina dylematy: "Czy lepiej być młodym, pięknym i bogatym niż starym, brzydkim i biednym?"
    Tu akurat odpowiedź jest dużo łatwiejsza niż w przypadku powyższych obiektywów :-)
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Strona 56 z 79 PierwszyPierwszy ... 646545556575866 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów