Podsumowalbym tak:
1. Najlepiej 70-200 IS f 2.8
2. Często używasz statywu i masz ku temu mozliwosci 70-200 f 2.8
3. Robisz z reki przy lepszym oświetleniu (czasy ponizej 1/200) 70-200 f 2.8 (widoczna roznica na + mozliwosc mniejszej GO, IS i tak nie wykorzystasz)
4. Z reki, gorsze swiatlo (czasy wychodza dluzsze niz 1/200) 70-200 f 4.0 IS
Akurat budżet ten sam w USA ok. 1050$ na allegro też za podobna kasę można dostać jeden lub drugi więc sonda pokaże preferencje użytkowników, czy wybierają moim zdaniem kompromis jakim jest f4IS czy bezwzględnie absolutnie i do samego końca światło i jak najmniejsze GO :-)
Kupiłem f/4 IS a dlaczego ...
bo uważam że do cropa (mam 450d) na końcu jest po przeliczniku 1.6 jest 320 mm czyli
aby wyszły nie poruszone fotki (nie chodzi zamrożony ruch) trzeba około 1/300 sek ...
IS skraca nawet do około 1/50 ....
Statywów i monopodów nie będę nosił (jestem zwykłym amatorem)
Nawet zakup 2.8 do cropa to TYLKO z IS .... bo i tak się z tego nie skorzysta w pełni z jego zalet ....
Co innego FF - bo tam jest krótszy zakres - faktyczne 200 i tam może bardziej latać łapa a i tak fotka wyjdzie (jest łatwiej) ....
Nawet nie trzeba koniecznie IS - bo koniec lufy 200 mniej lata i jeszcze szkło podciąga 1 EV
ten przelicznik 1,6 w cropach działa na niekorzyść w stosunku do FF przy długim zoomie i ja wolę IS niż jedną działkę EV
Pewnie dlatego takie boje się tu toczą ...
Bo zwolennicy FF mają 2.8 bez IS a cropo'owcy 4.0 IS
i każdy jest zadowolony
pozdr.
hehe, jest pewne ze prawei kazdy crop'owiec i ff'owiec wolalby dobrej klasy Mercedesa a nie np. Ibize, ale jak sie ma kase na samochod klasy Ibizy to juz sie predzej mysli czy bedzie to Golf, Ibiza czy jeszcze cos innego w tej klasie, a na Merca mozna co najwyzej popatrzec![]()
..eee..no nie wiem czy można sobie wsadzać....GDZIEŚ.
Ja np często używam statywu z poluzowanymi blokadami i włączonym ISem - do śledzenia; szybkich przekadrowań.No - posługuję sie nim jako podporą a nie statywem "na sztywno".
I wtedy IS jest również niezastąpiony - a skuteczność takiego tandemu jest czasem powalająca.
"taki 70-200 f2 byłby wart przesiadki".... hmmm ... przesiadki z f4?
Przesiadki?!
Dom byś musiał sprzedać za taka przesiadkę a i nie wiem czy by ci to wystarczyło...
Ech...myśl realnie!
Myślę że jego cena szybko by ostudziła chęć przesiadki.
Dokładnie. Światło to jest to (wbrew pozorom 1EV robi różnicę
), a co do IS-a przydaje się choćby do tego, że w niektórych sytuacjach łatwiej celować, a i dla AF-a jest to ułatwienie.
Ten wątek jako żywo mi przypomina dylematy: "Czy lepiej być młodym, pięknym i bogatym niż starym, brzydkim i biednym?"![]()
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner