Strona 54 z 79 PierwszyPierwszy ... 444525354555664 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 531 do 540 z 790

Wątek: 70-200 f/4 L IS czy 70-200 f/2.8 L

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    Da się bez problemu.. nie wiem jak u Waldka, przypuszczam że chodzi mu o środek ciężkości czy coś.. ja w każdym razie na 40D z grpitem monopod używam tylko ze szkłami około 400mm podpięty do obiektywu i jest ok
    W przypadku 40D możliwe i to jeśli tak piszesz to tak jest, pudełko nieco mniejsze.
    W przypadku np. 5D to najpierw wpinamy np. niech będzie 100 -400 z pudełkiem na zamek statywu, dopiero wówczas grip.
    Brakuje aby wypiąć i odciągnąć dźwignie dosłownie 5 mm, należy najpierw wyciągnąć grip i dopiero wówczas odciągnąć dźwignie.

Jest to kłopotliwe zwłaszcza gdy mamy cały zestaw na monopodzie, kombinacje i ostrożność.
    Na statywie nie ma problemu.

EDIT, Żeby być precyzyjnym, to istnieje możliwość przesunięcia obejmy mocującej na obiektywie, czy to wystarczy (wystarczający zakres), nie próbowałem, kosztem środka masy.
    Ostatnio edytowane przez Waldek24 ; 24-06-2008 o 15:17
    Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Waldek24 Zobacz posta
    W przypadku 40D możliwe i to jeśli tak piszesz to tak jest, pudełko nieco mniejsze.
    W przypadku np. 5D to najpierw wpinamy np. niech będzie 100 -400 z pudełkiem na zamek statywu, dopiero wówczas grip.
    Brakuje aby wypiąć i odciągnąć dźwignie dosłownie 5 mm, należy najpierw wyciągnąć grip i dopiero wówczas odciągnąć dźwignie.

Jest to kłopotliwe zwłaszcza gdy mamy cały zestaw na monopodzie, kombinacje i ostrożność.

EDIT, Żeby być precyzyjnym, to istnieje możliwość przesunięcia obejmy mocującej na obiektywie, czy to wystarczy (wystarczający zakres), nie próbowałem, kosztem środka masy.
    Ale piszesz o głowicy zainstalowanej na monopodzie cze samym monopodzie, bo głowica to inna sprawa
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    Ale piszesz o głowicy zainstalowanej na monopodzie cze samym monopodzie, bo głowica to inna sprawa
    Monopod+głowica - racja pominąłem;-)
    Więc na głowicy monopodu.
    Pozdrawiam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TomS Zobacz posta
    Ale jeśli mam 70-200/2.8 to wolę się pomęczyć i go nosić niż kupić jeszcze jeden 70-200 ale w wersji 4 z lub bez IS

Podobno im cięższy sprzęt tym czyni z ludzi bardziej "PRO"
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta
    motolotnia latasz czy co?
    kup lżejsze torby i zostaw dodatkową parę dżinsów i suszarkę do wyłowów w domu... większość moich kumpli fotografów "lata" po kila razy w miesiącu... założę się że taszczą więcej sprzętu niż ty i się nie skarżą ...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Ok Panowie chciecie trzymac sie faktów -proszę bardzo ostateczny argument za wyzszoscia 2.8 nad 4IS (cięcie)

trzy fotki z 70-200L 2.8 @ 2.8 prosto z puszki, bez najdrobniejszej korekty w PSkoniec mojej krucjaty, jak ten argument was nie przekonuje to idźcie do diabla
    Sugerujesz że z puszki ze światłem 4 wyszła by kupa?
    Ostatnio edytowane przez Roqfort ; 26-06-2008 o 14:36 Powód: Automerged Doublepost

Coś już napisał
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ja troszkę zmienię temat i odejdę od dyskusji który jest lepszy i zapytam:
    Czy przy tej ogniskowej będzie miało znaczenie jakiej grubości kupie filtr?
    (oczywiście nie mówię tu o grubości elementu szklanego a metalowym pierścieniu)
    Chodzi mi dokładnie o dwa UV
    FILTR UV HOYA HMC Super 77mm
    FILTR UV HOYA HMC Super 77mm PRO1 (czyli ten o znacznie cieńszym pierścieniu)
    ten ostatni zamontowałem do sigmy 10-20 bo tutaj była obawa przed winietą
    ale czy przy 70-200 2.8L jest sens takiej obawy i dopłacać 100pln więcej do filtra?Czy grubszy może tutaj winietować?
    a może jakiś inny filtr byłby lepszy?

Pozdrawiam

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HUBERTUS Zobacz posta
    ten ostatni zamontowałem do sigmy 10-20 bo tutaj była obawa przed winietą
    ale czy przy 70-200 2.8L jest sens takiej obawy i dopłacać 100pln więcej do filtra?Czy grubszy może tutaj winietować?
    a może jakiś inny filtr byłby lepszy?

Pozdrawiam
    nie ma najmniejszej szansy by przy ogniskowych 70-200 filtr zrobił ci winietę to zjawisko występuje przy bardzo szerokokątnych obiektywach ...
    miałem tytko raz takie zjawisko przy 17mm na FF gdy na zwykłej grubości filtr nakręciłem polar ...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Waldek24 Zobacz posta

No ,całkiem nie tak.Przy głowicy Manfrotto [i nie tylko ]z ruchoma płytką i
    blokadą zakładajac body np. 5d z gripem i obiektywem z mount ring należy.
    Sposób pierwszy:Zapiąc sam obiektyw,zamknac dżwignie płytki i blokadę,
    a nastepnie załozyć body na bagnet obiektywu.
    Sposob drugi:Przekręcic body z zapietym tele w mount ring o 90 stopni,zapiąć całość na głowicy,
    obrócic z powrotem o 90 stopni.Waldku, mount ring nie da się przesunąć nawet o milimetr ,zdejmij i obejrzyj.Pozdrawiam. :-)

Coś już napisał
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

dziękuje VanMurder za szybka odpowiedź...
    mam jeszcze jedno pytanie: jak wygląda jakość obrazu po podpięciu extendera 1,4x lub 2x canona? Czy spadek jakości ostrości kontrastu itp jest na tyle widoczny ze nie opłaca sie taka zabawa? Wiadomo że światełka trochę ubędzie ale czy przy 1,4 to będzie znaczący spadek jakości? bo przy 2x domyślam się że znacznie gorzej!

Uzależniony
    Miasto
    Namysłów/Wrocław

Domyślnie

Panowie po 2 dniach robiena zdjęc na WGP (liga światowa kobiet) we Wrocławiu niestety ale sprzedaje 70-200 4L. Powiem więcej ISa można wsadzić sobie w buty dokładnie tak jak pisze VanMurder.

Domyślnie

jak dal mnie, swiatlo to podstawa i zaden IS tego nie zrekompensuje
    czytam ten temat od dawna i mialem dylemat...

Strona 54 z 79 PierwszyPierwszy ... 444525354555664 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów