Jak oba postawisz na statywie to faktycznie IS możesz sobie wsadzić w .... nos. IS po części zastępuje statyw i nic poza tym. Ale czy jeden EV to jest taka wielka różnica? Czy jeden EV stanowi już granicę pomiędzy zdjęciem udanym a totalnie zepsutym?
O 2 EV już by było warto bić pianę , taki 70-200 f2 byłby wart przesiadki.
Niestety robi dużą roznice to 1EV. Dla 30D standardowe ustawienie na meczu WGP było ISO 1600 F4 1/320. Policz jakie będą czasy dla F2.8Dodam ze często miałem przy tym jedynym mozliym ustawieniu -0.5EV
No jeden czas w górę czyli zamiast 3ms będzie 1,5ms. Nadal nie widzę dużych różnic![]()
boś ślepy - bez urazy
pójdźmy w inna stronę bo ty ewidentnie obracasz kota ogonem żeby zminimalizować różnicę (nawet ułamki przeliczasz na dziesiętne)
+ 1EV to ISO 800 w miejsc 1600 - duża różnica w jakość
+ 1EV to 1/640 w miejsce 1/320 a to dwa razy większa szybkość migawki i często gwarancja zamrożenia ruchu ...
dalej nie widzisz różnicy?
Wiesz fanatyków PISu tez nie przekona się:]
Proponuje robić foty w polskich halach.
łooooo do PISowców mnie porównali, ta zniewaga krwi wymaga ;-)
Czym ślepy nie sądzę binoglasów jeszcze nie noszę![]()
Punkt widzenia zależy od kąta patrzenia :-) Dla kogoś nawet 0,5 EV może być istotne bo 1,5 raza szybszy czas migawki i to również może się okazać istotne dla zamrożenia ruchu.
Akurat dla mnie 1EV nie jest dużo, 2EV już tak, dla kogoś innego te granice mogą być i są w innym miejscu - przepraszam że w ogóle zabrałem głos bo przecież racja jest tylko jedna![]()
![]()
Ja z racji tego że statywu ze sobą nie noszę oddaję swój głos na f4IS i proponuje zrobić sondę![]()
W sumie pomysl z sondą nie jest zły, sam jestem ciekawy jak rozlozylyby sie glosy pomiedzy tymi dwoma szklami.
Wiec moze prosba do Modera o zamieszczenie na górze wątku malej sondy![]()