Pokaż wyniki od 1 do 10 z 790

Wątek: 70-200 f/4 L IS czy 70-200 f/2.8 L

Mieszany widok

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Waldek24 Zobacz posta
    Wada, to potrzeba wypięcia gripa przy montażu i demontażu całości gdy punkt mocowania jest na obiektywie, brakuje rąk.
    Czyli jesli dobrze zrozumialem to układ body+grip+monopod nie da sie wpiąć?
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekk_ok Zobacz posta
    Mogę się wypowiadać jedynie dla pudełek 5D i 1Ds Mark III.
    Dla statywów Manfrotto jest to niemożliwe, są problemy z odciągnięciem blokady zamka statywu, pudełko przeszkadza.
    Pozdrawiam.

Uzależniony

Domyślnie

Mogę się wypowiadać jedynie dla pudełek 5D i 1Ds Mark III.
    Dla statywów Manfrotto jest to niemożliwe, są problemy z odciągnięciem blokady zamka statywu, pudełko przeszkadza.
    Dzieki za info.
    Czy ktos moze sprawdzal jak to jest w układzie 40D z gripem i statywami Manfrotto?

Arturs, dzieki, wyslalem pytanie jak Twojej odpowiedzi jeszcze nie bylo :-)
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekk_ok Zobacz posta
    Da się bez problemu.. nie wiem jak u Waldka, przypuszczam że chodzi mu o środek ciężkości czy coś.. ja w każdym razie na 40D z grpitem monopod używam tylko ze szkłami około 400mm podpięty do obiektywu i jest ok
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    Da się bez problemu.. nie wiem jak u Waldka, przypuszczam że chodzi mu o środek ciężkości czy coś.. ja w każdym razie na 40D z grpitem monopod używam tylko ze szkłami około 400mm podpięty do obiektywu i jest ok
    W przypadku 40D możliwe i to jeśli tak piszesz to tak jest, pudełko nieco mniejsze.
    W przypadku np. 5D to najpierw wpinamy np. niech będzie 100 -400 z pudełkiem na zamek statywu, dopiero wówczas grip.
    Brakuje aby wypiąć i odciągnąć dźwignie dosłownie 5 mm, należy najpierw wyciągnąć grip i dopiero wówczas odciągnąć dźwignie.

Jest to kłopotliwe zwłaszcza gdy mamy cały zestaw na monopodzie, kombinacje i ostrożność.
    Na statywie nie ma problemu.

EDIT, Żeby być precyzyjnym, to istnieje możliwość przesunięcia obejmy mocującej na obiektywie, czy to wystarczy (wystarczający zakres), nie próbowałem, kosztem środka masy.
    Ostatnio edytowane przez Waldek24 ; 24-06-2008 o 15:17
    Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

W przypadku 40D możliwe i to jeśli tak piszesz to tak jest, pudełko nieco mniejsze.
    W przypadku np. 5D to najpierw wpinamy np. niech będzie 100 -400 z pudełkiem na zamek statywu, dopiero wówczas grip.
    Brakuje aby wypiąć i odciągnąć dźwignie dosłownie 5 mm, należy najpierw wyciągnąć grip i dopiero wówczas odciągnąć dźwignie.

Jest to kłopotliwe zwłaszcza gdy mamy cały zestaw na monopodzie, kombinacje i ostrożność.

EDIT, Żeby być precyzyjnym, to istnieje możliwość przesunięcia obejmy mocującej na obiektywie, czy to wystarczy (wystarczający zakres), nie próbowałem, kosztem środka masy.
    Ale piszesz o głowicy zainstalowanej na monopodzie cze samym monopodzie, bo głowica to inna sprawa
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    Ale piszesz o głowicy zainstalowanej na monopodzie cze samym monopodzie, bo głowica to inna sprawa
    Monopod+głowica - racja pominąłem;-)
    Więc na głowicy monopodu.
    Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

No ,całkiem nie tak.Przy głowicy Manfrotto [i nie tylko ]z ruchoma płytką i
    blokadą zakładajac body np. 5d z gripem i obiektywem z mount ring należy.
    Sposób pierwszy:Zapiąc sam obiektyw,zamknac dżwignie płytki i blokadę,
    a nastepnie załozyć body na bagnet obiektywu.
    Sposob drugi:Przekręcic body z zapietym tele w mount ring o 90 stopni,zapiąć całość na głowicy,
    obrócic z powrotem o 90 stopni.Waldku, mount ring nie da się przesunąć nawet o milimetr ,zdejmij i obejrzyj.Pozdrawiam. :-)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    Waldku, mount ring nie da się przesunąć nawet o milimetr ,zdejmij i obejrzyj.Pozdrawiam. :-)
    :-P Obejrzałem bardzo dokładnie, przyznaję, że przy obiektywach boję się dotykać czegokolwiek.
    Całkowita racja jest po twojej stronie - ani nawet o część milimetra.
    Trzeba wybrać jeden z opisanych przez Ciebie wariantów.
    Pozdrawiam.

Uprawnienia umieszczania postów