Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 57

Wątek: Pytanie dla doświadczonych - Dylemat

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RafalTK Zobacz posta
    Jasne że lepiej dokupić obiektywy ... Jakość zdjęć zależy głównie od szkła a nie puszki... Większa różnicę odczujesz kupując szkła.
    Kup sobie gripa i będziesz widział jaka jest różnica w ergonomii - powiem ci z własnego doświadczenia że to w tym momencie inny aparat
    To bzdura, że jakość zależy głównie od szkła. Obie sprawy: puszka i szkło mają równorzędne znaczenie. Co do pytania autora wątku.

- 40d jest dobrym, solidnym body z porządnym AF.

- 400d z założonym gripem daje nieporównywalnie większy komfort pracy (niż bez gripa. 40d bez gripa trzyma się bardzo dobrze, z gripem to kobyła.

- 10-22 to dobre szkło.

Jeśli nie zarabiasz na zdjęciach bądź nie masz wymagań wykluczających kompromis jakościowy to zostaw sobie 400 i dokup szerokie szkło oraz gripa. Jeśli cenisz sobie jakość (AF, 14 bit, większy wizjer, więcej klat na sekundę) to inwestuj w 40d. Nie wiem, czy konieczne z 85mm. Może jakiś zoom?
    Ostatnio edytowane przez himi ; 19-05-2008 o 16:23

Bywalec Awatar RafalTK
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    To bzdura, że jakość zależy głównie od szkła. Obie sprawy: puszka i szkło mają równorzędne znaczenie. Co do pytania autora wątku.
    Z tym się akurat nie zgodzę! W życiu lepsze doby nie daje równorzędnych efektów jak lepsze szkła, w życiuuuu... Szkła mają znacznie większe znaczenie. Chyba nie chcesz powiedzieć że zdjęcia z 40d i 400d różnią się aż tak.
    Ostatnio edytowane przez RafalTK ; 19-05-2008 o 19:05
    czarny aparat z białym obiektywem ...

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sylwester Samluk Zobacz posta
    ok, mogą byćkwiaty, to nie ma znaczenia
    Witam znów!
    W ostatniej chwili przed wyjściem z pracy przypomniałem sobie o obiecanych fotkach. Zrobiłem je przy świetle zastanym (słabe halogenki u sufitu), statyw w tym samym miejscu. Prosta obróbka: wywołanie z RAW prawie na zero, drobna regulacja krzywej RGB, zmniejszenie, podostrzenie. Bez rewelacji, ale widać różnicę w pokryciu pola widzenia matryc.
    1.
    5D + 24-70mm f/2.8 L: 1/50s, F/2.8, 70mm, ISO-100

2.
    20D + 24-70mm f/2.8 L: 1/50s, F/2.8, 66mm, ISO-100

3.
    5D + 24-70mm f/2.8 L: 1/40s, F/2.8, 35mm, ISO-100

4.
    20D + EF 24-70mm f/2.8 L: 1/40s, F/2.8, 34mm, ISO-100

Może się w weekend zbiorę w sobie i zrobię ciekawsze fotki porównawcze.
    C-F-K - forever

Początki nałogu Awatar Misiaque
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Ożesz, jaka powalająca plastyka 5D! Wyrzuciłem moje 350D przez okno

Początki nałogu Awatar sylwester Samluk
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Witam

No faktycznie róznica duża, pewnie do sportowych fotek lepszy będzie crop?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Aby jeszcze zobaczyć róznice w zdjęciach można by było zrobić zdjęcie z 5D i zdjecie z cropa ale tak aby na fotografiach byly te same elementy, wtedy mozna by było zobaczyć roznice. Wiesz o co chodzi?
    Ostatnio edytowane przez sylwester Samluk ; 20-05-2008 o 10:25 Powód: Automerged Doublepost
    |5D Mark I| |50D+BG-E2N| |400D+BG-E3| |Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM| |Canon EF 28mm f/1.8| |Canon EF 85mm f/1.8|
    |Canon EF 70-200mm f/4 L USM| |Canon Speedlite 430 EX II|Knight TR-332 E-TTL Trigger

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Misiaque Zobacz posta
    Ożesz, jaka powalająca plastyka 5D! Wyrzuciłem moje 350D przez okno
    Jak nietrudno zauważyć nie są to zdjęcia mające powalać czymś z nóg. Nie o to w nich chodzi. Wątki galeriowe zawierają mnóstwo technicznie dopracowanych ujęć, tam możesz wyrazić swoje odczucia estetyczne.

Sylwester:
    Chciałeś by ustawienia były dokładnie takie same. FF i cropp mają swoją specyfikę i błędne jest, a czasami wręcz szkodliwe dla kadru ustawianie ich dokładnie tak samo.Celowo otworzyłem obiektyw do największego dostępnego światła jakie miałem pod ręką, by pokazać różnice.
    Ad 1,2. O ile w fotce 1 kadr jest jeszcze do zgryzienia i mamy do dyspozycji przestrzeń na rozmycie się się zdjęcia, o tyle w fotce 2 przy tej samej ogniskowej i tej samej odległości od fotografowanego obiektu ciężko jest o podobny kadr. Trzeba by było nieco zwiększyć odległość od obiektu. Miałoby to napewno wpływ na bokeh. Przy okazji: dla obu zdjęć użyłem dolnego punktu AF ostrząc na dolną różyczkę.
    Ad 3,4 W tych przypadkach, przy ogniskowej 35mm z kolei większa głębia ostrości jaką oferuje cropp przy świetle 2.8 jest moim zdaniem korzystniejsza.
    Ostrzone przy użyciu prwego AF (przy ustawieniu pionowym-górnego) ostrząc na brzeg kielicha z wiśniami.
    Konkludując: nie zawsze i wszędzie jest wskazane używać największego dostępnego światła za wszelką cenę, warto wziąść pod uwagę specyfikę sprzętu i ogniskową by kontrolować GO w zaplanowanym kadrze.
    C-F-K - forever

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sylwester Samluk Zobacz posta
    Witam
    ...
    Aby jeszcze zobaczyć róznice w zdjęciach można by było zrobić zdjęcie z 5D i zdjecie z cropa ale tak aby na fotografiach byly te same elementy, wtedy mozna by było zobaczyć roznice. Wiesz o co chodzi?
    Zapewne chodzi Ci o takie oddalenie z croppem od fotografowanego motywu by zawrzeć cały material z pełnej klatki?
    Owszem, jeśli masz dosyć miejsca (na imprezach może być problem z mobilnością) możesz się na tyle oddalić by zawrzeć tę samą przestrzeń na fotografii. Jest tylko małe "ale". Zwiększając odległość przy tej samej przysłonie zwiększa się głębia ostrości na zdjęciu.
    Mówiąc prościej: używając tego samego szkła w cropie obszar ostrości zawsze będzie wiekszy od tego jaki osiągniesz w analogicznym świetle na FF. By osiągnąć ten sam efekt na croppie ( w oddaleniu) musiałbyś bardziej otworzyć przysłonę, czyli w tym przypadku poniżej f/2.8.
    C-F-K - forever

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mellan Zobacz posta
    ...Trzeba by było nieco zwiększyć odległość od obiektu. Miałoby to napewno wpływ na bokeh.
    A może Sylwestrowi chodziło jedynie o skrócenie ogniskowej ?

P.S. Plastyka jest już chyba mitem porównywalnym z duszą Nikona, ale to tylko moje zdanie i nie będę się kłócił
    Ostatnio edytowane przez Bagnet007 ; 20-05-2008 o 21:02

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Chciał by parametry były takie same...zresztą czy skrócę ogniskową czy się oddalę, ma to podobny wpływ na GO, zawsze się zwiększy. Natomiast gdy jedynego czego ci trzeba to światła a obiektyw jest świetny, nie otworzysz go bardziej, bo cropp cię ogranicza.
    Ale to detal...prawdziwe żylety i tak są powyżej 5.6....
    Ostatnio edytowane przez Mellan ; 20-05-2008 o 22:36
    C-F-K - forever

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RafalTK Zobacz posta
    Z tym się akurat nie zgodzę! W życiu lepsze doby nie daje równorzędnych efektów jak lepsze szkła, w życiuuuu... Szkła mają znacznie większe znaczenie. Chyba nie chcesz powiedzieć że zdjęcia z 40d i 400d różnią się aż tak.
    pewnie, ze sie roznia az tak. tam gdzie w katalogu na dysku jest 60 zdjec z 40D z 400D byloby moze 30. jak to jest impreza sportowa lub inna szybkostrzelna przypadlosc, to mowimy o 30 zdjeciach albo 30 brakach zdjec. dla mnie to jednak zasadnicza roznica.

o innych przewagach aparatu nad plastikowa wydmuszka nie bede sie rozwodzil. cicho wspomne tylko o jednej diametralnej roznicy, ignorowanej przez osoby traktujace pstrykadlo jako skaner do generowania ostrych pikseli (tylko i wylacznie) - celownik. w 40D widac co sie fotografuje. w 400D mozna to dosc zgrubnie oszacowac
    www albo tez flickr

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów