Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 57

Wątek: Pytanie dla doświadczonych - Dylemat

Początki nałogu Awatar bruckner
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RafalTK Zobacz posta
    Po co zaraz piszesz znowu o szkłach pod FF. A skąd wiadomo że kiedyś będzie stać na FF? Wszyscy tylko EF i FF ... a tak naprawdę nie wiadomo kiedy i czy w ogóle kupi się 5D. Jeżeli ktoś nie zarabia na zdjęciach to po co mu 5D?
    a jeśli tym FF'em nie będzie 5d tylko Analog to co wtedy?? :rolleyes: :rolleyes:
    Gripped EOS 350d+KIT | Gripped EOS 33 | Sigma 70-300 APO DG | EF 50/1.8 | [M42] Jupiter 9 85/2 | [m42] Helios 58/2 (stary) | SmenaMacro(home made) | Speedlite 430EX | Velbon Sherpa 600r | Lowepro Stealth Reporter D200 AW | Skrzypce warte więcej niż cały ten zestaw :cool:
    Fotki Digart
    FOTOblog

Bywalec Awatar RafalTK
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bruckner Zobacz posta
    a jeśli tym FF'em nie będzie 5d tylko Analog to co wtedy?? :rolleyes: :rolleyes:
    A pisał ktoś że chce kupić 5D albo analoga? Waszym myśleniem to powinno się wycofać z rynku EF-Sy bo po co one komu jak i tak przejdzie na FF albo bedzie miał dodatkowo analoga. Nie żebym bronił tak EF-sów ale pomyśl zanim coś napiszesz ... poza tym nie ma konkurencji dla C 10-22 dla cropa. Krążą nawet opinie że jest ostrzejszy od 17-40L - a to już nie jest na cropie szeroko.
    czarny aparat z białym obiektywem ...

Początki nałogu Awatar sylwester Samluk
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

okey, 10-22 to ma zastosowanie do krajobrazów, architektóry, a jakie jest przeznaczenie 17-40 f/4 ? Czemu warto go kupić? Oczywiście oprócz tego, że to L i nie jest drogi.
    |5D Mark I| |50D+BG-E2N| |400D+BG-E3| |Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM| |Canon EF 28mm f/1.8| |Canon EF 85mm f/1.8|
    |Canon EF 70-200mm f/4 L USM| |Canon Speedlite 430 EX II|Knight TR-332 E-TTL Trigger

Bywalec Awatar RafalTK
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sylwester Samluk Zobacz posta
    okey, 10-22 to ma zastosowanie do krajobrazów, architektóry, a jakie jest przeznaczenie 17-40 f/4 ? Czemu warto go kupić? Oczywiście oprócz tego, że to L i nie jest drogi.
    10-22 dla cropa (17-40 to na cropie 27-64, wiec za malo na landszafty i takie tam)
    17-40 to taki odpowiednik 10-22 dla FF
    czarny aparat z białym obiektywem ...

Uzależniony Awatar comatus
    Miasto
    Wybrzeże Pucyfiku

Domyślnie

A na cropie 17-40 to zamiennik KITa (jak to gdzieś przeczytałem - proteza )

Coś już napisał Awatar dobert
    Miasto
    NL

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez comatus Zobacz posta
    A na cropie 17-40 to zamiennik KITa (jak to gdzieś przeczytałem - proteza )
    Ja swojego tak używam. Tylko krótkawy...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Żadnej z elek które miałem czy mam nie nazwałbym protezą.KIT to po prostu zestaw, komplet itp.Kazdy obiektyw nawet najwybitniejszy sprzedawany w komplecie z body jest popularnie zwany Kitem.Z szerokich zoomów canona w klasie L mamy 16-35 wersja I i II oraz 17-40.Wybór niewielki a i róznica[w krajobrazie] tez nie tak duza.Mnie jakosc 17-40 wystarcza.Jeśli ma byc lepiej
    na FF to stałka 14 L.A jesli na cropie to C 10-22 lub ta sama stałka.Tyle dla wymagajacych ,bo jest oczywiscie kilka innych obiektywów którymi robione są świetne zdjecia przez wielu kolegów.KIT z cropa C 18-55 ,najtańsze szkło canona [powszechnie obśmiewane ] jest narzędziem przy pomocy którego zrobiono mnóstwo świetnych zdjec.Bo niestety dobre szkło nie czyni automatycznie wlasciciela dobrym fotografem.[przynajmniej w moim
    przypadku ]Pozdrawiam
    Czy szkła,czy body ?Oto jest pytanie.W analogu na pewno szkła.W cyfrze to juz nie tak oczywiste.Przyda sie i jedno i drugie.Trzeba by sobie zajrzec w plany i potrzeby.Warto przyjrzec sie rynkowi.Zwlaszcza w body przy wejsciu nowych modeli pojawiaja sie świetne okazje,a zaoszczedzone sumy ułatwiaja nastepne zakupy np.szkieł.Nie nalezy sie spieszyć.Ta choroba jest nieuleczalna. :-)

Coś już napisał

Domyślnie

Dziwny temat... Eksperci sie wypowiadaja owczym pedem ze lepiej inwestowac w szklarnie ze to ze tamto...

A moze kolega napisze nam co takiego zamierza fotografowac?? Bo jesli chce robic np sesje dziewczynom, albo w niedlugim czasie doinwestowac zestaw to sprzedaz 400stki jest chyba najlepszym wyjsciem.

Sam mialem 400tje, mialem 40steke, mam 5tke. Miedzy ostatnim jest przepasc w stosunku do 2 pozostalych prawie pod kazdym wzgledem. Miedzy 40stka a 400tka tez jest roznica ale juz nie taka. Mimo wszystko jesli potrzebne Ci np wysokie iso, LV... Bierz 40stke... Ale teraz pytanie czy jedynie 85mm Ci wystarczy? Jesli nie to czy jestes gotowy dokupic jakies szklo? Popatrz na zdj z Lki... To prawie max mozliwosci Twojego aparatu... Czy ta jakosc Ci wystarcza? Czy potrzebujesz ultra szeroko? 10mm a 18 to duza roznica...

Nadaj sobie tym wszystim pytaniom wagi, odpoweidz na nie i masz podjeta decyzje :-) Pozdrawiam!
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    A z zakupami w USA radzilbym uwazac... Ja na Ebayu stracilem, chyba bezpowrotnie spora sume... Oszustow tam wiecej niz na allegro i policja niewiele sobie robi ze scigania ich.

Sprzet z USA=ryzyko, brak gwarancji. Sprzet z PL=cashback, gwarancja, pewnosc, niewielewyzsza cena... No i wspieramy Polska gospodarke!! :-)
    Ostatnio edytowane przez Teoysta ; 19-05-2008 o 01:22 Powód: Automerged Doublepost
    ds II 17-40 85 1.8

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Teoysta Zobacz posta
    ...Sprzet z USA=ryzyko, brak gwarancji. Sprzet z PL=cashback, gwarancja, pewnosc, niewielewyzsza cena... No i wspieramy Polska gospodarke!! :-)
    Sorry, nie mogłem się powstrzymać.
    Zam dziewczynę, która od kilku miesięcy czeka na cashback, dodzwonić się nie może i najprawdopodobniej go nie dostanie, taki jest natłok kupujących. Lens amerykański używam, chodzi bezawaryjnie i sobie chwalę. Różnica w cenie sprzętu z wysokiej półki jest znaczna i usprawiedliwiająca ryzyko braku gwarancji. Ceny w canon polska są chore.
    Wspierać polską gospodarkę? Tę która wygnała mnie za granicę? Owszem, wspieram 30% podatkiem i mam w nosie, że fiskus chciałby dorzucić vaty.
    Przepraszam za OTa.
    C-F-K - forever

Bywalec

Domyślnie

A porównywałeś dziś (lub oststnio) ceny w Europie (bez Polski) do cen w USA?

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów