Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 57

Wątek: Pytanie dla doświadczonych - Dylemat

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar sylwester Samluk
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Pytanie dla doświadczonych

Witam

Posiadam Canona 400D a obiektywem 18-55mm i L 70-200mm f/4.
    Dziś przyszła mi taka myśl i za bardzo nie wiem jak wybrać co jest ważniejsze?
    O to moje propozycje w Wy doradzcie, którą wybrać.

1. Propozycja.

Do 400D dokupuje gripa, orazobiektywy 10-22mm f 3,5 -5,6 canona oraz stałkę 85mm f/1,8

2. propozycja

Sprzedaje 400D z Kitowym obiektywem, dokładam pieniądze i kupuje 40D + obiektyw 85mm F/1,8

Dodam, że 40D mam okazje nabyć z USA za niecałe 1000$ samo body.
    Sprzedając 400D z KIt obietywem za 1100zł no może 1200zł takie ceny widziałem na zananym wszystkim portalu, dokładam około 1200zł i mam body 40D.

Z 400D jestem zadowolony to udany aparat ale jedna rzecz mi przeszkadza, jest już trochę za mały, Być może dokupienie gripa pozwoli na lepszą ergonomie.

Za 40D przemawia do mnie AF, wszystkie pola krzyżowe, większy wizjer co zdecydowanie poprawia kadrowanie i mniej oko się męczy.
    Jeżli chodzi o live view to nie jest to dla mnie wyznacznik zamiany!
    Jeszcze za 40D przemawia lepsza ergonomi i wykonanie, aparacik ma swoją wagę i dobrze leży w dłoni.

Pytam Was za tem czy lepiej rozszerzać listę obiektywów i jechać na 400D z gripem

czy lepiej kupić 40d ze względu na nowoczesność, krzyrzowe pola AF, 6 kl/s lub 6,5 kl/s ( tego już nie pamiętam), lepszy wizjer.

Pozdrawiam

Sylwek

C
    |5D Mark I| |50D+BG-E2N| |400D+BG-E3| |Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM| |Canon EF 28mm f/1.8| |Canon EF 85mm f/1.8|
    |Canon EF 70-200mm f/4 L USM| |Canon Speedlite 430 EX II|Knight TR-332 E-TTL Trigger

Domyślnie

Ja Ci powiem tak ... to czy zainwestujesz w sklarnie czy w body to Twoj wybór, jeśli migawka w tym 400D nie jest jeszcze na dorżnięciu to bez wachania kupiłbym gripa + te dwa szkła, do tego jeszcze jakiś zamiennik KITa a zmianę body odłożył na później ...

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

oczywiście, że migawka nie jest zakatowana, ale czemu migawka ma być tym zapalnikiem zachecającym do wymian, czy jej wymian jest tak kosztowna, że trzeba od razy wymieniać body? Przepraszam tak zrozumiałem tą odpowiedź.
    |5D Mark I| |50D+BG-E2N| |400D+BG-E3| |Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM| |Canon EF 28mm f/1.8| |Canon EF 85mm f/1.8|
    |Canon EF 70-200mm f/4 L USM| |Canon Speedlite 430 EX II|Knight TR-332 E-TTL Trigger

Początki nałogu Awatar mathom
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sylwester Samluk Zobacz posta
    oczywiście, że migawka nie jest zakatowana, ale czemu migawka ma być tym zapalnikiem zachecającym do wymian, czy jej wymian jest tak kosztowna, że trzeba od razy wymieniać body? Przepraszam tak zrozumiałem tą odpowiedź.
    Dla mnie akurat migawka była jednym z powodów do wymiany. Drugim była spadająca cena 400d. Stwierdziłem, że zamiast wydawać za jakiś czas 500-600 zł na nową migawkę, wolę dołożyć 1200 i mieć nowy, przyjemniejszy w obsłudze aparat (40d). Nie żałowałem tej decyzji ani przez chwilę

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

I jescze jedno pytanie już ostatnie.

W katalogu wyczytałem, że 40D obsługuje wszystkie obiektywy EF zaś 400D wszystkie obiektywy EF oraz EF-S. To oznacza chyba tylko lepiej dla 400D? A może to pomyłka w druku?

To jaką decyzję podjąłem i co zamierzam przedstawie w swoim czasie.

Zycze wszystkim udanych zdjęć.

Sylwek

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sylwester Samluk Zobacz posta
    I jescze jedno pytanie już ostatnie.

W katalogu wyczytałem, że 40D obsługuje wszystkie obiektywy EF zaś 400D wszystkie obiektywy EF oraz EF-S. To oznacza chyba tylko lepiej dla 400D? A może to pomyłka w druku?
    Pomyłka, 40D też obsługuje EF-S.
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Bywalec Awatar RafalTK
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Jasne że lepiej dokupić obiektywy ... Jakość zdjęć zależy głównie od szkła a nie puszki... Większa różnicę odczujesz kupując szkła.
    Kup sobie gripa i będziesz widział jaka jest różnica w ergonomii - powiem ci z własnego doświadczenia że to w tym momencie inny aparat
    czarny aparat z białym obiektywem ...

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RafalTK Zobacz posta
    Jasne że lepiej dokupić obiektywy ... Jakość zdjęć zależy głównie od szkła a nie puszki... Większa różnicę odczujesz kupując szkła....
    To takie oklepanie i nośne hasełka: nawet z super szkem ale gorszym AF może być gorzej niż na odwrót ... wszystko zależy - do reporterki, czy do krajobrazu ...
    Poza tym kolega ma przecież w obu przypadkach kupic 85/1.8.

Bywalec

Domyślnie

dokładnie
    dylemat autora nie polega na tym że nie ma nic, uściubał trochę grosza i bierze na styk puszkę albo szkło
    powiem tak:
    ja przesiadłem się z 350D na 40D - różnica pod każdym względem była dla mnie kolosalna, również jeśli chodzi o jakość zdjęć - choć tu akurat nie spodziewałem się rewelacji, AF to w ogóle inna bajka, ergonomia i jakość wykonania body również, nie wiem jak ma się 350D do 400D (tego drugiego nie miałem okazji testować) w każdym razie przesiadkę z 350'tki na 40'stkę odczułem mocno na plus
    ja z cash backiem nie miałem żadnego problemu, czekałem ok. miesiąca na kasę, natomiast jak czytałem ostatnio wypowiedź gdzieś na forum o kupnie 580EX z ebaya za 1000 zł (okazyjnie) to przyznam szczerze że nie mogę za cholerę załapać gdzie tu ta okazja; ja dałem za tą lampę 1370 zł w pstryku (więc nie najtańszym sklepie w polsce) - CashBack = 1200 zł, jeśli 200 zł kosztuje mnie: spokój w sprawach serwisowych, spokój w głowie czy trafiłem na oszusta, czy coś do mnie w ogóle dojdzie a jeśli tak to w jakim stanie itp... to wolę przepłacić niż podniecać się pozorną oszczędnością
    pozdrawiam
    Tomek

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Witam

Przeczytałem wszystkie wasze wypowiedzi i serdecznie za nie dziękuję. Oczywiście zamierzam sam kupić sprzęt w USA, bedąc tam na miejscu

Widząc wasze odpowiedzi to zauważyłem, że podzieliliście się na obozy. Jedni zachęcają to zakupu nowych szkieł inni zaś polecacie wymianę aparatu. Z własnego doświadczenia zauważyłem, ze szkła są drogie i będąc w USA należy zakupić obiektyw w miarę dobry za rozsądną cenę. W Polsce obiektywy są drogie i tego nikt nie zmieni. Puszki szybciej tanieją od obiektywów ponieważ należą do segmentów związanych z elektroniką.

Canon 40D jest niezły ale moim marzeniem jest mieć 5D ze względu na FF i wykorzystanie obiektywu w pełni jego zakresów.

Napiszcie jeszcze czy zdjęcie z 5D i z 40D rózni się czymś? Chodzi o plastykę rejestrację zdjęcia na matrycy? Wiem, że 40D ma Cropa i wiadomo zakres będzie o 1,6 większy od podanego na obiektywie jednak interesuje mnie taka kwestia, czy jak założymy dwa te same obiektywy na aparaty i zrobimy portrety tej samej osobie, czy widać różnice w zdjęciu?

Może macie takie fotografie do porównania.

P.s kusi mnie to, że 40D mogę nabyć za tak niewielkie pieniądze a z drugiej strony zostanę z nową puszką bez szkieł o ktorych marzyłem a sznybko do USA ponownie sięnie wybiorę, rodzina się powiększy o drugie dziecko i trzeba będzie poświęcić im czas.

Sylwek

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów