Czemu bez Polski? Porównuję ceny z HK do UE, coś zamierzam kupić...
Czemu bez Polski? Porównuję ceny z HK do UE, coś zamierzam kupić...
C-F-K - forever
Ale mowa jest o USA.
dokładnie
dylemat autora nie polega na tym że nie ma nic, uściubał trochę grosza i bierze na styk puszkę albo szkło
powiem tak:
ja przesiadłem się z 350D na 40D - różnica pod każdym względem była dla mnie kolosalna, również jeśli chodzi o jakość zdjęć - choć tu akurat nie spodziewałem się rewelacji, AF to w ogóle inna bajka, ergonomia i jakość wykonania body również, nie wiem jak ma się 350D do 400D (tego drugiego nie miałem okazji testować) w każdym razie przesiadkę z 350'tki na 40'stkę odczułem mocno na plus
ja z cash backiem nie miałem żadnego problemu, czekałem ok. miesiąca na kasę, natomiast jak czytałem ostatnio wypowiedź gdzieś na forum o kupnie 580EX z ebaya za 1000 zł (okazyjnie) to przyznam szczerze że nie mogę za cholerę załapać gdzie tu ta okazja; ja dałem za tą lampę 1370 zł w pstryku (więc nie najtańszym sklepie w polsce) - CashBack = 1200 zł, jeśli 200 zł kosztuje mnie: spokój w sprawach serwisowych, spokój w głowie czy trafiłem na oszusta, czy coś do mnie w ogóle dojdzie a jeśli tak to w jakim stanie itp... to wolę przepłacić niż podniecać się pozorną oszczędnością
pozdrawiam
Tomek
Witam
Przeczytałem wszystkie wasze wypowiedzi i serdecznie za nie dziękuję. Oczywiście zamierzam sam kupić sprzęt w USA, bedąc tam na miejscu![]()
Widząc wasze odpowiedzi to zauważyłem, że podzieliliście się na obozy. Jedni zachęcają to zakupu nowych szkieł inni zaś polecacie wymianę aparatu. Z własnego doświadczenia zauważyłem, ze szkła są drogie i będąc w USA należy zakupić obiektyw w miarę dobry za rozsądną cenę. W Polsce obiektywy są drogie i tego nikt nie zmieni. Puszki szybciej tanieją od obiektywów ponieważ należą do segmentów związanych z elektroniką.
Canon 40D jest niezły ale moim marzeniem jest mieć 5D ze względu na FF i wykorzystanie obiektywu w pełni jego zakresów.
Napiszcie jeszcze czy zdjęcie z 5D i z 40D rózni się czymś? Chodzi o plastykę rejestrację zdjęcia na matrycy? Wiem, że 40D ma Cropa i wiadomo zakres będzie o 1,6 większy od podanego na obiektywie jednak interesuje mnie taka kwestia, czy jak założymy dwa te same obiektywy na aparaty i zrobimy portrety tej samej osobie, czy widać różnice w zdjęciu?
Może macie takie fotografie do porównania.
P.s kusi mnie to, że 40D mogę nabyć za tak niewielkie pieniądze a z drugiej strony zostanę z nową puszką bez szkieł o ktorych marzyłem a sznybko do USA ponownie sięnie wybiorę, rodzina się powiększy o drugie dziecko i trzeba będzie poświęcić im czas.
Sylwek
|5D Mark I| |50D+BG-E2N| |400D+BG-E3| |Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM| |Canon EF 28mm f/1.8| |Canon EF 85mm f/1.8|
|Canon EF 70-200mm f/4 L USM| |Canon Speedlite 430 EX II|Knight TR-332 E-TTL Trigger
40D nie mam, mam 20D, do tego piątkę. Jeśli Cię interesuje taka porównawcza fota mógłbym zrobic. Musiałbym tylko ochotnika znaleźć, a z tym może być problem na dzień dzisiejszy. Mogę zrobić "portret" jakiejś kompozycji kwiatowej conajwyżej.
C-F-K - forever
ok, mogą byćkwiaty, to nie ma znaczenia
|5D Mark I| |50D+BG-E2N| |400D+BG-E3| |Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM| |Canon EF 28mm f/1.8| |Canon EF 85mm f/1.8|
|Canon EF 70-200mm f/4 L USM| |Canon Speedlite 430 EX II|Knight TR-332 E-TTL Trigger
Jak brakuje Ci kaski na sprzęcik, to będąc w USA możesz zainwestować w sprzęt z górnej półki i sprzedać go w PL. Chętni zawsze sie znajdą a różnica wystarczy Ci do kupienia odpowiedniego dla Ciebie szkła tudzież body.
Przykładowo: kupujesz w US szkło C. 35 1.4L za około 1200$ (2600zł) a w Polsce sprzedajesz za 3200zł i już trochę kaski wpada. Możesz też w dziale Sprzedam zamieścić ogłoszene o szkłach z USA...
Wracając do Twojego pierwszego posta to z moich obliczeń masz do dyspozycji około 4000zł na sprzęt (jeśli z USA to prawdopodobnie około 3000zł). Pierwsza opcja jest niezła i jeśli o mnie chodzi to właśnie tak bym inwestował kasę. Wadą drugiej opcji jest brak szkieł z szerokim kątem - na pewno przydałyby się. Prędzej czy później odczujesz brak, no chyba że zamierzasz tylko portrety. W kążdym bądź razie w pierwszej opcji masz bardzo bogatą szklarnię, a w drugiej niezłą puszkę i problem z szerokim kątem. Na koniec jeszcze przypomnę, że szkła o wiele wolniej tracją na wartości niż body. Ja bym wybrał obiektywy
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez caveman ; 19-05-2008 o 14:37
Też bym brał obiektywy. I zbierać na piątkę :-)