Cytat Zamieszczone przez Misiaque Zobacz posta
Ożesz, jaka powalająca plastyka 5D! Wyrzuciłem moje 350D przez okno
Jak nietrudno zauważyć nie są to zdjęcia mające powalać czymś z nóg. Nie o to w nich chodzi. Wątki galeriowe zawierają mnóstwo technicznie dopracowanych ujęć, tam możesz wyrazić swoje odczucia estetyczne.

Sylwester:
Chciałeś by ustawienia były dokładnie takie same. FF i cropp mają swoją specyfikę i błędne jest, a czasami wręcz szkodliwe dla kadru ustawianie ich dokładnie tak samo.Celowo otworzyłem obiektyw do największego dostępnego światła jakie miałem pod ręką, by pokazać różnice.
Ad 1,2. O ile w fotce 1 kadr jest jeszcze do zgryzienia i mamy do dyspozycji przestrzeń na rozmycie się się zdjęcia, o tyle w fotce 2 przy tej samej ogniskowej i tej samej odległości od fotografowanego obiektu ciężko jest o podobny kadr. Trzeba by było nieco zwiększyć odległość od obiektu. Miałoby to napewno wpływ na bokeh. Przy okazji: dla obu zdjęć użyłem dolnego punktu AF ostrząc na dolną różyczkę.
Ad 3,4 W tych przypadkach, przy ogniskowej 35mm z kolei większa głębia ostrości jaką oferuje cropp przy świetle 2.8 jest moim zdaniem korzystniejsza.
Ostrzone przy użyciu prwego AF (przy ustawieniu pionowym-górnego) ostrząc na brzeg kielicha z wiśniami.
Konkludując: nie zawsze i wszędzie jest wskazane używać największego dostępnego światła za wszelką cenę, warto wziąść pod uwagę specyfikę sprzętu i ogniskową by kontrolować GO w zaplanowanym kadrze.