Strona 12 z 27 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 263

Wątek: Pytanie dotyczące filtrów Cokin

Uzależniony Awatar comatus
    Miasto
    Wybrzeże Pucyfiku

Domyślnie

U Kubiseka kupowałem holder, adapter i pierścień oraz filtr szary nd 0.8 (chyba taki ) Wszystko szybko i OK. Zastrzeżenia mam tylko do filtra szarego - bo daje jakiś fioletowy zafarb - ale to nie wina sprzedajacego.
    Potem kupowowałem u niego jeszcze UV Marumi i Hoya i też wszystko ok

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Też nie mam zastrzeżeń do Foto ABC: szybko, sprawnie i bez niespodzianek.
    Najciekawszą ofertę filtrów ma jednak wymieniany tu wielokrotnie sklep Raysfoto.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Bywalec
    Miasto
    Cieszyn / Turyn

Domyślnie

Dzięki za odpowiedzi i sorki MacGyver za pierwotne umieszczenie tematu w nieodpowiednim miejscu - po prostu szukałem informacji o miejscu zakupu w dziale "Co i gdzie?", a nie w osprzęcie dedykowanym

BTW widziałem, że Cokiny potrafią charakteryzować się różowym zafarbem... Czy to reguła? Wybieram się na Sardynię i z powodów finansowych liczyłem, że zmieszczę się w kwocie 90zł za filtr... Tymczasem wygląda na to, że najtańszym pod względem jakości wyjściem jest Hitech za ok 120zł ;/
    Pozdrawiam

Bywalec Awatar tdrul
    Miasto
    Kolobrzeg

Domyślnie

też niedawno kupowałem cały system i tez pierw myślałem nad zamiennikami jednak przekonałem sie do oryginalnych częsci cokina. I nie żałuje wszystko ładnie pasuje nie ma luzów i nie boje sie że któregoś razu calkiem przypadkowo wysunie mi sie szybka i bedzie buba.

co do tego sprzedawcy kiedyś kupiłem u niego filtr polaryzacyjny za 40zł. Do tej pory leży w szufladzie a na jego miejsce kupiłem fioletową hoye.
    30D, C10-22, T17-50, C70-200, cokiny i inne fastpacki

Początki nałogu Awatar SimOn!
    Miasto
    3Miasto

Domyślnie

Słuchajcie a widzieliście gdzieś w sklepach filtry szare ale te o najmniejszej przepuszczalności? Np. ND 4.0 (0.01%) czy choćby ND 3.0 (0.1%). Bo z tego co widzę to są tylko ND4 czyli tak naprawdę ND 0.6 (25%) przykładowo Hitech kończy się na ND 1.2.
    Szukam czegoś do fotografowania z kilkuminutowymi czasami w dzień i wychodzi, że tylko takie gęste filtry by sie nadawały.
    podpis...

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nol Zobacz posta
    Dzięki za odpowiedzi i sorki MacGyver za pierwotne umieszczenie tematu w nieodpowiednim miejscu - po prostu szukałem informacji o miejscu zakupu w dziale "Co i gdzie?", a nie w osprzęcie dedykowanym
    Podforum wybrałeś dobre, ale ten akurat wątek traktuje też o miejscach gdzie można kupić Cokiny i a'la Cokiny, więc przeniosłem :-)
    Cytat Zamieszczone przez Nol Zobacz posta
    BTW widziałem, że Cokiny potrafią charakteryzować się różowym zafarbem... Czy to reguła? Wybieram się na Sardynię i z powodów finansowych liczyłem, że zmieszczę się w kwocie 90zł za filtr... Tymczasem wygląda na to, że najtańszym pod względem jakości wyjściem jest Hitech za ok 120zł ;/
    Szarych nie warto kupować tańszych, kolorowe, jeśli potrzebujesz, można z powodzeniem brać PPL.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SimOn! Zobacz posta
    Słuchajcie a widzieliście gdzieś w sklepach filtry szare ale te o najmniejszej przepuszczalności? Np. ND 4.0 (0.01%) czy choćby ND 3.0 (0.1%). Bo z tego co widzę to są tylko ND4 czyli tak naprawdę ND 0.6 (25%) przykładowo Hitech kończy się na ND 1.2.
    Szukam czegoś do fotografowania z kilkuminutowymi czasami w dzień i wychodzi, że tylko takie gęste filtry by sie nadawały.
    B+W robi bardzo geste filtry szare, ale to ciezko kupic i byc moze bedziesz musial sprowadzac na zamowienie.

osobiscie mialem kiedys Hoye ND400 (okolo ND2.6 w notacji logarytmicznej). faktyczna gestosc byla blizsza 8 niz 8 2/3 dzialkom (czyli raczej ND256 niz ND400) ale to spokojnie wystarczalo, zeby efekt rozmycia byl widoczny. przyklady:
    http://www.trekearth.com/viewphotos.php?l=3&p=300700
    http://www.trekearth.com/viewphotos.php?l=3&p=391825

szczerze mowiac, to nie uzywalem tego filtra czesto. jego zastosowania sa, wbrew pozorom, dosc ograniczone.

jakbym mogl wybierac to wzialbym sobie dzisiaj szary 6-dzialkowy B+W. cenowo jest relatywnie znosny (w granicach tego co Hoya ND400 czyli 100 Eur w 77mm) a gestosc dokladnie taka jaka potrzebna, zeby zrobic te zdjecia, ktore z przyczyny nadmiaru swiatla bywaja dla mnie problematyczne.

wiecej niz ND400 na pewno bym sam nie kupil. kupa kasy jak za filtr do uzycia raz na rok, jak dobrze pojdzie
    www albo tez flickr

Miasto
    3Miasto

Domyślnie

dzięki akustyk za info, swoją drogą właśnie nie chcę wywalać kupy kasy żeby zrobić kilka zdjęć od czasu do czasu ...chociaż chwilowo mam na takie właśnie chęć (do tego ładnie by się na ścianie prezentowały)
    Czyli generalnie rozejrzę się za Hoya NDx400 chociaż 5 minutowej ekspozycji to raczej z tego nie wycisnę (ale w różnie bywa)... chyba żeby jeszcze dokładać cokinową NDx8.
    podpis...

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SimOn! Zobacz posta
    Czyli generalnie rozejrzę się za Hoya NDx400 chociaż 5 minutowej ekspozycji to raczej z tego nie wycisnę (ale w różnie bywa)... chyba żeby jeszcze dokładać cokinową NDx8.
    nie robilbym tego. zasadniczy problem z filtrami szarymi jest taki, ze bardzo trudno jest uzyskac barwnik do szkla (lub tworzywa zywicznego) tlumiacy wszystkie skladowe spektrum barw z rowna sila. wiekszosc filtrow szarych ma zauwazalny zafarb, tym wyrazniejszy im wieksza gestosc i/lub wiecej filtrow nalozone na siebie. roznica w cenie miedzy ND8 a ND400 czy innymi bardzo gestymi szarymi wynika m.in. z uzycia innych barwnikow, bo gdyby ND400 mial uzyty ten sam barwnik co ND8 tylko w wiekszej gestosci, to uzyskiwane zdjecia bylyby nie do uzytku ze wzgledu na ogromny zafarb. podobnie moze byc ze zlozeniem dwoch filtrow ND, ktore same z siebie wydaja sie wzglednie neutralne w normalnych warunkach. robilem ostatnio zdjecie skladajac Hitecha ND 1.2 z chinskim ND 0.9 z Allegro. wyszlo to po byku buraczkowe, z przebarwieniem na poziomie mocnego filtra FL-D tak ze nie radzilbym tego uzywac do koloru bez wyraznej koniecznosci
    www albo tez flickr

Miasto
    3Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    ....tak ze nie radzilbym tego uzywac do koloru bez wyraznej koniecznosci
    hehe dobre nie pomyślałem, że może zafarb wychodzić. Chociaż zdecydowanie nastawiałem się na klimaty B&W co w stylu Xavier Rey czy Majkela Rajkovic'a miodzio klimat :-D

EDIT:
    Ale kurde ceny u nas tej hoyki "troszkę" powalają :/
    podpis...

Strona 12 z 27 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów