pytanie do forumowiczów, czy ktoś z Was uzywał/uzywa... miał styczność z polarami Cokina ??
lub tego typu firm ??
pytanie do forumowiczów, czy ktoś z Was uzywał/uzywa... miał styczność z polarami Cokina ??
lub tego typu firm ??
wiele pytań
Witam.
Mam pytanie do akustyk-a: czy masz już te filtry z www.formatt.co.uk ?
Drugie pytanie dotyczy filtrów w wersji szklanej: Czy ich jakość optyczna jest lepsza, czy tylko wytrzymałość na zarysowania. W informacji na ich stronach wyczytałem iż jest to płytka żywicy optycznej pomiędzy dwoma taflami szklanymi.
jeszcze nie mam. co do jakosci optycznej to moge powiedziec na podstawie tych Hitechow, ktore juz mam. jest OK, ale szklany filtr to to nie jest. jesli nie uzywasz wiecej niz 2 filtrow na raz to ujdzie.
technicznie to tam nie ma zadnego szkla. to jest podklad zywiczny, na ktorym jest "namalowany" gradient
Chciałbym zastosować filtry do shift-ów. Panoramy robię przy wykorzystaniu przesunięć, łączenie tak wykonanych zdjęć jest bardzo dobre jakościowo, brak zniekształceń wynikających z obrotu obiektywu. Czytając i oglądając efekty zastosowania filtrów chciałbym spróbować je zastosować. Najczęściej chciałbym osiągnąć złagodzenia kontrastów (tu myślę o filtrze LowContrast) i osłabienia światła w części kadru (filtr połówkowy), no i często stosuję polara. Tak więc w takim rozwiązaniu mogą wystąpić 3 filtry. Chciałbym to zastosować w systemie LEE 100mm z okrągłym polarem 105mm, stąd moje pytanie o jakość optyczną.
Co sądzisz o takim rozwiązaniu ?
trudno mi cokolwiek powiedziec, bo nie uzywalem 100mm ani shiftow. z autopsji moge powiedziec, ze raczej nie uzywam polara w polaczeniu z polowka. filtra niskokontrastowego tez nie uzywalem, ale wydaje mi sie, ze idea dzialania tego filtra polega na rozpraszaniu swiatla, a to sila rzeczy obniza kontrast globalny ale i lokalny sceny. w konsekwencji zapewne tez wplywa na ostrosc.
Masz rację zastosowanie obniżenia kontrastów działa tak jak sądzisz, widać to na przykładowych zdjęciach, ale mimo wszystko taki efekt jest chyba milszy niż zbyt duży kontrast i przejścia tonalne z brakiem szczegółów, dlatego rozważam taką możliwość.
Zadaje te pytania bo zakup takich filtrów to bardzo poważny wydatek i chciałbym trochę poznać temat przed ew. wydaniem pieniędzy, natomiast gdyby jakość optyczna filtrów szklanych byłaby znacząco lepsza, to wolałbym rozłożyć zakupy w czasie ale zakupić najlepszy (optycznie) zestaw.
realnie, to zakup filtrow polowkowych oznacza tak czy siak nizsza jakosc, bo to nie bedzie szklo. Tiffen robi to na szklanym podkladzie, ale jakosc nie bedzie lepsza niz zywicznego (bo koniec koncow jest na tym farba) za to cena, jak to zwykle w przypadku Tiffena, wystrzelona w kosmos.
polara warto miec w dobrym szkle.
co do filtra obnizajacego kontrast to sie nie wypowiem. poki co nie byl mi nigdy potrzebny
Jeśli Ty nie potrzebujesz filtru ob. kontrast, fotografując tak dużo z filtrami, to muszę się jeszcze zastanowić czy moje potrzeby nie są tylko "teoretyczne".
Zbyt mało wiem w tym temacie. Chyba muszę wypożyczyć jakiś zestaw i popróbować.
BARDZO dziękuje za porady.
Witam,
Przejrzałem forum i niestety nie znalazłem informacji o sprawdzonych miejscach kupna filtrów systemu Cokin. Znalazłem na allegro użytkownika kubisiek i jego sklep FotoABC i w związku z tym pytanie: czy ktoś już zamawiał u niego filtry lub akcesoria tego systemu? Mam zamiar kupić adapter+holder+osłonę (wszystkie nieoryginalne), a do tego oryginalny filtr połówkowy ND4 P121M.
Za wszelkie opinie i ew. skierowania do innych, zaufanych miejsc z góry dziękuję.
Pozdrawiam