Strona 13 z 27 PierwszyPierwszy ... 3111213141523 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 263

Wątek: Pytanie dotyczące filtrów Cokin

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    ....wyszlo to po byku buraczkowe, z przebarwieniem na poziomie mocnego filtra FL-D tak ze nie radzilbym tego uzywac do koloru bez wyraznej koniecznosci
    Fotki z pikniku wyborczego Samoobrony ?
    :-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Początki nałogu Awatar bruckner
    Miasto
    Opole

Domyślnie cokin na początek

w.
    mam zamiar w najbliższym czasie zainwestować w system Cokina.
    i tu pojawia się pytanie : co na początek.
    wiadomo holder i pierścień i jakaś tam osłona przeciwsłoneczna. ale jakie filtry ND połówkowe. bo na początek muszę się ograniczyć do 2 filtrów bo na więcej kasy nie starczy. Więc o jakim stopniu przyciemniania i czy softy czy hardy?
    dodam bo to pewnie ważne że zestaw na Kicie 18-55 będzie używany.

bardzo proszę o radę

pozdrawiam serdecznie
    Gripped EOS 350d+KIT | Gripped EOS 33 | Sigma 70-300 APO DG | EF 50/1.8 | [M42] Jupiter 9 85/2 | [m42] Helios 58/2 (stary) | SmenaMacro(home made) | Speedlite 430EX | Velbon Sherpa 600r | Lowepro Stealth Reporter D200 AW | Skrzypce warte więcej niż cały ten zestaw :cool:
    Fotki Digart
    FOTOblog

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

ale jakie zdjecia chcesz robic?

wg. mnie optymalny ogolny zestaw na poczatek to 0.6 Soft i 0.9 Soft.
    jesli focisz w plaskim terenie albo potrzebujesz polowek przy dluzszych ogniskowych (tak od 35mm w cropie) to zamiast 0.9 Soft moze byc 0.6 Hard
    www albo tez flickr

Miasto
    Opole

Domyślnie

cokina przede wszystkim narazie w górach będę używał bo w pieniny jadę, ale na codzień na płaskim. (czyli narazie góry.. )
    co masz na myśli jakie zdjęcia? oczywiście krajobrazy.

czyli najlepiej 0.6 i 0.9 softy a potem dokupić takie same hardy... kolorowe to raczej najmniej mnie kręcą narazie. a jeśli już to mogą być z tych Tanich?? za 20?
    Gripped EOS 350d+KIT | Gripped EOS 33 | Sigma 70-300 APO DG | EF 50/1.8 | [M42] Jupiter 9 85/2 | [m42] Helios 58/2 (stary) | SmenaMacro(home made) | Speedlite 430EX | Velbon Sherpa 600r | Lowepro Stealth Reporter D200 AW | Skrzypce warte więcej niż cały ten zestaw :cool:
    Fotki Digart
    FOTOblog

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

pytanie o zdjecia bylo w zasadzie o plaskosc horyzontow i ogniskowe obiektywow. zupelnie inaczej sie foci szerokie katy nad morzem (bylo nie bylo, przewaznie plaski horyzont), a zupelnie inaczej wezsze katy na pagorkach.

ja bym na Twoim miejscu, dopoki nie robisz nad morzem lub w kraju typu Holandia (z nielicznymi wyjatkami plaskim jak stolnica), walczyl z polowkami o miekkim przejsciu. tam gdzie zauwazysz ich niedoskonalosc kupisz sobie jakies 0.6 Hard i powinno pomoc.

co do kolorow - ja mam w etui ostatnie 3 kolorowe polowki i chyba od roku nie zrobilem zadna zdjecia. no, moze jedno zdjecie. fajne to bylo kiedys, ale z wiekiem przechodzi. a na dodatek "passe", z wyjatkiem moze grup 12-latkow
    www albo tez flickr

Miasto
    Opole

Domyślnie

aha ale sokolica z kolorową

nie no ale czy się nadadzą te made in china czy orginały trza kupować... bo ze 2 bym sobie zafundował oczywiściue nie tabaczkową!!
    Fotki Digart
    FOTOblog

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

jak chcesz sie pobawic to kupuj tanioche z allegro. optycznie to takie samo g.. co Cokin wiec nie ma sie co modlic.

a sokolica... to zdjecie ma z okladem 3 lata. dawno temu i nieprawda
    www albo tez flickr

Miasto
    Opole

Domyślnie

a jeszcze zaoytam ogólnie czy strasznie ciężko pracować z cokinem na obiektywie z kręcącą mordką.... bo ogólnie narazie nie mam tyle siana żeby kupić sobie odpowiedni obiektyw ... jeszcze wchodzi w grę pożyczenie ale to raczej wątpliwe... a zapowiada mi się fajny wypad w góry na którym nie chcę przepuścić najmniejszej okazji dobrego zdjęcia...
    Fotki Digart
    FOTOblog

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bruckner Zobacz posta
    a jeszcze zaoytam ogólnie czy strasznie ciężko pracować z cokinem na obiektywie z kręcącą mordką.... bo ogólnie narazie nie mam tyle siana żeby kupić sobie odpowiedni obiektyw ... jeszcze wchodzi w grę pożyczenie ale to raczej wątpliwe... a zapowiada mi się fajny wypad w góry na którym nie chcę przepuścić najmniejszej okazji dobrego zdjęcia...
    olej holder i trzymaj polowke w rece. wtedy obrot filtra przez obiektyw Ci nie grozi

serio. jak uzywasz tylko jednego filtra i to na dodatek z miekka gradacja, to mozna sie bez holdera obyc, o ile pracujesz na statywie. ale zakladam, ze skoro mowisz o krajobrazie, to glupie pomysly typu pstrykanie z reki Ci po glowie nie chodza
    www albo tez flickr

Miasto
    Opole

Domyślnie

ok dzięki bardzo
    pozdrawiam serdecznie
    Fotki Digart
    FOTOblog

Strona 13 z 27 PierwszyPierwszy ... 3111213141523 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów