Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 89

Wątek: Jak zrobić mam dobre zdjęcia komunijne ?

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 1507 Zobacz posta
    sam pofoce swojemu dziecku, nikogo o zgodę pytać nie muszę
    Jest to wielce dziwne i szokujące ... Pierwszy raz się z czymś takim spotykam.

Cytat Zamieszczone przez TommyTheCat Zobacz posta
    to musi chyba byc mala ilosc dzieci, u mnie w miescie jest podobnie jak pisze Olszewski, rodzice nie sa wpuszczani do kosciola w poblize dzieci,
    inaczej jest straszny chaos i balagan
    Hm, wiesz, Komunie widziałem na 15 osób i była to impreza na wyłączność - różnica polega pewnie w cenie Przy 80 osobach cena jest o wiele niższa niż przy 15. Różnie to bywa i to nie jest temat rozmów. Choć wiesz, w Warszawie 15 osób na Komunii to też zarobek

Cytat Zamieszczone przez Malin Zobacz posta
    W plenerze i w domu możesz robic co chcesz, ale w kościele żeby focić to musisz mieć zgodę księdza, który ci jej nie udzieli bo:
    - wg. rozporządzenia Episkopatu zdjęcia mogą robić tylko osoby mające do tego odpowiednie uprawnienia, czyt. taki papierek po kursie dla fotografów. ostatnio u mnie był taki organizowany.
    - podczas celebracji może (nie to że powinna) pstrykać - i wchodzić częściowo na prezbiterium - tylko jedna osoba wyznaczona przez celebranta
    - dodatkowy jinks to taki, że nawet gdybyś mógł robić zdjęcia to celebrant może ci zabronić używania flash'a...

Chyba że dogadasz się jakoś z księdzem, ale to już...
    Wszystko jest do dogadania z księdzem, niezależnie od rozporządzeń Episkopatu To jest Polska...

Cytat Zamieszczone przez amigoz Zobacz posta
    Tiaaa, wszystko jest fajnie, jak zdjęcia robi w miarę utalentowany fotograf. U mnie, na mocy lokalnych powiązań, na imprezy szkolne czy kościelne zawsze biorą tego samego pseudo-fotografa (piszę pseudo, bo zdjęcia jakie on produkuje trudno nazwać amatorskimi...). I dochodzimy do sedna sprawy, że na układy nie ma rady... Ale swego EOSa przemycę do kościoła...
    Nie musisz przemycać, możesz go mieć na szyi - nie ma problemu. Ale w momencie, gdy przekroczysz szarfę - i tylko wtedy - służba porządkowa Totus Tuus zwróci Ci uwagę i poprosi o niewykonywanie zdjęć spoza szarfy.

Cytat Zamieszczone przez drakon Zobacz posta
    Hmm.... rospisaliście się panowie na temat spraw organizacyjnych a 1507 prosił o porady dotyczące szczegułów technicznych
    ja proponuje udać się do kościoła w środku tygodnia mniej więcej w godzinach odbywania się przyszłej komunii i popstrykać trochę fotek.
    potem tylko się modlić o podobne warunki pogodowe tzn. światło
    Mnie też to czeka i na tą okoliczność zamierzam kupić 70-300 i 580 (mam dobrą okazję wydać trochę pieniędzy bez trzasków ze strony ładniejszej połowy )
    jak myślicie czy to 70-300 da rade z lampą i 40d we w miare jasnym kościele?
    sorry za dołączenie się do postu
    Ja bym podkręcił trochę ISO (napisz jaki masz aparat i obiektyw(y)
    70-300? To Wy chyba jednak wszyscy lecicie spoza szarfy. Ja robię 17-40 i 50/1.4 USM i 85/1.8 USM zależy jaki kościół. ISO również zależne od kościoła.
    Błysk odbity z 430EX - jest wystarczający.

Odnośnie jak ustawiać osobę. To portrecik w większości przypadków (a takich będą, jeśli mnie pamięć nie myli 3) wykonuje się ze złożonymi rączkami do modlitwy - identyczny portret wykonuje się w plenerze. Jak wykorzystasz fakt, że rodzice stoją wtedy z dziećmi to Twoja sprawa.
    Przed kościołem będzie moment, że rodzice (a chyba konkretnie matka) trzyma nad głową dziecka rękę i ksiądz tam czyta modlitwę itd. to jest ważne do uchwycenia.
    Dalej, na pewno bardzo dobrymi kadrami są kadry, gdy niesie się dary (jeśli Twoje dziecko niesie), na pewno robi się jak śpiewa. Jeśli jesteś jako fotograf to możesz chodzić gdzie chcesz wokół szarf, nie widzę więc problemów nad kadrami. Pokombinujesz. Jeśli ksiądz jest praworęczny to ustaw się po jego lewej stronie (!) inaczej część jego alby i ornatu zasłoni Ci twarz dziecka i nie uchwycisz momentu kiedy podaje dziecku hostię. W plenerze to robi się różnie, samo dziecko, portret + sylwetka, rodzice z dzieckiem, rodzice chrzestni z dzieckiem, rodzice i rodzice chrzestni z dzieckiem no i ważne, żeby taki portret w plenerze nie był robiony z dużą głębią ostrości. Jeśli robisz go na terenie kościoła to uważaj, żeby (w przypadku dużej głębi ostrości) nie było nekrologów - to samo się tyczy w kościele. Unikaj sytuacji, gdy łapiesz dziecko (w kościele pewnie bezie stosował f/5.6) w portrecie żeby za nim nie była widoczna tablica:
    "Pamięci poległych[...]"

Jeśli chodzi o moje przykładowe fotki to niestety nie pokaże, gdyż
    dalsze rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej, inaczej stanowi to naruszenie art. 81 ust. 1 ustawy z dnia 4 lutego 1994r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
    Ostatnio edytowane przez Olszewski ; 18-03-2008 o 11:32
    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
    Ktoś naruszył Twoje prawa?

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 1507 Zobacz posta
    w Maju cykam komunię syna, będę focił w kościele ,w plenerze , i w domu.
    Proszę o porady szczególnie co do kościoła i pleneru, jak ustawiać chłopca jak zaplanować zdjęcia. W ogóle wszelkie porady mile widziane oraz linki do stron z przykładowymi fotami lub wasze foty
    Przed każdą komunią odbywają się próby. Udaj się na nią z synem. Wtedy będziesz dokładnie znał:
    1. przebieg uroczystości
    2. w którym miejscu będzie siedział syn
    3. którędy będzie wracał na miejsce
    4. jak będzie coś mówił do mikrofonu (występ solowy) to będziesz wiedział w którym miejscu są ustawione mikrofony
    5. warunki oświetleniowe (choć jak uczęszczasz to kościół powinieneś znać)

Pozwoli ci to dokładnie zaplanować miejsce z którego będziesz fotografował (zakładam że nie masz możliwości wejścia za tzw. szarfę.) a przeciskanie się co chwila może być utrudnione i denerwujące.
    Jak już będziesz znał miejsce to możesz wejść do kościoła przed uroczystością i zająć dogodne miejsce - choć tego nie polecam bo całkiem ciekawe ujęcia można zrobić podczas zbiórki dzieci/komunistów przed wejściem do kościoła. Potem tylko silne łokcie i brak skrupułów w przeciskaniu się przez tłum zeby zająć z góry upatrzoną pozycję .

Ważne to co piszą przy fotografii ślubnej - duży kontrast nad którym trzeba zapanować szczególnie jeżeli dzieci są ubrane w alby.

Pozwoleniami i papierkami bym się nie przejmował - nikt cię nie wygoni z kościoła bo niby w jaki sposób?? Policję wezwą?? Ochroniarzy?? To musieliby wywalić znaczną część rodziny z kompaktami, komórkami, kamerkami itp.
    Jedyne co to odrobina kultury, nieużywanie lampy w kluczowych momentach mszy i nie przeszkadzać modlącym się ludziom i prowadzącemu kapłanowi.
    Ja lampy nie używałem - bo nie mam Sprawdzić się może monopod

Plener i wszystko co potem zależy tylko i wyłącznie od twojej pomysłowości i umiejętności posługiwania się aparatem - i trochę od pogody .

Nie fotografuję ślubów, komunii itp. Opis w oparciu o własne doświadczenia, to co zrobiłem i to czego nie zrobiłem a powinienem zrobić tylko zrozumiałem to po fakcie. Dałem się namówić na trzy komunie, bo odmówić nie mogłem - rodzina a jednej z komunistek jestem ojcem chrzestnym
    Ostatnio edytowane przez bebesky ; 18-03-2008 o 12:09
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebesky Zobacz posta
    Ważne to co piszą przy fotografii ślubnej - duży kontrast nad którym trzeba zapanować szczególnie jeżeli dzieci są ubrane w alby.
    Obecnie (cały czas mówię w oparciu o Warszawę) dzieci są prawie zawsze ubierane w alby. I ważne jest, aby przy portrecie czy w kościele czy w plenerze rękoma złożonymi do modlitwy tak się ustawić i dziecko, aby nie zasłonić tego emblematu co tam jest...

Pozwoleniami i papierkami bym się nie przejmował - nikt cię nie wygoni z kościoła bo niby w jaki sposób?? Policję wezwą?? Ochroniarzy?? To musieliby wywalić znaczną część rodziny z kompaktami, komórkami, kamerkami itp.
    Nikt Cię nie wyprosi itd. jeśli nie będziesz przekraczał szarfy (ale rozumiem, ze u autora tego wątku ten problem nie występuje). Jak Totus Tuus będzie widział, że mimo upomnień nadal to robisz to albo stanie przy Tobie jeden z nich, albo uprzejmie poproszą Cię, abyś po cichu opuścił kościół - I uwierz - tak jest!

Jedyne co to odrobina kultury, nieużywanie lampy w kluczowych momentach mszy i nie przeszkadzać modlącym się ludziom i prowadzącemu kapłanowi.
    Ja lampy nie używałem - bo nie mam Sprawdzić się może monopod
    Takim momentem jest kazanie wygłaszane przez księdza. I najczęściej jest tak, że ksiądz zwraca się do fotografów z prośbą o niewykonywanie zdjęć podczas kazania, aby nie rozpraszać zebranych w kościele ludzi - jednak z doświadczenia powiem Ci, że Komunii Świętej to nie dotyczy, bardziej ślubów i chrztów.

Przed każdą komunią odbywają się próby. Udaj się na nią z synem. Wtedy będziesz dokładnie znał:
    1. przebieg uroczystości
    2. w którym miejscu będzie siedział syn
    3. którędy będzie wracał na miejsce
    4. jak będzie coś mówił do mikrofonu (występ solowy) to będziesz wiedział w którym miejscu są ustawione mikrofony
    5. warunki oświetleniowe (choć jak uczęszczasz to kościół powinieneś znać)
    Złota rada, ale pamiętaj, że światło może ulec zmianie. Próba może się odbywać, na cały gwizdek, a na Komunii Świętej ksiądz będzie chciał mieć nastrój i połowę oświetlenia będzie celowo wyłączone. Warto wprost zapytać księdza czy będzie ze światłem tak jak na próbie.

Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Olszewski Zobacz posta
    Nikt Cię nie wyprosi itd. jeśli nie będziesz przekraczał szarfy (ale rozumiem, ze u autora tego wątku ten problem nie występuje). Jak Totus Tuus będzie widział, że mimo upomnień nadal to robisz to albo stanie przy Tobie jeden z nich, albo uprzejmie poproszą Cię, abyś po cichu opuścił kościół - I uwierz - tak jest!
    Ja akurat takich przygód nie miałem, bo starałem się zachować umiar, czyli nie przekraczałem wyznaczonych linii, nie używałem flesza. a fotografowałem głównie przed wejściem do kościoła (zbiórka ) i w trakcie uroczystości związanych z komunią. Kiedy coś się działo. Reszta mszy - bez zdjęć bo po co miałem fotografować siedzące w ławce dzieci? Wystarczyło jedno zdjęcie w ławce praktycznie przed rozpoczeciem mszy głównie po to żeby sprawdzić histogram i dwa szybkie strzały w okolice ołtarza też po to żeby sprawdzić histogram
    fotografowanie podczas kazania jak dla mnie nie miało sensu. dzieciaki usypiały w ławkach

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja akurat takich przygód nie miałem, bo starałem się zachować umiar, czyli nie przekraczałem wyznaczonych linii, nie używałem flesza. a fotografowałem głównie przed wejściem do kościoła (zbiórka ) i w trakcie uroczystości związanych z komunią. Kiedy coś się działo. Reszta mszy - bez zdjęć bo po co miałem fotografować siedzące w ławce dzieci? Wystarczyło jedno zdjęcie w ławce praktycznie przed rozpoczeciem mszy głównie po to żeby sprawdzić histogram i dwa szybkie strzały w okolice ołtarza też po to żeby sprawdzić histogram
    fotografowanie podczas kazania jak dla mnie nie miało sensu. dzieciaki usypiały w ławkach
    Jeśli nie przekraczałeś linii-szarfy to spoko, to nikt Ci nie nie zrobi Wtedy kup sobie 300/2.8 lub 400/2.8 i rób z monopodu (trochę w tym przesadyzmu)

Odnośnie tego co mówiłeś, to tylko powiedziałem, że ten moment to jest kazanie kiedy ksiądz może poprosić o niewykonywanie zdjęć i moment Świętej Ciszy, czyli około 1-2 minut po kazaniu, kiedy daje czas wiernym na refleksje.

Tylko tyle Jeśli nie robisz seryjnie to i flesza możesz używać, nie spotkałem się z tym, żeby ksiądz zwrócił uwagę, że nie mogę robić z fleszem

Miasto
    kielce

Domyślnie

Jeśli nie przekraczałeś linii-szarfy to spoko, to nikt Ci nie nie zrobi Wtedy kup sobie 300/2.8 lub 400/2.8 i rób z monopodu (trochę w tym przesadyzmu)
    70-200/2,8 jest wystarczające choć akurat wszystkie trzy komunie musiałem robić 24-70 i 100/2,8 bo tele które miałem 100-300 za bardzo się nie nadawało

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

70-200/2,8 jest wystarczające choć akurat wszystkie trzy komunie musiałem robić 24-70 i 100/2,8 bo tele które miałem 100-300 za bardzo się nie nadawało
    Nie nadawało się bo hm, było ciemne?
    Pisałem, że z tym 300/2.8 L jest przesadyzm Ja robię tym co mam w stopce i bez problemu jest. Jeśli autor może poruszać się po całym kościele to nie wiem po co mu 70-300? Lepiej kupić na taką okazję portretów 50/1.4, albo jeszcze lepszy wydatek typu 35/1.4 L
    Przy 50/1.4 USM ma się duże pole to popisu odnośnie fotografowania. Z błyskiem-niższe ISO, bez błysku-wyższe ISO, oczywiście z uwzględnieniem warunków kościoła.

Bywalec
    Miasto
    Solec Kujawski

Domyślnie

Jeśli autor może poruszać się po całym kościele to nie wiem po co mu 70-300?
    Ogniskowe z przedziału 100-200 przydają się chociażby po to, aby móc z troszkę większej odległości zrobić kilka ujęć np. dzieci w ławkach bez wzbudzania ich dodatkowego zaciekawienia.
    Komunia jest bardzo specyficzną uroczystością m.in. z tego względu, że jej uczestnikami są dzieci - a więc osoby dość podatne na bodźdzce zewnętrzne i często mające problemy ze skupieniem. Skoro najważniejszym założeniem jest przeżycie duchowe, to warto, aby fotograf - przynamniej w niektórych momentach - nie był osobą najbardziej skupiającą dziecięcą uwagę. Dlatego zawsze staram się jak najmniej przemieszczać przed ławkami i tutaj właśnie przydają się dłuższe ogniskowe.
    Z kolei w momencie przyjmowania sakramentu warto użyć krótkich ogniskowych. Dzieci w tym momencie nie zwracają zazwyczaj uwagi na stojącego w pobliżu fotografa (o ile ten nie odstawia jakiejś szopki - a już coś takiego widziałem). Podobnie w trakcie procesji z darami, podczas śpiewu i czytania - uwaga głównych "aktorów" zajęta jest czym innym i mamy dosyć swobodne ujęcia. Warto jednak zwrócić uwagę, aby nie przeszkadzać zbytnio pozostałym uczestnikom tej uroczystości.
    ---------------
    Don_Pedro_123
    ---------------

Początki nałogu Awatar djcargo
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Dokładnie. Zresztą w Polsce wieeele komunii (np. u mnie w kościele) to uroczystości na 10-20 dzieci, z księdzem można spokojnie się dogadac i nie ma nawet czegoś takiego jak "piekielna szarfa"
    Regulamin pkt 8.

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

Sluby robię, a jutro komunie dopiero czwartą... Nigdy przed komunią nie szedłem do księdz poinformowac go bo z tego co słyszałem to jest monopol jednego fotoziutka (w zeszłym roku siostra mnie chyba 5 razy wyganiała za "linki" ale miałem to gdzieś), który skutecznie zasłania całym ciałem w trakcie komunii. Jurto zamierzam isc przed do ksiedza i fotoziutkowi powiedzieć że nie zależy mi na 80dzieciach tylko na jednym za którego mam 600zł i jesli bedzie utrudniał to ja mu też mogę...:wink: A proboszcz jak zabroni to i tak będę z tego sobie robił nic. Wiem jak sie zachować, ale tu klika jest prawie oficjalna. Miałem robić komunie- była taka propozycja od rodziców- ale proboszcz sie nie zgodzil bo fotoziutek ma praktyke i tylko on moze... zobaczymy jutro..

Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów