Pokaż wyniki od 1 do 10 z 89

Wątek: Jak zrobić mam dobre zdjęcia komunijne ?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Olszewski Zobacz posta
    Nikt Cię nie wyprosi itd. jeśli nie będziesz przekraczał szarfy (ale rozumiem, ze u autora tego wątku ten problem nie występuje). Jak Totus Tuus będzie widział, że mimo upomnień nadal to robisz to albo stanie przy Tobie jeden z nich, albo uprzejmie poproszą Cię, abyś po cichu opuścił kościół - I uwierz - tak jest!
    Ja akurat takich przygód nie miałem, bo starałem się zachować umiar, czyli nie przekraczałem wyznaczonych linii, nie używałem flesza. a fotografowałem głównie przed wejściem do kościoła (zbiórka ) i w trakcie uroczystości związanych z komunią. Kiedy coś się działo. Reszta mszy - bez zdjęć bo po co miałem fotografować siedzące w ławce dzieci? Wystarczyło jedno zdjęcie w ławce praktycznie przed rozpoczeciem mszy głównie po to żeby sprawdzić histogram i dwa szybkie strzały w okolice ołtarza też po to żeby sprawdzić histogram
    fotografowanie podczas kazania jak dla mnie nie miało sensu. dzieciaki usypiały w ławkach
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebesky Zobacz posta
    Ja akurat takich przygód nie miałem, bo starałem się zachować umiar, czyli nie przekraczałem wyznaczonych linii, nie używałem flesza. a fotografowałem głównie przed wejściem do kościoła (zbiórka ) i w trakcie uroczystości związanych z komunią. Kiedy coś się działo. Reszta mszy - bez zdjęć bo po co miałem fotografować siedzące w ławce dzieci? Wystarczyło jedno zdjęcie w ławce praktycznie przed rozpoczeciem mszy głównie po to żeby sprawdzić histogram i dwa szybkie strzały w okolice ołtarza też po to żeby sprawdzić histogram
    fotografowanie podczas kazania jak dla mnie nie miało sensu. dzieciaki usypiały w ławkach
    Jeśli nie przekraczałeś linii-szarfy to spoko, to nikt Ci nie nie zrobi Wtedy kup sobie 300/2.8 lub 400/2.8 i rób z monopodu (trochę w tym przesadyzmu)

Odnośnie tego co mówiłeś, to tylko powiedziałem, że ten moment to jest kazanie kiedy ksiądz może poprosić o niewykonywanie zdjęć i moment Świętej Ciszy, czyli około 1-2 minut po kazaniu, kiedy daje czas wiernym na refleksje.

Tylko tyle Jeśli nie robisz seryjnie to i flesza możesz używać, nie spotkałem się z tym, żeby ksiądz zwrócił uwagę, że nie mogę robić z fleszem
    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
    Ktoś naruszył Twoje prawa?

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Jeśli nie przekraczałeś linii-szarfy to spoko, to nikt Ci nie nie zrobi Wtedy kup sobie 300/2.8 lub 400/2.8 i rób z monopodu (trochę w tym przesadyzmu)
    70-200/2,8 jest wystarczające choć akurat wszystkie trzy komunie musiałem robić 24-70 i 100/2,8 bo tele które miałem 100-300 za bardzo się nie nadawało
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebesky Zobacz posta
    70-200/2,8 jest wystarczające choć akurat wszystkie trzy komunie musiałem robić 24-70 i 100/2,8 bo tele które miałem 100-300 za bardzo się nie nadawało
    Nie nadawało się bo hm, było ciemne?
    Pisałem, że z tym 300/2.8 L jest przesadyzm Ja robię tym co mam w stopce i bez problemu jest. Jeśli autor może poruszać się po całym kościele to nie wiem po co mu 70-300? Lepiej kupić na taką okazję portretów 50/1.4, albo jeszcze lepszy wydatek typu 35/1.4 L
    Przy 50/1.4 USM ma się duże pole to popisu odnośnie fotografowania. Z błyskiem-niższe ISO, bez błysku-wyższe ISO, oczywiście z uwzględnieniem warunków kościoła.
    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
    Ktoś naruszył Twoje prawa?

Bywalec
    Miasto
    Solec Kujawski

Domyślnie

Jeśli autor może poruszać się po całym kościele to nie wiem po co mu 70-300?
    Ogniskowe z przedziału 100-200 przydają się chociażby po to, aby móc z troszkę większej odległości zrobić kilka ujęć np. dzieci w ławkach bez wzbudzania ich dodatkowego zaciekawienia.
    Komunia jest bardzo specyficzną uroczystością m.in. z tego względu, że jej uczestnikami są dzieci - a więc osoby dość podatne na bodźdzce zewnętrzne i często mające problemy ze skupieniem. Skoro najważniejszym założeniem jest przeżycie duchowe, to warto, aby fotograf - przynamniej w niektórych momentach - nie był osobą najbardziej skupiającą dziecięcą uwagę. Dlatego zawsze staram się jak najmniej przemieszczać przed ławkami i tutaj właśnie przydają się dłuższe ogniskowe.
    Z kolei w momencie przyjmowania sakramentu warto użyć krótkich ogniskowych. Dzieci w tym momencie nie zwracają zazwyczaj uwagi na stojącego w pobliżu fotografa (o ile ten nie odstawia jakiejś szopki - a już coś takiego widziałem). Podobnie w trakcie procesji z darami, podczas śpiewu i czytania - uwaga głównych "aktorów" zajęta jest czym innym i mamy dosyć swobodne ujęcia. Warto jednak zwrócić uwagę, aby nie przeszkadzać zbytnio pozostałym uczestnikom tej uroczystości.
    ---------------
    Don_Pedro_123
    ---------------

Uprawnienia umieszczania postów