Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 89

Wątek: Jak zrobić mam dobre zdjęcia komunijne ?

Coś już napisał
    Miasto
    Łeba

Domyślnie

- w zeszłym roku siostra mnie chyba 5 razy wyganiała za "linki" ale miałem to gdzieś
    - A proboszcz jak zabroni to i tak będę z tego sobie robił nic.
    No rzeczywiscie to wyrazy uznania i szacunku....
    A wracajac do ksiedza to go nie znam ale u mnie w kosciele(tak jestem ksiedzem) to rodzice wybieraja fotografa z uprawnieniami ogladajac jego fotki. Zawsze mozna sie dogadac-byc moze rodzice zawalili sprawe a to co innego. A to ze nie bedziesz zwracal uwagi na zadne wskazowki...nie trzeba komentowac. i nie dziwcie sie ze czasem ksieza niewytrzymuja..

djcargo - nie zycze sobie takich uwag pod moim adresem, jak nie widzisz nawet ilosci postow to odpusc. nawet nie wiesz jak to rozprasza i dzieci i ksiedza jak ci lataja pod nosem by zrobic jak najlepsze zdjecie-a przeciez to nie sesja fotograficzna tylko przyjecie sakramentu ale z Twojej wypowiedzi widac ze nie czujesz kosciola wogole.

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Pozwolę sobie zauważyć, że dzień pierwszej komunii jest świętem również dla dziecka i jego rodziców, więc chyba nie jest to niezrozumiałe, że ci ostatni chcą swoim pociechom sami zrobić zdjęcia.
    Ostatnio edytowane przez Viracocha ; 04-05-2008 o 13:10

Bywalec
    Miasto
    Solec Kujawski

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Viracocha Zobacz posta
    Pozwolę sobie zauważyć, że dzień pierwszej komunii jest świętem również dla dziecka i jego rodziców, więc chyba nie jest to niezrozumiałe, że ci ostatni chcą swoim pociechom zrobić sami zdjęcia.
    Więc, aby było "równo i sprawiedliwie", pozwólmy wszystkim rodzicom np. 53 dzieci robić zdjęcia swoich pociech w tej ważnej chwili. A co - przecież to ich dzieci i ich uroczstość, więc nikt nie ma prawa im tego zabronić...
    Efekt?
    53 osoby (że nie policzę chrzestnych, wujków itp.) chodzące z aparatami po kościele i przepychające się wzajemnie pomiędzy ołtarzem i ławkami...

Właśnie m.in. w celu uniknięcia takiej sytuacji stworzono (fakt, że dawno i warto byłoby je uaktualnić) pewne zasady. Ostatecznie po to rodzice wynajmują fotografa, aby wszystkie dzieci miały zdjęcia, a jednocześnie aby uniknąć zbędnej bieganiny podczas uroczystości.
    ---------------
    Don_Pedro_123
    ---------------

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

i tu pojawia się konflikt interesów..
    Ja za 2 tygodnie mam komunię swojej córki - jest wynajęty fotograf - będzie niby robił wszystkim a może być różnie.. oczywiście proboszcz zapowiedział że tylko jeden fotograf itp. bo tłum ludzi z kompaktami to niedobrze żeby biegał.. wg mnie rozsądnym kompromisem byłoby to żeby podczas komunii mogli robić zdjęcia ludzie którzy mają ten kwit z kurii.. to zabezpieczyłoby interesy wszystkich zawodowców - bo faktycznie czasem można mieć obiekcje odnośnie jednego czy drugiego.. a tak z głowy - na takiej komunii ilu może być wynajętych fotografów - 2,3 ? i tak byłyby ciocie czy wujkowie z aparatami bo raczej takiego kwitu nie mają a fotografowie jakoś (lepiej lub gorzej) sobie poradzą...
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Don_Pedro_123 Zobacz posta
    Więc, aby było "równo i sprawiedliwie", pozwólmy wszystkim rodzicom np. 53 dzieci robić zdjęcia swoich pociech w tej ważnej chwili. A co - przecież to ich dzieci i ich uroczstość, więc nikt nie ma prawa im tego zabronić...
    Efekt?
    53 osoby (że nie policzę chrzestnych, wujków itp.) chodzące z aparatami po kościele i przepychające się wzajemnie pomiędzy ołtarzem i ławkami...
    Założyłem (być może błędnie), że ludzie posyłający swoje dzieci do pierwszej komunii, jako osoby wierzące i praktykujące, potrafią się podczas takiej uroczystości w kościele zachować...
    Z drugiej strony, miałem na myśli sytuację, gdy nie mogę zrobić zdjęcia swojemu dziecku, podczas - jego przede wszystkim, więc w pewnym sensie również mojego - święta, sam wykonując wcześniej zdjęcia na innych tego typu uroczystościach.

Bywalec
    Miasto
    Solec Kujawski

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Viracocha Zobacz posta
    Założyłem (być może błędnie), że ludzie posyłający swoje dzieci do pierwszej komunii, jako osoby wierzące i praktykujące, potrafią się podczas takiej uroczystości w kościele zachować... Z drugiej strony, miałem na myśli sytuację, gdy nie mogę zrobić zdjęcia swojemu dziecku, podczas - jego przede wszystkim, więc w pewnym sensie również mojego - święta, sam wykonując wcześniej zdjęcia na innych tego typu uroczystościach.
    Jeżeli jesteś fotografem wykonującym tego typu zdjęcia, to raczej nie powinno być problemu z tym, abyś to właśnie Ty był głównym fotografem w tym dniu - jeżeli oczywiście nie będziesz zbyt rozkojarzony przeżyciami tego dnia (przerabiałem to już dwukrotnie) i jeżeli inni rodzice wyrażą taką chęć i wolę. Odrębną kwestią jest zgoda księdza - zdarza się (niestety), że faworyzuje on "swojego człowieka" wbrew woli rodziców. I często nie ma na to rady...
    ---------------
    Don_Pedro_123
    ---------------

Coś już napisał
    Miasto
    Łeba

Domyślnie

Sa ludzie i ludziska zarowno wsrod fotografow jaki i wsrod ksiezy...

Domyślnie

z tym wynajętym fotografem i fotkami "wszystkich" dzieci to tak nie do końca prawda...........
    przykład: parę lat temu, I Komunia mojej najstarszej córki,
    nie licząc zdjęć tych pozowanych/grupowych znalazła się na tylko na czterech zdjęciach, powiecie cztery to mało?......
    powiem krótko wstyd ich pokazywać komukolwiek, bo jak można nazwać zdjęcie/pamiątkę na której, gdybym nie był Jej ojcem - nie wiem czy bym Ją rozpoznał ....
    oczywiście nadal podtrzymuje że nie jestem za lataniem po kościele z kompaktami, że o telefonach kom. nie wspomnę - zgroza ! choć nie wyjątek...

i jeszcze jedno u mnie w jednej parafii, wyjątek (odpłatny! i to nie jest plotka) na fotografowanie ma jeden i ten sam fotograf......więc śmiem z całym szacunkiem i bez urazy "porządnych" księży, powiedzieć że nie każdy ksiądz ma na uwadze przede wszystkim "dobro" dzieci ,

jak wspomniałem parę postów wyżej, niech cykają - ale d...y z miejsca nie ruszają i będą wszyscy zadowoleni
    Bieda przeczy matematyce; gdy się ją podzieli na więcej ludzi, nie staje się mniejsza. » Gabriel Laub

Bywalec
    Miasto
    Solec Kujawski

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez noel Zobacz posta
    z tym wynajętym fotografem i fotkami "wszystkich" dzieci to tak nie do końca prawda...........
    przykład: parę lat temu, I Komunia mojej najstarszej córki,
    nie licząc zdjęć tych pozowanych/grupowych znalazła się na tylko na czterech zdjęciach, powiecie cztery to mało?......
    powiem krótko wstyd ich pokazywać komukolwiek, bo jak można nazwać zdjęcie/pamiątkę na której, gdybym nie był Jej ojcem - nie wiem czy bym Ją rozpoznał ....
    oczywiście nadal podtrzymuje że nie jestem za lataniem po kościele z kompaktami, że o telefonach kom. nie wspomnę - zgroza ! choć nie wyjątek...
    Bo to był "fachura" Przepraszam za ironię, ale wiem oczym mówisz. Niestety, takich ludzi powinien weryfikować rynek - ale jak sam napisałeś:

i jeszcze jedno u mnie w jednej parafii, wyjątek (odpłatny! i to nie jest plotka) na fotografowanie ma jeden i ten sam fotograf......więc śmiem z całym szacunkiem i bez urazy "porządnych" księży, powiedzieć że nie każdy ksiądz ma na uwadze przede wszystkim "dobro" dzieci
    Znam podobną sytuację: rodzice chcieli innego fotografa, ale ksiądz "na siłę" przeforsował swojego tłumacząc, że "już tyle lat współpracują". Skończyło się na tym, że będzie fotograf "z polecenia", a mnie wynajął kolega (po uzgodnieniu z proboszczem) po to, aby jego dziecko miało pewne zdjęcia...

jak wspomniałem parę postów wyżej, niech cykają - ale d...y z miejsca nie ruszają i będą wszyscy zadowoleni
    Tak się nie da... Ktoś komuś będzie zasłaniał i ten ktoś wstanie/wyjdzie z ławki. Drugi i trzeci zrobi to samo i zamieszanie gotowe.
    ---------------
    Don_Pedro_123
    ---------------

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Don_Pedro_123 Zobacz posta

Tak się nie da... Ktoś komuś będzie zasłaniał i ten ktoś wstanie/wyjdzie z ławki. Drugi i trzeci zrobi to samo i zamieszanie gotowe.

tak, problem tkwi w Nas samych,
    np. nikt nikomu nie koniecznie będzie zasłaniał, ale co tam "...podejdę bliżej to będzie lepsza fota...." i tu zaczynamy od początku

myślę że dobrym rozwiązaniem byłoby, aby przynajmniej dwóch Fotografów (ale przez duże "F" i nie z narzutu przez księdza) mogło robić zdjęcia,
    i wtedy mamy wybór które fotki są dla Nas "wspaniałe" a które nie,
    przy takiej kombinacji wzrastają szanse na "zadowolenie" szerszego grona rodziców, a nawet np. 10 zdjątek kupie u Pana X, a 7 u Pana Y ( bo akurat tyle "udanych" fotek mają mej pociechy)
    Bieda przeczy matematyce; gdy się ją podzieli na więcej ludzi, nie staje się mniejsza. » Gabriel Laub

Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów