Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 56

Wątek: Zmiana systemu - jakie szkła?

Coś już napisał
    Miasto
    Kołobrzeg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jo-anna Zobacz posta
    Czy ktoś zna tego sprzedawcę z allegro "Nowart" i może go polecić?
    Brałem body 40D i mogę polecić z czystym sumieniem.

Coś już napisał

Domyślnie

[QUOTE=Jo-anna;432403]Ale chyba nie robisz portretów z IS ? ;-)

Dlaczego nie? IS zawsze się przydaje. Nie zawsze przecież robisz portrety z czasami powyżej 1/300 na cropie czy 1/200 na FF. Zdarza mi się robić portrety z czasami 1/100 1/60 i tu już IS się przydaje, a na pewno nie zaszkodzi. Jak masz pewną rękę, to ostre zdjęcie zrobisz też bez IS.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zig Zobacz posta
    Jak masz pewną rękę, to ostre zdjęcie zrobisz też bez IS.
    problem nie w unieruchomieniu tla co fotografowanego obiektu. tam wyzej Joanna wspominala o synku, a to pasuje do typu tematu fotograficznego "dziecko", ktory cechuja tak zwane robaki w tylku i chroniczna nieumiejetnosc zatrzymania sie w miejscu przez dluzej niz ulamek sekundy. zaden IS nie ma szans z co bardziej zywym i energicznym dzieckiem pomaga tylko nerwosol i to raczej u doroslych, bo smyka niekoniecznie zatrzyma
    www albo tez flickr

Uzależniony Awatar esteper
    Miasto
    Vava

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    problem nie w unieruchomieniu tla co fotografowanego obiektu. tam wyzej Joanna wspominala o synku, a to pasuje do typu tematu fotograficznego "dziecko", ktory cechuja tak zwane robaki w tylku i chroniczna nieumiejetnosc zatrzymania sie w miejscu przez dluzej niz ulamek sekundy. zaden IS nie ma szans z co bardziej zywym i energicznym dzieckiem pomaga tylko nerwosol i to raczej u doroslych, bo smyka niekoniecznie zatrzyma
    Można panoramować Myślę że na 1/60sek dziecko potrafi się zatrzymać
    5DmkII + C50/1.4 + C85/1.8 + 2,5kg jabłek w wersji PRO

"ADMINISTRACJO ! ZAPOBIEGAJ I LECZ SIĘ RUTYNOWO. DOBRO ADMINISTRACJI, GWARANTEM DOBRA OGÓŁU"

Jo-anna
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Zmierzam do tego, że do 5D możesz smiało kupować 24-105/4. Taniej, lżej i do tego z IS. W sytuacjach ekstremalnego braku swiatła możesz się poratować 50/1,8. Szkło za grosze, a w pomieszczeniach daje przyzwoite rezultaty.
    na razie jestem pod wrażeniem cen od Nowart-a z allegro Gwarancja: Canon Polska, więc sprzęt nie jest z USA. Spore różnice nawet w porównaniu do skąpca. Normalnie bym omijała takie "okazje" z allegro, ale jeśli są na forum zadowoleni z transakcji to zaczynam się poważnie nad tym zastanawiać. Jeśli jeszcze okaże się, że canon wprowadzi jakąś promocję w marcu i będzie można ją wyegzekwować za sprzęt kupiony u Nowarta to, kto wie, może nawet 5d będzie w zasięgu ręki

24-105/4 ? Sądzicie, że to szkło wytrzyma 15 lat pracy w różnych warunkach? Mój nikkor 18-70 to znany odkurzacz wolałabym coś bardziej szczelnego :rolleyes:

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez esteper Zobacz posta
    Można panoramować Myślę że na 1/60sek dziecko potrafi się zatrzymać
    hehe... dobra, to teraz idz i sprawdz to w praktyce, jak dzieci nie spia tylko nie zapomnij raz na jakis czas zejsc do 1/250, zeby cokolwiek nieporuszonego przyniesc
    www albo tez flickr

Jo-anna
    Guest

Domyślnie

Zig wielkie dzięki za zdjęcia z 70-200! Masz uroczego malucha i sympatyczną żonę! Dbaj o nich :-)
    Niewyostrzane jpg-i na f4 i iso200 wyglądają bardzo dobrze :-) Taka jakość w zupełności by mnie zadowoliła.

Chyba już skompletowałam sprzęt:

40d (nówka Nowart: 3340zł) +
    canon 70-200/4 (nówka FotoIt: 2200zł) +
    canon 580 ex II (nówka FotoIt: 1399zł) +
    canon 24-70L/2.8 (nówka Nowart: 3580zł)
    = 10519zł

jeśli jeszcze canon w marcu wprowadzi jakieś upusty to może skuszę się na wersję z IS (zależy ile canon zwróci), chociaż "przy okazji" natknęłam się na canona 200/2.8L II USM za 2500zł i przyznam, że światełko przydało by się bardziej niż zoom. Chyba że ta stałka to jakaś niedoróbka canona, bo cena jest atrakcyjna (i ten fajny czarny kolor..;-) )

5d odpada :-( Nawet gdybym kupiła u Nowarta z 24-105/4 to i tak nie starczyło by mi na tele (jedynie lampa).

Co myślicie o wybranym zestawie canona

Jako alternatywę (takie same koszty) mam możliwość pozostania w systemie nikona:

d80 (poszedł by za 2000zł)
    nikkor 18-70/3.5-4.5 (poszedł by za 500zł)
    nikkor 70-300VR/4.5-5.6 (poszedł by za 1500zł)
    lampa sb-600 (poszła by za 500zł)
    nikkor AF-S 24-70/2.8 (kupiłabym za 5400zł)
    i zostało by mi jeszcze 600zł oszczędności (ewentualnie na dopłacenie do sb-800 lub obniżenie swoich cen na allegro)

Bywalec
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Domyślnie

Napisz do Nowarta na PM a za taki zestaw dostaniesz jakiś rabacik. :smile:
    Zostawiłem już u niego kilka PLN! Polecam go. na CB występuje też jako Nowart.

Jo-anna
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysiek29 Zobacz posta
    Napisz do Nowarta na PM a za taki zestaw dostaniesz jakiś rabacik. :smile:
    Zostawiłem już u niego kilka PLN! Polecam go. na CB występuje też jako Nowart.
    :-D Nawet nie zauważyłam, że Nowart działa na canon-board. No to jestem bardziej spokojna .
    Zanim napiszę to chciałabym upewnić się czy to jest optymalny wybór. Nie znam systemu canona i mogłam coś przeoczyć. I ciekawi mnie czy będą jakieś (i jakie) promocje 1 marca :-)

Przy okazji: mam nadzieję, że ta canonowska lampa da radę w mieszkanku przy 1/250s (optimum 1/500s) i f5.6 (4 metry, światło odbite od sufitu 2,5m)? Moja sb-600 niedoświetla :-(

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jo-anna Zobacz posta
    Przy okazji: mam nadzieję, że ta canonowska lampa da radę w mieszkanku przy 1/250s (optimum 1/500s) i f5.6 (4 metry, światło odbite od sufitu 2,5m)? Moja sb-600 niedoświetla :-(
    Powinna, najwyżej dasz większe ISO, ale nie liczyłbym na rozświetlenie większego pokoju. A po co aż f5.6?
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów